Покупка на Toyota Prius

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Заключено
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Re: Покупка на Toyota Prius

Мнение от slowtraveler » 15 Юни 2013 08:45

trondur написа:Слязох от Лагуна 2, 1.9. Качих се на Приус 3.,,,,,
+ / -
Поздравления за поста колега !
Според мен точно такива мнения без 'прекалена привързаност' към дадения модел са най-полезни при избора на следващ автомобил....

П,С, относно данъка - не съм сигурен дали е така. Колега с Лексъс 400h бе принуден от тукашните власти да регистрира автомобила с пълната комбинирана мощност... Съответно данъка го плаща върху пълната мощност.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 15 Юни 2013 12:59

slowtraveler написа:относно данъка - не съм сигурен дали е така. Колега с Лексъс 400h бе принуден от тукашните власти да регистрира автомобила с пълната комбинирана мощност... Съответно данъка го плаща върху пълната мощност.
Не - данъка е само според мощността на бензиновия двигател. Това в София - във Варна мооже да е другояче.
Изображение

sdo master

Мнение от sdo master » 15 Юни 2013 17:35

Макар, че не е много културно да използвам само големи букви - БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ОТЗОВАЛИ СЕ И ДАЛИ ОБЕКТИВНО МНЕНИЕ! В крайна сметка смятам, че се получава една наистина хубава тема, която ще е полезна не само на мен в периода докато се реша/имам възможност да взема друга кола, но и за други поставени пред същия избор. На колегата, който е направил съпоставка Лагуна/Приус - благодаря за съпоставката, минусите са ясни предвид различния клас на автомобилите, различната маса и т.н. Не знам как си го докарвал тоя разход от 5.5-6 нафта, но аз дори и извънградско не мога да я сваля на под 6 (както казах по-горе, крака ми не е от най-леките :) ) За интериора - гледам картинки и клипчета и продължавам да се наковавам, че искам много да се яхна в такова животно.

Хубав уикенд на всички!

Аватар
trondur

Мнение от trondur » 16 Юни 2013 01:43

Данък платих за Приуса 60.51 лв. в София. Колата е под 100 кс и попада в ниската ставка. Електрическият двигател не се смята когато се определя размерът на данъка.
sdo master написа:... Не знам как си го докарвал тоя разход от 5.5-6 нафта, но аз дори и извънградско не мога да я сваля на под 6...
5.67 е средния ми разход с Лагуната за 5 години и 87000 километра. На извънградско ми даваше между 4.9 и 5.3. Градското беше средно около 7 (е, случваше се да бъде и 12-13 като я карам по 2-3 км на ден през зимата)

sdo master

Мнение от sdo master » 18 Юни 2013 13:25

Доста Приуси изгледах по обявите и се обаждах тук таме... имам следния въпрос - всички джамбази твърдят, че автомобилите са на по 50 хил километра и са карани от бабки само до кварталния ЛИДЛ... това е ясно, ама всички пишат, че предлаганите от тях Приуси 2-ка имат НАВИГАЦИЯ, а се оказва че те не са я виждали в действие... има ли просто правило по което да се ориентирам дали предлагания автомобил има навигация, тъй като ако за джамбазина на са проблем 300 км, които аз ще отида за да видя и да се върна, то за мен са си! Не че е толкова важно и значимо дали има НАВИ или не, но все пак е екстра която малко или много е част от цената и когато я няма, а ти я рекламират е някак тъпо :)

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 18 Юни 2013 19:14

Гледай дали има някъде бутон МАР и ако има значи и навигация имаш. Относно тези 50 000 км. съм малко скептичен. Аз за около 2 г. ги правя и то при условие, че не карам много и имам още няколко коли на разположение, които също карам според случая. Значи, трябва много да внимаваш, колата да не е била такси и да са спестили едната нула. Гледай дали не е била пребоядисвана. Иначе да е на 150-250 000 действителни км., ако е поддържана както трябва, няма да имаш никакви грижи.

Аватар
Чо :)
Автомобил: Prius 4
Обратна връзка:

Мнение от Чо :) » 18 Юни 2013 22:06

Разликата може се види в централната конзола: Тези с навигация имат 3 бутона повече.

Изображение
Smile is Health rolleyes.gif Keep Smiling ... :D Усмихни се ... Животът е Хубав :thumbsup:

IVOtuning
Получена  благодарност: 2 пъти
Обратна връзка:

Мнение от IVOtuning » 19 Юни 2013 17:14

Круиз контрола не е задължителен за всички модификации
Приус 3Т ЕКО няма криуз контрол. Добрата новина тук е, че всяко лостче за круиз контрол на Тойота става..само се слага и се пъха кабела в буксата и готово...не трябва препрограмиране, обучаване....Изпробвано е от мен.
Тъй като имам 2 Приуса у дома 2Г и 3Г...
2Г с нави, keyless go, JBL
3G ECO- базов модел
Има голяма разлика между двата...3Г е много по-тих, по-плавно запалва двигателя т.н.
Разхода на 2Г иънградско се движи около 5,3-5,7л/100км карайки като "баба"..Трябва да се внимава изключително много с "десния" педал, иначе почва да гори много.
По баири е шумен, форсира се прекалео много, почти никакво доускорение след 120-130км/ч
За справка МБ е270 цди комби 2001 год със СРЕДНА скорост 120км/ч 6,1л/100км., това нещо е непостижимо за Приус пък бил той 2Г или 3Г

