Тампони на двигател - проверка

Аватар
stany68

Тампони на двигател - проверка

Мнение от stany68 » 04 Окт 2013 13:14

Здравейте,колеги,
Дайте мнения как се проверяват тампони на двигател дали са за смяна ? Сменил съм предния ,но той си се вижда с просто око. За страничните и задния нямам никаква ефективна идея.А да се свалят и тепърва да се поръчват и доставят - сложно.Да се свалят,да се установи кой е за смяна,да се сложат обратно и после да се доставят новите - направо е абсурдно. За информация - колата е вдигана работеща на подемник,напъваха отдолу с щанги насам -натам - промяна някаква не усетих.След ''операцията'' на катализатора - поне е ясно,че вибрациите няма как да са от запушен катализатор/имаше и такива мнения/. Все по-се очертава мнението за тампони на двигателя,аз поне не се сещам за нещо друго.Оборотите са си ОК,колата си върви,обаче мнооого тресе,особено когато е незагряла сутрин. Но и когато е загряла - двигателя си тресе и никой не може да разбере що е то .
Благодаря предварително на всички за мненията за проверката на тампоните.

Аватар
Petar

Re: Тампони на двигател - проверка

Мнение от Petar » 04 Окт 2013 13:59

stany68 написа:Здравейте,колеги,
Дайте мнения как се проверяват тампони на двигател дали са за смяна ? Сменил съм предния ,но той си се вижда с просто око. За страничните и задния нямам никаква ефективна идея.А да се свалят и тепърва да се поръчват и доставят - сложно.Да се свалят,да се установи кой е за смяна,да се сложат обратно и после да се доставят новите - направо е абсурдно. За информация - колата е вдигана работеща на подемник,напъваха отдолу с щанги насам -натам - промяна някаква не усетих.След ''операцията'' на катализатора - поне е ясно,че вибрациите няма как да са от запушен катализатор/имаше и такива мнения/. Все по-се очертава мнението за тампони на двигателя,аз поне не се сещам за нещо друго.Оборотите са си ОК,колата си върви,обаче мнооого тресе,особено когато е незагряла сутрин. Но и когато е загряла - двигателя си тресе и никой не може да разбере що е то .
Ами при мен ситуацията беше такава че тампона на двигателя видимо беше здрав нямаше даже и големи напуквания но всъщност си беше заминал .
Колата ми не тресеше но при движение се чуваше едно много гадно виене и сам си реших че тампона е заминал .На риск си купих нов тампон и нещата се оправиха .
Ако имаш възможноот си вземи нови тампони с възможнос за връщане ако несе окоже от тях .

Аватар
stany68

Мнение от stany68 » 04 Окт 2013 14:06

Petar написа:
Ами при мен ситуацията беше такава че тампона на двигателя видимо беше здрав нямаше даже и големи напуквания но всъщност си беше заминал .
Колата ми не тресеше но при движение се чуваше едно много гадно виене и сам си реших че тампона е заминал .На риск си купих нов тампон и нещата се оправиха .
Ако имаш възможноот си вземи нови тампони с възможнос за връщане ако несе окоже от тях .
За Авенсис до момента само оригинални съм намирал;имаше едни други,но цената им беше почти като на оригинални. Смятам да ги поръчам на "форумния"доставчик от Варна:),като започна с този ,който е маслен .Това ако не се установи кои дали са за смяна .

