Относно разхода на гориво
Относно разхода на гориво
Взех си миналата седмица Тойотка и вече съм отвсякъде член на клуба.Много и се кефя и имам чувството че съм на кораба на Хан Соло от междузвездни воини(като я сравнявам с ладичката ми няма и как да е иначе laugh.gif ).Направих и пълно обслужване(ремъци,филтри,ролки и масло).
Струва ми се че гори малко множко.Опитвам се да я засеча от светнала лампа до светнала лампа,та не съм много сигурен.Ама по моите изчисления само градско ми излиза към 9-9.5 на 100.
Ходих до вилата нарочно сложих малко нафта(за 10 лв.-6 литра),минах 80 км. и ми светна лампата.Пътя до там е комбиниран 15км.равен участък където я карах с 100-120км. и 30 планински с много завои и доста стръмен където се кара на 2-3 скорост с 30-40-50км таван.На обаратно като се спускаш и малко по-бързо.
Та въпроса ми е нормално ли е това горене с този мотор или и има нещо.Инъче двигателя работи перфектно.
Струва ми се че гори малко множко.Опитвам се да я засеча от светнала лампа до светнала лампа,та не съм много сигурен.Ама по моите изчисления само градско ми излиза към 9-9.5 на 100.
Ходих до вилата нарочно сложих малко нафта(за 10 лв.-6 литра),минах 80 км. и ми светна лампата.Пътя до там е комбиниран 15км.равен участък където я карах с 100-120км. и 30 планински с много завои и доста стръмен където се кара на 2-3 скорост с 30-40-50км таван.На обаратно като се спускаш и малко по-бързо.
Та въпроса ми е нормално ли е това горене с този мотор или и има нещо.Инъче двигателя работи перфектно.
Toyota Avensis 1998 kombi 2.0 TD
-
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Засечи я от 'пълно до пълно', а не от 'лампа до лампа'....
Лампата може да светне по-рано в зависимост от наклона и т.н.
Ако наистина е 9.5 според мен е множко, щото при мен бензиновата ми гори толкова.
На братовчед ми дизеловия Land Cruiser извънградско му гори под 8, а той е с доста по-голям двигател и купе от твоето....
Лампата може да светне по-рано в зависимост от наклона и т.н.
Ако наистина е 9.5 според мен е множко, щото при мен бензиновата ми гори толкова.
На братовчед ми дизеловия Land Cruiser извънградско му гори под 8, а той е с доста по-голям двигател и купе от твоето....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Послушай SNOWTRAVELER, зареди я догоре, ама до капачката и като се връщаш пак я напълни дотам. Само така може да се премери с приблизителна точност харча ти. Верно, ще ти стъпи малко множко, но само първоначалното зареждане е скъпо, доливането си е ясно. Днес на връщане от Пазарджик се размихах с 3-ма селяндури дето си тикаха колиците сами към една синя схлупена бензинджийница в началото на града. Аз съм с 2.0 д4д двигател и на извънградско ми харчи около 5,5 - 6,0л. с 140-160 км/ч., ама в София под 8,3 не ми пада на компютъра, а иначе в други градове, дето съм карал интензивно около 7,0 - 7,5л/100км. Вземи си и за начало някаква добавка към горивото - аз днес си купих на Лики-Моли - по-евтини са (10,40лв.), а и са единствените специално за Комон Рейл дизелови агрегати. Още едно време, когато имах Ситроен Ксантия с газова уредба резервоара ми винаги беше зареден и с добавка, та тогава я засичах, че наистина ми излизаше по-евтино дори с цената на добавката заради повечето мощност при по-малък разход, а и за мотора е добре. Така се доближава до стандартите за гориво, на които е проектиран, никой не прави двигатели за тия наще шльокавици!..А никъде не видях каква е твоята Тотка...
Пише ми в подписа,мислех че ще се види там,каква добавка да си взема за нея?Щом на твоята не пада под 8.3,значи 9 трябва да е нормално с моятаbobsn написа:Послушай SNOWTRAVELER, зареди я догоре, ама до капачката и като се връщаш пак я напълни дотам. Само така може да се премери с приблизителна точност харча ти. Верно, ще ти стъпи малко множко, но само първоначалното зареждане е скъпо, доливането си е ясно. Днес на връщане от Пазарджик се размихах с 3-ма селяндури дето си тикаха колиците сами към една синя схлупена бензинджийница в началото на града. Аз съм с 2.0 д4д двигател и на извънградско ми харчи около 5,5 - 6,0л. с 140-160 км/ч., ама в София под 8,3 не ми пада на компютъра, а иначе в други градове, дето съм карал интензивно около 7,0 - 7,5л/100км. Вземи си и за начало някаква добавка към горивото - аз днес си купих на Лики-Моли - по-евтини са (10,40лв.), а и са единствените специално за Комон Рейл дизелови агрегати. Още едно време, когато имах Ситроен Ксантия с газова уредба резервоара ми винаги беше зареден и с добавка, та тогава я засичах, че наистина ми излизаше по-евтино дори с цената на добавката заради повечето мощност при по-малък разход, а и за мотора е добре. Така се доближава до стандартите за гориво, на които е проектиран, никой не прави двигатели за тия наще шльокавици!..А никъде не видях каква е твоята Тотка...
- alex_varna
- Благодарил/а: 1 път
Има добавка на Liqui Moly за нормални дизели като на колегата и като моя. Преди 2 седмици си взех 1 литър за 18лв.. това количество е достатъчно за 400 литра гориво. Или по груби сметки излиза като разход 0,45лв добавка към 10л горивоbobsn написа:....... Вземи си и за начало някаква добавка към горивото - аз днес си купих на Лики-Моли - по-евтини са (10,40лв.), а и са единствените специално за Комон Рейл дизелови агрегати. .

