Покупка на Toyota Prius

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Заключено
sdo master

Покупка на Toyota Prius

Мнение от sdo master » 13 Юни 2013 10:47

Здравейте,

Нов съм във форума, както може би е видно и не знам какви са японските традиции в България, но ще побързам да благодаря на отзовалите се и да кажа "Добре заварили!" на хората които ще ми кажат "Добре дошъл",пък ако няма такива - Здраве да е!

В момента съм собственик и управлявам Renault Laguna 2 1.9dCi. От торбата с такова извадих онаковата и попаднах на доста изтормозен екземпляр и тъй като не ме бива в търговията си я позакрепих и карам, но в последно време взе да позагубва мощност и т.н., та диагнозата на майсторите е ясна и мисля да не се заигравам с огромни ремонти и т.н. а да взема да си купя нещо ново... е вероятно на старо. Нямам никакъв опит и наблюдение на возилата от братска Япония, но от различните марки и модели които разглеждах си харесах Toyota Prius - затова съм и тук - да питам. Можете ли да ми кажете нещо повече за модела? Подводни камъни и слабости на модела? ПРепоръки какво да гледам и на какво да обърна особено внимание? Струва ли си хибрида или да не си правя кумири? Кой каквото се сети - благодарности предварително!

За мен е важно автомобила да е сигурен и надежден, сравнително евтин за поддръжка и що годе икономичен. Разбира се слизайки от флагмана на френска марка, макар и с ниско ниво на оборудване - важни са и гъделите - комфорта :) Знам, че искам много и че човек ако може да си го позволи, трябва да си купи една малка градска колица и една голяма за воаяжи, ама нема паре за 2 каручки.

Още веднъж благодаря за отделеното време и внимание!

Аватар
ss_mitko

Re: Покупка на Toyota Prius

Мнение от ss_mitko » 13 Юни 2013 11:41

Здравей колега,
Разгледай линковете който съм сложил и ще се информираш доста. Относно питането ти тук ще получиш различни мнения. Някой колеги са много против хибридите, нямам да назовавам кои са те. Ще разбереш по мненията им. Ще започнат да те убеждават как това хибритите са най смотаните коли, но не им обръщай внимание. Според мен се вслушай в съветите на колегите който карат такъв автомобил (Hursa,prius3 ,acf_prius и др.)

http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=1&t ... 0%98%D0%94
http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=2&t ... 94#p234858
http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=2&t ... 0%98%D0%94

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от andrian999999 » 13 Юни 2013 12:26

не ти препоръчвам приус , по добре някоя корола, или ако искаш по голяма авенсис. Приуса е за страни в които им дават боноси и данъка е висок а за хибрид УЖ екологичен е много нисък ,но това не се отнася за България.
професионален мапер

Аватар
Rudy

Мнение от Rudy » 13 Юни 2013 12:36

Добре дошъл!
Ако икономията на гориво ще ти е основното изискване- не си купувай приус - метан или друга "газчица" ще ти е "по-тънко".
Ако обаче основното, което щш търсиш е надеждност - добре си се ориентирал. Виж тук:
http://www.anusedcar.com/index.php/tuv- ... yota-prius
Прикачени файлове
Toyota Prius.png
Toyota Prius.png (34.57 KiB) Преглеждано 3465 пъти
Изображение

sdo master

Мнение от sdo master » 13 Юни 2013 14:04

Благодаря за отговорите и напътствията! Не мисля, че съм от хората които цедят капчицата гориво и се цънят за всеки микролитър, а и крака ми не е от най-леките (и в прекия и в преносния смисъл). Просто не харесвам 6 литрови двигатели с по 800 коня, които харчат крайно безмислено много за мен! В този ред на мисли, както споменах в момента мачкам с Лагуна, която е с най-малкия мотор в серията си (100к.с.) и в сравнение с колеги имам малко по-висок разход, който разбирачите ми обясняват със съотношението голямо и тежко купе на маломощен двигател, та на Приуса не са ли му малко тези 70-80 коня които са като гледам по-масовите двигатели? Какво да гледам като тръгна да избирам - километри, години? На какво да се спра - Приус 1, 2 или 3 (макар, че като гледам не знам дали ще ми стигнат силиците за последния)? За нова не мисля, че трябва да го коментираме, защото там няма да мога да си позволя лизинга (плащам и ипотека все пак) По-рано от края на следващия месец надали ще хукна да купувам, но по-добре от рано и отдалеко, че не ми се изпада в ситуацията - Избор и изучаване на лъскавката каручка дето си харесах!

И направо да си стрелям --> Ето този екземпляр как ви се струва --> http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=37ms54

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 13 Юни 2013 16:11

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=37p954

На мен тази повече ми допада.