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 04 Окт 2013 15:55

stany68 написа:
Petar написа:
За Авенсис до момента само оригинални съм намирал;имаше едни други,но цената им беше почти като на оригинални. Смятам да ги поръчам на "форумния"доставчик от Варна:),като започна с този ,който е маслен .Това ако не се установи кои дали са за смяна .
Най-бързо заминава горния тампон на двигателя който при някой коли е маслен другите два отдолу за двигателя и скоростната кутия по-издържат

t k d4d

Мнение от t k d4d » 09 Окт 2013 05:43

Да използвам темата.На моята корола Е12 2002г. ,като форсирам на място ,нормално ли е да се залюлява мотора дотолкова,че да се усеща в купето? Пробвах един път с отворен капак и врата гледайки към двигатела,да пусна съединитела по рязко , и това което забялязах е,че много скача напред ,направо ще влезе в радиатора.Иначе в движение и на място без форсаж, всичко е ОК.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 09 Окт 2013 08:04

Колега, трудно може да се отговори на твоя въпрос...
На времето един учител като му кажехме обяснение от рода 'мърда много' вадеше рулетката, допираше я до главите ни и ни казваше - момент да измеря какво точно имате предвид под 'много' ppp.gif Или пък последния път едни чужденци дето искаха да им се произведе едно болтче, показвайки с пръсти диаметъра му - изкарахме шублера, ама те се смутиха и отидоха да ровят документацията за по-точни размери tooth.gif

Напълно нормално е двигателя да 'скочи' в коша особено при такава компановка - напречен двигател връзан със скоростна кутия на предно предаване...
Защото целия въртящ момент, предаден към колелата (а той при рязко отпускане на съединителя е много по-голям от въртящия момент на двигателя и на изхода на трансмисията) има като реакция същия момент, но в обратно направление, предаден на блока 'двигател-ск.кутия'....
Така, че целия този блок подскача на тампоните...
Затова и се слага капака на двигателя - за да не плаши шофьорите от скачащия двигател ppp.gif tooth.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
stany68

Мнение от stany68 » 09 Окт 2013 10:56

slowtraveler написа:Колега, трудно може да се отговори на твоя въпрос...
На времето един учител като му кажехме обяснение от рода 'мърда много' вадеше рулетката, допираше я до главите ни и ни казваше - момент да измеря какво точно имате предвид под 'много' ppp.gif Или пък последния път едни чужденци дето искаха да им се произведе едно болтче, показвайки с пръсти диаметъра му - изкарахме шублера, ама те се смутиха и отидоха да ровят документацията за по-точни размери tooth.gif

Напълно нормално е двигателя да 'скочи' в коша особено при такава компановка - напречен двигател връзан със скоростна кутия на предно предаване...
Защото целия въртящ момент, предаден към колелата (а той при рязко отпускане на съединителя е много по-голям от въртящия момент на двигателя и на изхода на трансмисията) има като реакция същия момент, но в обратно направление, предаден на блока 'двигател-ск.кутия'....
Така, че целия този блок подскача на тампоните...
Затова и се слага капака на двигателя - за да не плаши шофьорите от скачащия двигател ppp.gif tooth.gif
Това определено е така :) .
А за тампоните от моето питане някаква идея за проверката им ?

Оги
Благодарил/а: 27 пъти
Получена  благодарност: 15 пъти

Мнение от Оги » 09 Окт 2013 11:37

При здрави тампони мотора се връща на мястото си сам, а при скъсани като обърнеш посоката на тръгване. Промяна в стоежа на лоста и местата на скоростите също е критерий за скъсан тампон. Но вибрации може да има и по други причини и нормално е при студен мотор да са по-големи. Ако са се появили постепенно не е изключено и някой тампон да се е втвърдил. Ако е сменян тампон- може да е монтиран и по-твърд. Имам впечатление от WURD- слагаме чисто нов тампон и започват пломбите на горните кътници да падат една след друга. wink.gif
Причини за увеличени вибрации може да има и други- освен че при студен мотора е нормално да са по-големи. Пък зависи и от рулетката. :thumbsup:
Не разбирам като са пъхали щанги да ги гледат що не им вярваш.
С падане на температурите също вибрациите при студен мотор се увеличават.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 09 Окт 2013 12:19

Да не би проблема с тресенето да не е от тампон, а от неработещ цилиндър и неравномерна работа на двигателя?
Или пък неправилно захващане на ауспуха - през него също може да се предадат вибрации по цялото купе.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
stany68