При 3Г положението е малко по-добре, но при "нормални" скорости на движение извънградско пак харчи около 6л/100км

Моят личен извод е, че са изгодни само за градско каране. Приус 2Г около 4,5-5л/100км, 3Г 4-4,5л/100км. При извънградско почти всеки дизел е по-добър от тях.
Има вариант за монтиране на газ пропан бутан или метан..Там вече разхода пада значително, губи се пространството под капака на багажника, което аз така или иначе не ползвам никога.
Другото което не ми харесва е малкия багажник. Много висок под на багажника, непрактичен капак, няма куки или прегради в долния леген на багажника.
При 2Г ми харесват гласовите команди, лошото е че трябва много да си кълча езика на английски, но се разбираме с колата..нагласяне на температура, вкл./изкл. климатик, дисплей, тел...не е лошо хихихи

петър

Мнение от петър » 19 Юни 2013 18:09

Е браво и на Ивотунинг за мнението,все по обективни стават нещата.
Аз за приус 2 съм се отказал на 100%,почнах да проучвам 3ката,но още не съм я карал.Дано да не стане като с 2ра генерация толкова се бях навил а като я покарах-пуффф.
Така сега ако някой ми каже обективно и какво да очаквам горе-доло от преходчета със около 145км/ч от Приус 3 ще съм му благодарен.И не става въпрос за 50-60км,а около 1500км.
Ако колегата Prius3 се е прибирал с колата насам към Бг да каже колко горе-доло му дава среден разход.

IVOtuning
Получена  благодарност: 2 пъти
Обратна връзка:

Мнение от IVOtuning » 20 Юни 2013 21:35

С тази скорост минимум 6,0-6,5л/100км

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 20 Юни 2013 23:32

Има една хубаава приказка "С пръдня боя не става!"!
Като ги сметнеш комплексно разходите разбираш, че сметките на различните варианти са горе-долу равни... ;-)
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

петър

Мнение от петър » 21 Юни 2013 08:36

И 7 да е пак е доволно,единствено с този малък резервоар ще трябва да се спира по често.

Scott

Мнение от Scott » 21 Юни 2013 14:01

петър написа:И 7 да е пак е доволно,единствено с този малък резервоар ще трябва да се спира по често.
Не мисля че Приус, па бил той и 3 е идеалния вариянт за 1500км преходи. Има една друга марка, чиято 3-та серия е далеч по-добра алтернатива. Бях споделял някъде в темата за разхода, BMW320d Комби, 184bhp, прилично натоварена, около 3000км преход през Октомври 2012 със средна скорост около 125км/ч, като имаш предвид че в UK не съм надвишавал 80мили/ч, а в Германия пробвах колко може да вдигне, разхода ми по бележки от бензиностанциите беше 5.4л/100км.

петър

Мнение от петър » 21 Юни 2013 14:40

Scott написа:
петър написа:И 7 да е пак е доволно,единствено с този малък резервоар ще трябва да се спира по често.
Не мисля че Приус, па бил той и 3 е идеалния вариянт за 1500км преходи. Има една друга марка, чиято 3-та серия е далеч по-добра алтернатива. Бях споделял някъде в темата за разхода, BMW320d Комби, 184bhp, прилично натоварена, около 3000км преход през Октомври 2012 със средна скорост около 125км/ч, като имаш предвид че в UK не съм надвишавал 80мили/ч, а в Германия пробвах колко може да вдигне, разхода ми по бележки от бензиностанциите беше 5.4л/100км.
Дай да обясня малко,значи и в момента си имам добър за мен автомобил които харесвам изключително много Lex is200,по принцип си пътуваме с него.Той ми дава около 8 литра при такива преходи.Много тихо конфортно,изключителна кола.
Но напоследък много ми се кара хибрид,не че имам нужда или от тоя нещо от този сорт.
Градско караме много малко и като се има предвид,че в града е най ефективен хибрида се чудя дали има смисъл да влизам в нова покупка заради 1-2 литра на 100.
Затова искам първо и да го покарам да видя дали вообще ще ми допадне като кола.

Scott

Мнение от Scott » 21 Юни 2013 15:45

петър написа:Дай да обясня малко,значи и в момента си имам добър за мен автомобил които харесвам изключително много Lex is200,по принцип си пътуваме с него.Той ми дава около 8 литра при такива преходи.Много тихо конфортно,изключителна кола.
Но напоследък много ми се кара хибрид,не че имам нужда или от тоя нещо от този сорт...
Щом ти се кара хибрид, скачай на Приуса ... изключително комфортна и високотехнологична кола.

Заключено