А следващата е СУПЕР!

http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=37p954
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 13 Юни 2013 19:48

sdo master написа:Здравейте,

За мен е важно автомобила да е сигурен и надежден, сравнително евтин за поддръжка и що годе икономичен. Разбира се слизайки от флагмана на френска марка, макар и с ниско ниво на оборудване - важни са и гъделите - комфорта :) Знам, че искам много и че човек ако може да си го позволи, трябва да си купи една малка градска колица и една голяма за воаяжи, ама нема паре за 2 каручки.

Колега, много правилно си се насочил към марка и модел. Мен също ме вълнуваха най-вече въпросите, които си изброил и направих своя избор - Приус 3. Гарантирам ти, че на 100 % всичко отговаря на търсенето ти. Относно гъделите, виж базовото оборудване на Приус и ми кажи има ли друга такава кола с подобно оборудване. Аз поне не знам. Ако имаш конкретен въпрос питай! Колата е здрава, обслужването и е по-евтино от всеки друг автомобил, надеждна и доказала се във времето, че няма някакви скрити кусури.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 13 Юни 2013 20:39

Преди няколко дни гледах Приус 3 в ТМ Ауто. Таблото е направено от много кофти пластмаса - твърда и евтино изглеждаща. Тапицерията на вратите също не ме очарова.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Чо :)
Автомобил: Prius 4
Обратна връзка:

Мнение от Чо :) » 13 Юни 2013 22:37

Гледам, че в обявите пише различни неща за двигателите.

Prius II: бензинов 1.5L 76hp, комбинорано с елктрическите: 110hp
Prius III: бензинов 1.8L 98hp, комбинорано с електрическите: 134hp

И именно комбинирането ги прави изключителнo пъргави.
II:
0-60 ~5s
0-80 ~7.5s
0-100 ~11s

III:
с около половин секунда по-бърз
Smile is Health rolleyes.gif Keep Smiling ... :D Усмихни се ... Животът е Хубав :thumbsup:

sdo master

Мнение от sdo master » 14 Юни 2013 09:01

Оххх не знам... Много сложно става всичко, но усещам как с всеки изминал ден хлътвам по този автомобил... за съжаление, както казах, не мога да си позволя нова кола или по-точно нямам готовност да я изгладувам, а и предвид секси ситуацията в страната... Относно оборудването, веднага посочвам - Лагуната на Рено, която гадовете спряха, но това е друга тема. Та да се върнем на Приуса :)
-Каква е разликата между 2 и 3, като изключим че 3 е по-нов, има по-мощен двигател и разликите в дизайна?
- Относно базовото оборудване - в мобилето и кашон да търсиш то той е с климатроник, типтроник, парктроник, ултрасоник..., какво влиза и какво не в базовото оборудване?
- На всички които продават пише, че са с круз контрол или т.н. автопилот - има ли го във всички, като база или не, защото това е екстричка която лично аз много ценя :) ?
- НАвигация - в двойките виждам, че има телевизор, гледах и клипчета, но не видях никой да пали навигация - има ли я или джамбазите, викат Навигация на всеки телевизор, дето видят?
- Нов внос, от човек в БГ или да се хвърля до братска Германия?
- Къде може да се направи обстоен и компетентен преглед на харесаното возило? (настоящата ми кола я гледа приятел с автосервиз... после налях няма да казвам колко пари за ремонти)
- Обичайните хлопкания и тропкания които трябва да слушам и гледам при тест драйв и т.н са ясни - други особености?
- Батерията - те това жУотно хич не ми е ясно... има ли начин за проверка на реалното му състояние? Четох насам натам, че има диагностичен режим на борд компютъра, с трикратно бързо включване и изключване ан фаровете...
- 5-7 годишна, като гледам май към това съм се насочил - не са ли много за хибрид? Питам, защото не съм запознат с технологията и "разбирачите" казват, че за толкуз им изтичал животеца, както и шамански легенди - японските коли са проектирани да изкарат 7 години!
- Мощност на двигателя - вчера се чудех тия 70 коня не са ли му малко, ама сега след като разяснихте, че са сумарни с ел.двигателя ми се проясниха някои неща. Ето и въпроса - Как се калкулира и плаща данъка - на бензинови коне или на всички коне сумарно?

Извинявам се за крайно дългите и може би отегчителни постове, но както казват "Парен каша, духа!", пък и това за мен е нова териятория която ми е крайно неясна :)

Благодаря на всички отзовали се до момента, благодаря предварително и на всички които ще пишат!

