Въпрос за пълно каско
Въпрос за пълно каско
Мнение от emok » 04 Дек 2013 13:07
Королата ми е Е12, 2005г., хечбег, след фейслифта. Имам пълно каско с оценка 10 000. Предната броня идва малко ниско и се случва понякога да опре отдолу по тротоарите, колкото и да внимавам. Вчера я закачих на един тротоар и й се счупи едното ухо за закрепване към калника... Самата броня иначе няма други проблеми. Поодраскана е долната черна лайстна, но това да е. Позакрепих си я (тя се щипва и към страничната конзола). Не е проблем да наставя и ухото, което се е счупило.
Та на въпроса - чудя се дали да използвам каското си, за да взема някой лев (ще си я оправя сам...), защото това си е нова предна броня, долна престилка и разбира се боя в цвета на купето! А реално мога и да я дам да ми сменят всичко... Това, обаче как би се отразило на самото каско?! И ако (недай си Боже) ми се наложи нещо по-сериозно, тогава....
emok
- iovkito
- Благодарил/а: 18 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Re: Въпрос за пълно каско
Мнение от iovkito » 04 Дек 2013 15:35
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
iovkito
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 176 пъти
- Обратна връзка:
Мнение от TATI » 04 Дек 2013 16:21
На мен за Авенсиса за челно стъкло ми дадоха 179 лв, а аз платих 580. Изводите си ги направи сам

Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
TATI
Мнение от dnedkov » 04 Дек 2013 20:45
При подобен случай със странично огледало на Пежо Боксер, оспорихме щетата с фактура. Застрахователя доплати голяма част от разликата.TATI написа:На мен за Авенсиса за челно стъкло ми дадоха 179 лв, а аз платих 580. Изводите си ги направи сам
www.polivni.com
dnedkov
Airfan
Мнение от emok » 04 Дек 2013 22:33

Досега не съм имал пълно каско и затова малко ме поблазни мисълта да прибера някой лев, но се отказах. Имал съм едно единствено ПТП (пу пу...) макар да карам от доста годинки... Преди 2 години един пич се беше зазяпал излизайки от странична уличка и се натресе в мен (тогава с една 19-ка) както си карах в колоната в час пик насред центъра на София... Предна броня, фар, мигач, калник... Стана ми жал за неговата хондичка (да не изпадам в подробности...) Та понеже той си беше виновен, от гражданската отговорност при неговия застраховател ми платиха 550 лева. С малко повечко обикаляне намерих всичко втора употреба (дори калника в същия цвят