И определено има полза от тази добавка.
TOYOTA AVENSIS 2012 г., 2.0 D4D 124 КС
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
Да, на ЛикиМоли има две добавки за дизели: едната е за обикновени и турбинирани агрегати, а другата за КомонРейл мотори. Аз досега не съм намирал разфасовки по 1л., щях да си купя такава, но важното е, че сметките ти са верни. По бензиностанциите, дето продават и хубаво гориво (ОМВ, ШЕЛ...) горивата също са с подобни добавки, но в по-слаба концентрация, като разликата в цената им е над 1 лев на 10л., а и бъдете сигурни, че самите добавки дето ги слагат не са с това качество, което се продава в бутилките (информацията я имам от мой познат управител на Шел)! А за разхода не се притеснявай, виж по какви улици с какво натоварване караме, станахме като в Хонг Конг, как искаш да ти гори 7,5л. на сто, аз за една седмица бях в Пловдив и там я засякох само на градско 7,4-7,5л./100км.
Не че имам нещо против добавките ама мои познати ми казаха-цитирам буквално:ти луд ли си с тези добавки,ще си преебеш двигателя.Та мисълта ми е сигурно ли е че този вид или някои друг са абсолютно безопасни и безвредни за двигателя и няма странични ефекти.И още нещо, тъи като не съм ползвал досега, какъв положителен ефект може да има такава добавка,били понижила разхода на гориво примерно?
-
добавката подобрява качеството на горивото. като се има предвид в каква страна живеем и какви горива наливаме, добре е да се ползват. не са вредни, само при проблемен двигател може да се появят негативни ефекти - слагат ги на разни кошници дето са им клеясали филтрите от употреба и после като се запушат инжектори добавката била виновна - а тя просто е рязкарала всички гадости, натрупани в резервоара и филтрите и понеже инжекторите(дюзите) са най-тясното място - те се запушват.
добавка наистина може да ти подобри рахода - просто подобрява горивото. аз лично добавки не ползвам, но при всяко каране гледам да надуя поне един път двигателя до максимум - така горивната система се самопочиства - нямам проблеми с горивата и без добавки. но това важи за бензиновия двигател, на дизела му трябват малко "лекарства"
добавка наистина може да ти подобри рахода - просто подобрява горивото. аз лично добавки не ползвам, но при всяко каране гледам да надуя поне един път двигателя до максимум - така горивната система се самопочиства - нямам проблеми с горивата и без добавки. но това важи за бензиновия двигател, на дизела му трябват малко "лекарства"
status: за БАН
Абсолютно вярно!maggkrabar написа:добавката подобрява качеството на горивото. като се има предвид в каква страна живеем и какви горива наливаме, добре е да се ползват. не са вредни, само при проблемен двигател може да се появят негативни ефекти - слагат ги на разни кошници дето са им клеясали филтрите от употреба и после като се запушат инжектори добавката била виновна - а тя просто е рязкарала всички гадости, натрупани в резервоара и филтрите и понеже инжекторите(дюзите) са най-тясното място - те се запушват.

Продавам най-различни добавки, и мога да кажа че за горивата тук задължително трябва да се използва добавка,ако не искаш да имаш проблеми с автомобила!
Toyota Corolla Verso 2.2 D4D
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
За 20г експлоатация добавки за гориво (бензин) не съм слагал и не съм имал проблеми с нашенския бензин. Зареждам само от големите вериги бензиностанции (минах през Шел, ОМВ, Лукойл)...
Навремето имах стар фолксваген голф 1 дизел и имах проблеми с нафтата, но по него време в бензиностанциите се продаваха много странни смески (1992-1994г). Пък и голфчето по него време вече си беше 12годишно
Навремето имах стар фолксваген голф 1 дизел и имах проблеми с нафтата, но по него време в бензиностанциите се продаваха много странни смески (1992-1994г). Пък и голфчето по него време вече си беше 12годишно

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???