Мнение от stany68 » 09 Окт 2013 14:24

Оги написа:При здрави тампони мотора се връща на мястото си сам, а при скъсани като обърнеш посоката на тръгване. Промяна в стоежа на лоста и местата на скоростите също е критерий за скъсан тампон. Но вибрации може да има и по други причини и нормално е при студен мотор да са по-големи. Ако са се появили постепенно не е изключено и някой тампон да се е втвърдил. Ако е сменян тампон- може да е монтиран и по-твърд. Имам впечатление от WURD- слагаме чисто нов тампон и започват пломбите на горните кътници да падат една след друга. wink.gif
Причини за увеличени вибрации може да има и други- освен че при студен мотора е нормално да са по-големи. Пък зависи и от рулетката. :thumbsup:
Не разбирам като са пъхали щанги да ги гледат що не им вярваш.
С падане на температурите също вибрациите при студен мотор се увеличават.
Благодаря за мнението,приятелю.
Колата е автоматик - промяна в положението на лоста за скоростите определено няма.За студения мотор - то е ясно...:) Когато съм на "N'' вибрациите логично са мааалко по-слаби. На"P'',на светофар например най се усещат. Тресе си яко(.Колата я карам 5 месеца - имаше си ги и тогава,има ги и сега,без промяна към усилване .
Това за щангите - самите майстори се изреждаха да се качват в колата,преди това я караха - също не са усетили промяна някаква при напъването с щанга отдолу.Не че не им вярвам :)
Та и аз не знам какво да правя

Аватар
stany68

Мнение от stany68 » 09 Окт 2013 14:28

slowtraveler написа:Да не би проблема с тресенето да не е от тампон, а от неработещ цилиндър и неравномерна работа на двигателя?
Или пък неправилно захващане на ауспуха - през него също може да се предадат вибрации по цялото купе.
Това за неработещия цилиндър не би ли следвало диагностика да го засече. Аз съм ходил на около 10-15 - винаги грешката си беше за кофти катализатор.
Колегата Дидо го оперира и сега няма такава грешка;не свети чекът. Обаче тресене си има. Оборотите на колата не играят,в идеалните граници са,върви си нормално.....
Ако имаше нещо долу по генерацията - Дидо щеше да го види,помолих го за това като прави процедурата по катализатора и резон.гърне...
Направо не знам какво да правя с това тресене.....Определено е нещо по/около двигателя,ама а де ;) ?

Оги

Мнение от Оги » 10 Окт 2013 09:42

При неработещ цилиндър мощността пада. Забелязал ли си промяна във вибрациите след махането на катализатора и какъв е мотора.

Аватар
stany68

Мнение от stany68 » 10 Окт 2013 09:50

Оги написа:При неработещ цилиндър мощността пада. Забелязал ли си промяна във вибрациите след махането на катализатора и какъв е мотора.
Напротив,след махането на катализатора колата се поотпуши и определено върви по-добре.Но - промяна във вибрациите никаква.Има си ги.А двигателя е 147 k.c. VVTI D4,кофти работа.....

Оги

Мнение от Оги » 10 Окт 2013 16:04

На някоя диагностика пъхали ли са в ауспуха един кабел, т.е. да са правили газ-анализ ?
Имаш ли увеличен разход на гориво...

Аватар
stany68

Мнение от stany68 » 11 Окт 2013 09:15

Оги написа:На някоя диагностика пъхали ли са в ауспуха един кабел, т.е. да са правили газ-анализ ?
Имаш ли увеличен разход на гориво...
На няколко диагностики са правили това с кабела- нищо завишено.Този двигател си гори не малко,аз карам колата от м.Май 2013 и още оттогава ме стресира разхода,най-вече на градско.Като почетох тук обаче,стана ясно че няма как да е малък-12-13-14/100 в град .На дълъг път,с климатроник и натоварена,съм падал под 7/100. Та си мисля,че разходът си е нормален като за 2.0/147к.с.

Публикувай отговор