Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

mirott
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 22 пъти

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от mirott » 31 Юли 2013 16:04

Доооообре:))!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 337 пъти
Получена  благодарност: 367 пъти

Мнение от slowtraveler » 31 Юли 2013 16:20

SFINKS написа:....Кажи че не знаеш каква е логиката и връзката а не че не било издържано технически защото е ....
Това навярно за теб е добро и 'желязно' обяснение ?!?! Или липса на реални доводи?
Няма нужда баща ми да ми обяснява - имам глава на раменете си.
И го дадох само като пример/частен случай, при който използването на газово досега е донесло само позитиви...

Бащата пали на газ просто защото центровката и условията позволяват безпроблемното палене само на газ - защо да върти бензинова помпа и да превключва горива, като и така си върви колата...
Нито бензиновата помпа нито инжектора ( дори и водната помпа) на дарака съвсем не са сдали багажа. Бензиновата помпа въобще не е под напрежение както вече казах и си стои без да работи в резервоара...
Да, като сменяше бутилката караше само на бензин - колата си мъркаше както обикновено - явно двигателя е издържал няколкогодишната 'унищожителна' работа на газта...
Освен това бащата преминава изцяло на бензин при дълъг път след като му свърши газта - планира си пътуването така, че да стигне с наличното гориво без дозареждане...

Не че не може да се направи така, че с газова уредба да се убие и здрав двигател, но това показва повече техническата неграмотност на 'майстора' отколкото е пряко следствие на използването на газ...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 31 Юли 2013 17:34

Да започен отзад напред ,

"
Да, като сменяше бутилката караше само на бензин - колата си мъркаше както обикновено - явно двигателя е издържал няколкогодишната 'унищожителна' работа на газта...
Освен това бащата преминава изцяло на бензин при дълъг път след като му свърши газта - планира си пътуването така, че да стигне с наличното гориво без дозареждане...
"

Ти сам си посочил без да искаш причината все още да работи на бензин , баща ти явно е стар и опитен газаджия и знае че не кара ли редовно на бензин за да поддържа донякъде инжекторите и бензиновата помпа ще ги умори за нула време.Само че по този начин доста бяга икономията .Няма значение колко години колата на баща ти е издържала без да сдаде багажа , тя може и 20-30 години да издържи ако не се кара .Годините не са мерило а километрите . Сега остава да кажеш и че баща ти по цял ден бръмчи напред назад по пътищата..

Бензинова помпа.
Ако тока към бензиновата помпа се прекъсне тотално това ще я съхрани без съмнение , само че става доста опасно като превключваш от газ на бензин , ако си на място колата директно ще изгасне , ако е в движение и не си на скорост пак ще изгасне , ако си на скорост пак ще изгасне за няколко секунди.Замисли се защо на бензиновите коли горивната помпа се страртира още на контакт а не чак при завъртането на стартера .Трябва и малко време за да качи налягане .Някои газаджии прекъсват напълно помпата когато автомобила работи на газ , някои не . И двата варианта си имат предимства. При всички положения по-безопасният за водача, пътниците и околните е да не се прекъсва напълно напрежението към бензиновата помпа .Внезапно изгасване на двигателя в движение макар и за няколко секунди докато се качи налягането на бензина може да има фатални последствия .Ако се случи по време на изпреварване на двупосочен път какво правим ?
Кое е по-ценно , живота или една бензинова помпа ?

Водна помпа
Няколко поста по назад даде доста неуместният пример :
"
А за водната помпа - няма връзка... Дали водна помпа си я вързал да преточва кофа вода или океан - за нея няма значение...
"

Щом обичаш теорията , хайде отговори си на въпроса дали има разлика за износването на водната помпа :
вариант 1 : изпомпва антифриз в система под налягане с дължина 5 метра и съпротивление X , или
вариант 2: с допълнително навързан към най-високата точка на системата изпарител и маркучи при който дължината на системата става 6 метра а съпротивлението X+1 . Мисля че разсъжденият при кой вариант се товари повече помпата си излишни..

Инжектори
Тук мисля че изобщо няма какво да разяснявам какво се случва с тях когато през тях не тече бензин .
Да , те не работят когато автомобила работи на газ , но позицята им въс всеки двигател е меко казано напечена от температурна гледна точка .Без постоянен поток на бензин който да ги охлажда те бавно но сигурно се опичат в собствен сос.