Но с каското не съм много наясно и затова зададох този въпрос... Благодаря за съветите!
emok
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 369 пъти
- Получена благодарност: 401 пъти
Мнение от slowtraveler » 05 Дек 2013 10:36
Въобще не се занимавам с плащания и т.н. Когато настане събитие - оставяме колите в сервиза и си ги вземаме готови (с изключение на веднъж, когато автомобила бе тотална щета, и с добавяне на около 3х.лв си взехме направо същия модел нов автомобил от дилъра)...
Аз така го разбирам пълното каско...
Ако тръгна сам да се занимавам с ремонта - по-добре да си понеса сам риска.
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Мнение от Airfan » 06 Дек 2013 00:28
За толкова дребно нещо и за не чак толкова скъпа кола не си заслужава галимацията с документите и оставането без кола.slowtraveler написа:Пълно каско ползвам от доста години. Но на малко по-нови автомобили.
Въобще не се занимавам с плащания и т.н. Когато настане събитие - оставяме колите в сервиза и си ги вземаме готови (с изключение на веднъж, когато автомобила бе тотална щета, и с добавяне на около 3х.лв си взехме направо същия модел нов автомобил от дилъра)...
Аз така го разбирам пълното каско...
Ако тръгна сам да се занимавам с ремонта - по-добре да си понеса сам риска.
Airfan
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 06 Дек 2013 07:00
Само че не ходих за всяка драскотина, а изчаквах да се посъберат - обикновено на 2-3 години се натрупваха вече дразнещи драскотини (паркинга пред офиса ни е натоварен)...
И отивам, описвам всичко, правят и започвам на нова нога...
Колата стои в сервиза 2-4 дни...
Оформянето на документите е около 5 минути заедно със заснемането.
След това оставяш автомобила в сервиза и си го вземаш от там...
Познат е застрахователен агент - по мое желание може да направи горните действия и без мое участие - взема колата от удобно за мен място и ми я връща готова...
Това имах предвид - че при по-евтин автомобил се достига до граница, при която е по-изгодно да не ползваш каско, а да си носиш риска сам...
Разбира се няма универсално решение - ако пък човека няма резервен финансов ресурс, то е принуден да се 'презастрахова' и с по-евтин автомобил.
Например предпочиташ да дадеш 400-500лв каско, защото си ги скътал, отколкото ако стане някаква по-сериозна беля да останеш въобще без автомобил защото не можеш да си купиш друг/възстановиш този...
slowtraveler
Airfan
- JapCar
- Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
- Благодарил/а: 7 пъти
Мнение от JapCar » 06 Дек 2013 23:50
Нима и в БГ вече застраховките са станали така, да зависят от изплатени щети? Не помня дали съм го споменавал, но:iovkito написа:Иначе за каското , най-вероятно ще имаш догодина голяма отстъпка , защото си нямал никакви щети по автомобила , а при това положение няма да ти направят , защото са платили 1 броня и боядисване.
Тук застраховката (следващата) силно зависи от това дали си взимал пари от застрахователя. Всяка година без произшествие ти се трупа и намалява всяка следваща застраховка, като максимума натрупани е 5г (отстъпката може да стигне 70%), след това остава на това ниво, но то е достатъчно добро. Ако обаче вземеш пари се връщаш отначало, е все пак зависи от парите дали ще те върнат съвсем отначало. Има и опция, когато правиш застраховка, плащаш нещо за да ти бъде защитено "връщането" в случай на щета.
Всичко това влиза в база данни и дори да смениш застрахователя се знае и спазва...По-този начин рисковите шофьори, които постоянно имат щети не могат да разчитат на ниска застраховка, което е справедливо/логично.
А във връзка със случая на колегата, тук са измислили още нещо- когато правиш застраховката, освен от горното, тя зависи и от "excess" който има задължителен минимум. Excess е сумата която ти сам поемаш в случай на беля, нагоре плаща застрахователя. По този начин те се защитават да не им досаждаш за всяка драскотина.
Задължителния минимум е примерно £150, но ти доброволно можеш да се съгласиш на повече и колкото е повече, по-ниска ти е застраховката.
Искам да кажа, че тук са се сетили как да се защитят от непрекъснати претенции и измами на връзкари, които се познават със застр. агенти, експерти, вещи лица...
Yaris, 1,33, 2010
JapCar
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 07 Дек 2013 00:00
И тук има обмен на данните между застрахователите, и регрес при изплатени щети през изминалата година...JapCar написа: Искам да кажа, че тук са се сетили как да се защитят от непрекъснати претенции и измами на връзкари, които се познават със застр. агенти, експерти, вещи лица...
Обаче самоучастието го прилагат само някои от застрахователите...
И сериозните хора ги избягват тези застрахователи, защото като плащаш една сериозна сума, очакваш да са ти покрити всички рискове.
А застрахователите нищо не губят...
Бях правил сметки преди няколко години - за изплатена премия около 15х.лв са ни платили около 5х.лв за покриване щети (включително пълно пребоядисване заради градушка)..
Преди месец оправях щета на маздата - поредния идиот, който не си знае размера на автомобила я бе охлузил по заден калник и броня. Два детайла, да кажем - 400лв (със силно презапасяване)...
Платил съм 800лв каско. Значи са били на печалба 400лв. Миналата година застраховката бе по-висока, а нямах въобще щети...
Та това самоучастие според мен си е типичен 'западняшки' трик за измама...
slowtraveler
- JapCar
- Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
- Благодарил/а: 7 пъти
Мнение от JapCar » 07 Дек 2013 00:26
Говориш за изминалата година...Може да си нямал щети миналата година, но преди 2 г назад да си потрошил 2 коли пълна щета...Тук става дума за години натрупване на NCB (no claym bonus discount), въобще това е показател за застрахователното ти досие.slowtraveler написа: И тук има обмен на данните между застрахователите, и регрес при изплатени щети през изминалата година...
Ако го няма самоучастието, това предполага когато застраховаш, колата ти да я гледат с лупа и да описват подробно състоянието и , та след това да претендираш за всяка драскотина...(не знам на практика дали е така). Тук застраховането става по тлф или онлайн и няма как да стане без самоучастие.Та това самоучастие според мен си е типичен 'западняшки' трик за измама...
И бъди сигурен , че в БГ ще стане рано или късно както тук, а не обратно...
Иначе, винаги съм твърдял принципно, че застрахователите навсякъде по света са едни узаконени измамници,необходимо/неизбежно зло, които поминуват добре с добри печалби и Коледни премии biggrin.gif
Yaris, 1,33, 2010
JapCar
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 07 Дек 2013 00:33
Тук преди година-две бе точно така... Фирма прави пълен оглед, снимки, и маркировка на автомобила.JapCar написа:Ако го няма самоучастието, това предполага когато застраховаш, колата ти да я гледат с лупа и да описват подробно състоянието и , та след това да претендираш за всяка драскотина...(не знам на практика дали е така). ..
Сега си продължавам застраховките по телефона, но практически автомобилите са 'огледани под лупа' преди това...
slowtraveler
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru