Четох по разни форуми, че зареждането с по-скъпите и (поне теоретично) високооктанови бензини като А98/100 води до намаляване на разхода от порядъка на 0.5 - 1 л/100 км.
Някой проверявал ли е дали има такъв ефект действително? В най-добрия вариант, сравнението трябва да бъде между 95 и най-високия клас бензин от една и съща бензиностанция, пълен резервоар и дадения разход при градско или извънградско каране.
Идеята е, че разликата в цената на обикновен 95 и 100 не е прекалено голяма и икономия в разхода би могла да я компенсира поне на 50 - 70 %. Ако вземем например цените на горивата в OMV за 13.06.2013 (от сайта им), се вижда че цената на Super 95 = 2,56 лв., а MaxxMotion 100 = 2,74 лв. Процентно, MaxxMotion 100 е със 7 % по-скъп - следователно намаляване на разхода със 7 % ще компенсира разликата в цената. 7 % от разход 10 л/100 км (типичен за 1.8/2.0 безнин, градско каране) означава, че нужната икономия е от 0,7 л/100 км. Това ми се струва на границата на възможното, тъй като смятам икономия от 0,5 л/100 км за постижима.
Та някой има ли информация по въпроса? Аз смятам да го пробвам, тъй като най-много вярвам на собствения си експеримент, но ми е интересно да прочета какъв е чуждия опит