Пак ти казах , по-добре питай баща си . По това което ми описваш как кара човека знае много .Нещата които пиша не са продукт на теорията а на практиката .
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

mirott

Мнение от mirott » 31 Юли 2013 17:48

Абсолютно никакво значение няма за водната помпа-дебита и си остава еднакъв. А и при монтаж на газ не променяш никакво сечение на никакви маркучи. Количеството антифриз в системата се увеличава с не повече от 300 мл с различните редуктори. И съвсем не е задължително редуктора да е на най-високата точка. Инжекторите запичат понякога, ако много време не са виждали бензин. Ако не работят по 4-500 км нищо не ги бърка. Няма прекъсване на подаването на гориво дори при изключена бензинова помпа. А тя заработва от 2 до 8 секунди при различните бензинови автомобили при подаване на контакт и след това спира ако не завърти стартера. На средата на 1-вата секунда е осигурено гориво до дюзите. Друго?! Нещо ти е слабичка практиката...:))

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 31 Юли 2013 17:58

SFINKS, верно не ми се спори...
Явно си доста далеч от техниката, практиката и теорията на механизмите...
На доста автомобили бензиновата помпа не се завърта при подаване на контакт, а при завъртане на коляновия вал (т.е. когато завъртиш стартера)...
И пак палят на четвърт оборот. Навярно не си наясно какъв обем течност трябва да се изтласка за да увеличиш налягането в нееластичен обем например с 3.5атм..
Относно водната помпа - кое според теб износва помпата? Чувал ли си думата 'кавитация'?
А това, че за теб монтажа 'с допълнително навързан към най-високата точка на системата изпарител' отново ме убеждава, че или си попадал на калпави майстори, или си правил странни експерименти с неправилен монтаж...
За инжектора - не случайно съм уточнил, че става въпрос за моноинжекция... Знаеш ли къде се намира инжектора на моноинжекцията?

П.С. наистина може да не отговаряш - въпросите бяха риторични

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 31 Юли 2013 18:20

Спирам да отговарям . Не ми се занимава .Слагайте смело газ и си мислете че всичко е ок ...
Истината обаче е че не всичко е ок ...Едно време и аз бях голям фен на газта , след 10 години с различни газифицирани автомобили спрях да бъда .
И запомнете 2 цитата , не са мои :)
Безплатен обяд няма , няма и да има .
Икономията е майка на мизерията.
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 01 Авг 2013 11:15

Поради прехвърляне на спора на лична основа почистих част от мненията...
Моля да се запази добрия тон на разговора.
Всеки има различно мнение, но това не значи че трябва да се изтрепем тук...

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 01 Авг 2013 12:12

mirott написа:Та не разбрах икономичен автомобил ли е Приус?! Или си осираме темите ей така? Сфинксе, карачо, айде поспри се вече с хвалбите щото си мнооого смешен отдавна! Моля те!!!:)))
Да, икономичен е. Достатъчно е да погледнеш от 1-ва страница отново,ако не си го направил, след като задаваш такъв въпрос.

П.С. Слоу, нищо лично няма към никой, но при такъв въпрос след 25 страници, някои хора ще трябва да започнат да четат отначало и сами да си отговорят.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

mirott

Мнение от mirott » 01 Авг 2013 12:21

Погледнал съм. И май ми става ясно, че не е толкова икономичен наистина...та затова пак питах...

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 01 Авг 2013 12:23

Така без аргументация всеки може да си пише всичко и да си отговаря.

Още на 1-ва страница се вижда разход 2,5л./100км.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 01 Авг 2013 12:41

mirott, как стигна до този извод и какво според теб означава „не е толкова икономичен наистина“?
Кои автомобили са по-икономични?

mirott

Мнение от mirott » 01 Авг 2013 12:48

Тойота Приус на LPG ще е по-икономична, не мислите ли? Това имам предвид.
Последно промяна от mirott на 01 Авг 2013 13:41, променено общо 2 пъти.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 01 Авг 2013 13:21

Не, ти не казваш за Приус с АГУ, а говориш конкретно за модела. Икономичността е сравняваме между различни модели, а не между Приуси с различни горивни системи. Да, Приус с АГУ от гледна точка разход на гориво и цена на горивото ще е по-икономичен със сигурност, но ако се удари чертата и се сметнат всички разходи не съм много убеден дали си заслужава, освен, ако не правиш много километри. Аз лично, ако ще слагам АГУ на автомобил, бих взел някой с моно-инжекция, бих сложил най-проста газова и ще пердашя така. Вярно е че ще гори повече, но пък инвестицията за кола и АГУ ще са доста по-малки и от там нещата се компенсират.
А иначе на НЕикономичен автомобил да му сложиш АГУ пак ще е НЕикономичен и обратното. Истината е, че Приус и на бензин и на газ е много икономичен. Ето средният разход на Приус на газ (6,22/100):
http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2

mirott

Мнение от mirott » 01 Авг 2013 13:24

Не ми се спори.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 01 Авг 2013 13:34

За кое не ти се спори? Нещо невярно ли съм написал? Никой не те кара да спориш, а просто си изложи вижданията по въпроса!

Публикувай отговор