На всички хубав ден и весел уикенд :)

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 14 Юни 2013 10:01

sdo master написа:- Батерията - те това жУотно хич не ми е ясно... има ли начин за проверка на реалното му състояние? Четох насам натам, че има диагностичен режим на борд компютъра, с трикратно бързо включване и изключване ан фаровете...
- 5-7 годишна, като гледам май към това съм се насочил - не са ли много за хибрид? Питам, защото не съм запознат с технологията и "разбирачите" казват, че за толкуз им изтичал животеца, както и шамански легенди - японските коли са проектирани да изкарат 7 години!
- Мощност на двигателя - вчера се чудех тия 70 коня не са ли му малко, ама сега след като разяснихте, че са сумарни с ел.двигателя ми се проясниха някои неща. Ето и въпроса - Как се калкулира и плаща данъка - на бензинови коне или на всички коне сумарно?
S tri on/off na farovete (ne samo tova) se vliza v diagnostika na audio/navi sistemata. Bateriata eventualno mogat da ti kajat v serviza s diagnostichniat softuer.

moia hibrid e na 6+ godini i kato gledam vliza po-riadko v serviza ot po-novata kola :)

Dali sa malko, zavisi ot tova koeto si sviknal. Ako si sviknal d akarash barzo sa si malko :)
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Юни 2013 10:48

sdo master, за различните пазари, екстрите са различни. Автопилота обаче е във всяка база гарантирано, както климатика, безстепенната ЦВТ, имобилайзер, ел.стъкла и огледала, АБС, аларма, централно, халогени и т.н.. Екраните дето ги има и те са база. Поне при 3-ките е така с камера за задно виждане. Имаш там разни системи за стабилност на колата и още много други. За всички е индивидуално. Относно батерията не би трябвало да имаш грижи. В един американски сайт четох, че са правили изследвани на капацитета на батериите на 10-годишни Приуси с над 500 000 км и се оказва, че капацитета им е паднал само с няколко %. Батерията е направена така, че да надживее автомобила беше извода. Дори обаче да има някакъв проблем, то не хвърляш цялата батерия, а само секцията, която е дала фира. Цялата батерия също така не е чак толкова скъпа, както някой се опитват да внушават. Дори след време можеш да е конвертираш и да си е направиш Plug-In, като сложиш допълнителни батерии. АГУ също може да се сложи за още по-голяма икономия. Изобщо, вариантите са много според това, какво искаш. Какво да гледаш не мога да ти кажа, защото не знам да имат някакви слаби страни тези автомобили. Все пак е добре да мине през сервиз, за да ти кажат какво евентуално е за смяна.

scorpion

Мнение от scorpion » 14 Юни 2013 12:28

sdo master написа:Здравейте,

Нов съм във форума, както може би е видно и не знам какви са японските традиции в България, но ще побързам да благодаря на отзовалите се и да кажа "Добре заварили!" на хората които ще ми кажат "Добре дошъл",пък ако няма такива - Здраве да е!

В момента съм собственик и управлявам Renault Laguna 2 1.9dCi. От торбата с такова извадих онаковата и попаднах на доста изтормозен екземпляр и тъй като не ме бива в търговията си я позакрепих и карам, но в последно време взе да позагубва мощност и т.н., та диагнозата на майсторите е ясна и мисля да не се заигравам с огромни ремонти и т.н. ....!

Здравей колега и добре дошъл.
Като човек, който е имал удоволствието да притежава и да пътува с Рено Лагуна (само че с 2.0 бензинов двигател) но също и возил се на Приус (е макар и няколко пъти в зелено такси) смея да твърдя, че като комфорт, возия, простор, обзор ако щеш Приуса няма да те задоволи. За дълъг път няма да коментирам... Апропо на Рено флагмана беше Сафран но защо го спряха ... те си знаят. Според мен трябваше да опитат да го наложат като модел в горния клас (за премиум доста зор се иска) и конкурент на Пасат, Шкода Супърб, Мазда и пр. в горния клас. извинявам се за отклонението.

На изтормозен екземпляр може да се попадне от всякаква марка и модел - от Тойота до Рено. Риска в автомобил на старо е ясен ... стар автомобил !
Лично аз с Приус на старо не бих рискувал, ако ще и писменна гаранция да ми дадат, че има още 10 г. живот в батериите, агрегатите са ОК и т.н. НОВ - ДА ! ДА си го къткам както аз си знам, да го щадя, да си го обгрижвам ...

