тропане на табло Корола 2004

Аватар
iliqbg

тропане на табло Корола 2004

Мнение от iliqbg » 25 Окт 2013 21:45

Здравейте колеги :)
8 месеца след покупката на моята корола пластмасите в купето по таблото взеха да тропат доста неприятно при паваж, или снадки по пъртя. Това направо ме вбесява, защото доста неща смених по въпросния автомобил, който беше в "идеално" състояние.
Та, някой може ли да ми каже или да ми даде схема как да сваля това табло, за да му затегна болтовете или някой да сподели дали е имал такъв проблем и как го е решил.
А и още един въпрос :) имам два странни кабела под седалките (предните), които на пръв поглед няма къде да се включат, имам Airbag в седалките, но към тях има включени кабели в седалките. Zoomer за колана нямам или не писука ...

Благодаря много за мненията.
П.С. Това скърцане и тропане ми взима здравето worthy.gif worthy.gif bash.gif
Последно промяна от iliqbg на 25 Окт 2013 22:17, променено общо 1 път.

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Re: тропане на табло Корола 2004

Мнение от TATI » 25 Окт 2013 22:05

Ти таблото и да го свалиш, няма какво да затегнеш, защото няма болтове. Всичко е на щипки.
Иначе кабелите под седалката може да са подготовка за подгрев на седалките.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар
iliqbg

Мнение от iliqbg » 25 Окт 2013 22:16

TATI написа:Ти таблото и да го свалиш, няма какво да затегнеш, защото няма болтове. Всичко е на щипки.
Иначе кабелите под седалката може да са подготовка за подгрев на седалките.

с една дума... ще има скръц-скръц :) :) :) а ?

Аватар
TATI
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 25 Окт 2013 22:19

Ами ти първо виж дали е таблото или е нещо друго. Защото може да се окаже и нещо съвсем друго, но поради разпространението на шумовете, да го чуваш от таблото. Иначе, сваляш таблото, подменяш всички щипки с нови, сглобяваш и не би трябвало да скърца.

Аватар
iliqbg

Мнение от iliqbg » 25 Окт 2013 22:22

Благодаря ти много. Като прочетох първото ти мнение много тъпо ми стана, че няма оправия, ама щом има възможност за нови щипки всичко е супер. :)
само трябва да разбера как се сваля таблото и от къде да си набавя щипки и всичко ще е ок :)
Ще погледна в Евро 07 :)

:) Пак благодаря :)

Аватар
TATI
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 25 Окт 2013 22:27

Провери си първо жабка, врати и пр. места. Аз съм имал случай с две ЦД-та в жабката, който звук ме побъркваше и никога не съм си и помислял, че два диска, возейки се в жабката, могат да издават влудяващи звуци. И аз бях решил да свалям табло, защото си мислех, че някой кабел се търка някъде и като свалих жабката, установих виновника. Понякога и в джобовете на вратите като слагам глупости, шума се чува все едно, че под предното стъкло има нещо. Та, изкарай първо всичко, пробвай и тогава сваляй, че не е от най-елементарна процедурата. Иначе, ако искаш качествени щипки, поръчай си ги тук от колегите с части или от ТМ, за да си сигурен, че няма да са по-зле от старите.

Аватар
iliqbg

Мнение от iliqbg » 21 Юни 2014 17:44

Оправено чрез разглабяне. Ако някой иска да го прави - не е трудно, само търпение трябва и не се чупят щипки :)
Ако имате въпроси - питайте :)

zaxcool

Мнение от zaxcool » 22 Юни 2014 12:33

iliqbg написа:Оправено чрез разглабяне. Ако някой иска да го прави - не е трудно, само търпение трябва и не се чупят щипки :)
Ако имате въпроси - питайте :)
Здравей колега. Доста време и аз страдах от този проблем, а именно различно пукане и скърцане на пластмасите по купето, дори има тема в която коментирахме тези проблеми, но не се стигна до почти никакъв конкретен отговор и резултат (етоя я темата, конкретно за пукането на пластмасите мненията са на 3-та страница до края http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?f ... 7&start=30 )Временно реших проблема като сложих едно гумено уплътнение между пластмасата и предното стъкло долу, знам че не е решение, но леко се усети разлика в тракането (намаля). Сега се долавят някакви скърцания някъде от предния панел(не съм сигурен точно), отдавам го на разликите в температурите. Ако споделиш как точно си разглобил нещата и си сменил щипките, ще ти бъда много благодарен, а и предполагам не само аз, понеже явно и аз трябва да я направя тази гимнастика. Сащо и от къде си ги купил тези щипки. Благодаря ти много, предварително!!! Колата е Авенсис 2, 2004, Д4Д...