Освен Приуса, след като имате опит с Лагуна бих посъветвал да погледнете Авенсис 2 поколение (вкл. и фейслифта). 100 % съм убеден, че като возия, комфорт, обстановка, удобство и особено за дълъг път ще ви пасне като ръкавица :)... 1.8 бензинов, 2.0 дизелов, 2.2 дизелов ... ниво екзекутив ще ви задоволи.... Авенсис е в 10-ката на автомобилите, които ТУВ класира като най-надеждни ... (автомобили на около 8 г.)

Ако все пак сте за Приуса ... тук колегите да дадат повечко мнение. Успех в избора !

Аватар
trondur

Мнение от trondur » 14 Юни 2013 22:53

Слязох от Лагуна 2, 1.9. Качих се на Приус 3. Преди да направя избора карах поне 15 раззлични коли. Возията на Лагуната я няма никъде - най-се доближи Ситроен ДиЕс5.

Возия: Лагуната печели. Вози по-меко. Разликата е предимно отпред - приусът е по-твърд. Веднъж се возих отзад в Приуса - усещането е екстра.

Разход: Приусът печели. Лагуната ми даваше средно 5.5-5.6 нафта. Приусът, при все че още не е съвсем разработен, ми дава 4.5 бензин.

Пъргавина: Приусът печели. Комбинацията от два двигателя дава чудесна динамика.

Шум: Приусът печели. Особено като са му заредени батериите и движи само на ток. Не се чува.

Екстри: Приусът печели. Предполагам обаче, че е въпрос на оборудване. Приусът има и безумни неща, които не ползвам: гласови команди на телефон, миене на фарове, самопаркиране.

Интерфейс: Тука съм раздвоен. Приусът изглежда много лъскаво с многото си екрани, но в десйтвителност е пример за безумно разхищаване на полезна екранна площ и показване на безмислени данни (то не е и дани, а картики). Лагуната показваше малко неща, но точно както трябва.

Цена: Лагуната печели. Приусът е прекалено скъп. За да се избият парите на нова кола трябва да се изминат поне 300 000 километра. За кола на старо не мога да кажа.

Пространство: Лагуната печели. Приусът просто е по-малък, багажникът му също. Инак под кората на багажника има едно много удобно корито. Във вратите на Лагуната има огромни джобове, които събират много. Приусът е с едни малки кутийки, в които може да се сложи само по едно шише минерална вода.

Дано съм полезен.

Аватар
Чо :)
Автомобил: Prius 4
Обратна връзка:

Мнение от Чо :) » 15 Юни 2013 01:36

дизайн:
при 3 има допълнителни фарове отпред в бронята
минимални промени във формата на фаровете
вътре в 3 централна конзола е м/у седалките
най-добре разгледай снимми и клипчета за дизайна
и др.

базово всички са вграден климатроник, парктроник, ABS, TRC, а eCVT (скоростната кутия) е м/у от двигателите (бензиновия и двата електрически) няма степени/предавки, а предавателното съотношение се променя плавно (има снимки и кличета, не е просто за обяснение, патент на тойота)

базов е и cruise control (темпомат) - по всяко време над 43 км/ч може да избереш да поддържа "текущата скорост", да я променяш с +/- 2км, временно да го изключиш (за да намалиш/засили), или да натиснеш газта (изпреварвайки някой), след което да се върне само, или да "избереш нова"

фаровете за мъгла (малки къргли) са екстра
навигацията е екстра и при двата модела
задна камере и автоматично паркиране (нагласяш на екрана и сама върти кормилото) също е екстра
стандарно е с обикновен 1CD с радио
екстра е с 6CD и 9х JBL (страхотен звук!)е
базово е дистанциооно за алармата/откючване/заклчване, вътре се поставя в жлеб в колата, за да може да "запалиш" с "ON/OFF"
екстра е дистанционно (което ти стои в джоба/чаната) за отключване (поставяйки си ръката в дръжката на вратата) и "запалване" (отчита, че то е вътре) при "ON/OFF"
екстра за "3" има HDD/видео
екстра за "3" има соларен панел за зареждане, примерно да поддържа климатика лятото на паркинга (или пускане с дистанционното от терасата)
и т.н.

от където и да я вземеш задължително я прегледай в някой официален сервиз

всяка клетка в батерията е с контролер, който я държи в границите на(разряд) 30% до 80% (заряд) - част. за която казват, че ще запази за дълги години и км експлоатация и ще надживее останалите (все пак официален сервиз!)

1: е от 1997 до 2003
2: е от 2004 до 2009
3: е след 2009Q2
така, че 5-7 години = "2"

данък е на бензина само, за "2" в сф е ми беше ~57лв до 5г, а след тях стана ~27лв май?!

Успех :)
Smile is Health rolleyes.gif Keep Smiling ... :D Усмихни се ... Животът е Хубав :thumbsup:

Заключено