Аватар
veso_hds
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Мнение от veso_hds » 22 Юни 2014 14:01

zaxcool написа:
iliqbg написа:Оправено чрез разглабяне. Ако някой иска да го прави - не е трудно, само търпение трябва и не се чупят щипки :)
..... Сащо и от къде си ги купил тези щипки.
Колега,препоръчвам ти да си закупиш щипки от оторизираните сервизи.Малко са по-скъпи ,но са оригинални и качествени.Лично изпробвано!
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

Аватар
iliqbg

Мнение от iliqbg » 23 Юни 2014 00:22

Вижте колеги,
Аз щипките чесно казано не видях дали се сменят, не обърнах внимание - защото всичките бяха здрави.
Като последователност за сваляне на таблото - понеже нямах батерия и не можах да снимам ще ви го обесня стъпка по стъпка.
0.!!!!! МАХАМЕ АКУМУЛАТОРА - ще пипаме по еърбега все пак :)
1. Сваляте километража - има 1 винт , който го дъжи - над него е точно. Махате го , сваляте пластмасата като я издърпвате от долната страна. Махате буксите от километража и буксата, която отива към датчика под стъклото. (няма как да се обърка)
2. Махате пластмасата от скоростния лост - тази част , на която е монтирана кожения орнамент на скоростния лост ( неговата дръжка се маха с развъртване)
3. Махате централната конзола на климатроника - маха се пепелника, под него има 2 винта - махате ги и издърпвате конзолата - тя е на щипки (леко и внимателно). Има 3 кабела, които влизат в нея, разкачете ги, те са с различни букси, няма как да се объркат при монтаж.
4. Махате на 2те духалки ( лява и дясна ) орнамета, който ги насочва (много внимателно) и ще намерите 2 винта, който са под тях. - развивате ги.
5. Махате жабката. От дясната й страна и винт - махате го и я издърпвате нагоре и тя си излиза.
6. Погледнете в отвора на жабката - ще видите един ГОЛЯМ болт мисля че е М10 или М12, който държи еър - бега към таблото - махате го. Моля беше клеясал - ползвах ВД - 40 . И изключете кабела на еър бега.
7. Махате касетофона - СД - то като му махнете 4-те винта. там има няколко кабелчета.
8. След описаните стъпки повдигнете внимателно горната част на таблото и като откачите всички щипки го дръпнете леко към вас. Така ще освободи щипките откъм стъклото. Вече сте готови.
9. Под горната част на таблото вече имате достъп до адски много ( в моя случай) разхлабени винтове и болтове, който можете да стегнете :)

При мен таблото не тракаше. Имах проблеми с десния въздхуховод. Облепих го с самозалепваща лента - изолация за тръби с дебелина 10см. Сложих от тази лента покрай стъклото и дължината на цялата горна кора на таблото като я срязах, че да не се вижда. Сложих и на касетофона, защото при вибрация тракаше.
Колата стана нова ;)
като изключим че трябва да оправям рейка, така че ако някой знае кой ги рециклира добре да ми каже ако може.
Прилагам ви и упътването, което аз ползвах.
Ако нещо не ви е ясно като прочете това и видите материалите, питайте за да не счупите щипка, защото не знам дали се сменят. Не обърнах внимание :)

- тук има много хубави неща :)

а относно лентата - дадоха ми я едни работници, който лепят изолация на видими ПВЦ тръби с нея. Много е добра - лепи много здраво и е около 2-3 мм дебела :)

Аватар
iliqbg

Мнение от iliqbg » 23 Юни 2014 15:14

за Авенсис 2003 :) http://toyota.aitnet.org/Avensis/
дърпаш руския мануал - 211 мб - и на триста и някоя май 331 станица или там някъде го има на схемичка:)
същата е като моята :)

zaxcool

Мнение от zaxcool » 23 Юни 2014 19:30

Искрено ти Благодаря колега за отделеното време и подробния отговор, при първа възможност, ще направя това упражнение....

Аватар
iliqbg

Мнение от iliqbg » 23 Юни 2014 23:25

zaxcool написа:Искрено ти Благодаря колега за отделеното време и подробния отговор, при първа възможност, ще направя това упражнение....
за нищо :) радвам се да помогна :)

Публикувай отговор