Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от zi_zi_top » 23 Апр 2013 23:14

prius 3 написа: Карината е готина кола, но още колко време ще я търкаляш? 5-10 г. ли? Колкото и да е, нали ще дойде времето да си вземеш нова каляска...
... Не е за мерене, а за читателите на АБ и разни други облъчващи медии, които имат интереса да изкарат, че Приус харчи много. Харчи, ама друг път! smile.gif
Разходът на един автомобил е комплексна сума, която се състои от няколко компонента:
1. Цена на МПС-то
2. Данък
3. Застраховка Каско
4. Застраховка ГО
5. ТО и ремонти

Като купих Королата преди 5 години (вече 5 годишна) дадох 13800 лв. и платих Каско и ГО 1100 лв., а тази година Каско + ГО вече са 550 лв., следващата година кенсълирам Каското и падам на 200 лв. Разходите за гориво са ми абсолютно съпоставими с твоите. Въпрос с понижена трудност е кой колко пари дава за да измине 1 км. А Дидо е даже с 1-2 обиколки пред мен.
Не бих си купил скъп автомобил с много косвени разходи, защото разходната му норма за гориво е малко по-ниска. Честно!!!

Що се отнася до бъдещето... Аз съм сключил договор със Суходолската врачка - тя дя не лекува, а аз да не гадая! laugh.gif Като дойде това време ще му мислим... :whistle: Има само АЗ, ДНЕС и ТУК! УТРЕ няма!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 24 Апр 2013 07:24

Разхода на гориво на един автомобил е някакво гориво. И то струва някакви пари. А колко си дал за автомобила първоначално, за разходи по регистрация и обслужване, данъци и застраховки е важно, но не се включва в разхода на гориво. И да, с Дидо можем с "дъртите" карина и авенсис на ходим за 40 лв до Бургас или Варна при сегашните цени на газта, ама това си е наш проблем! Всеки си кара каквото прецени-високо технологичен приус горящ 4 бензин, супер бегачка и същевременно горяща 4.5/100 корола 1.4 дизел, които като погледнеш цените на горивата им по нищо не могат да достигнат разхода в пари на дъртите според някои колеги наши кошници с Дидо! Няма как да калкулираш разходи за данъци и граждански в разхода на гориво. Това е сметкаджийство и граничи с идиотизъм. Фирмите го правят, хората които с това си изкарват хляба-да! Ама такива дето си возят гъзята...Ай сполай ви!

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 24 Апр 2013 09:03

slowtraveler написа:- не можете да си представите какво удоволствие е особено сутрин да те подухне хладния морски ветрец - снощната ракия веднага се изпарява :whistle: drunk.gif tongue.gif ...
Tova ne e li zanosvane na rakiata? tongue.gif biggrin.gif

PP: Edin priatel jivia i raboti 7g v Japan. Ta toi razkazvashe, che za japoncite hubav kupon e togava kogato na sutrinta te boli glava. Inache si si dal parite naprazno.
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 24 Апр 2013 09:23

slowtraveler написа:Съгласен съм с Чичо, че най-важния масов критерий за разход е ценовия.
Защото предполагам най-икономично откъм количество към настоящия момент ще излиза ядреното гориво - сигурно с 1кг ще въртим няколко десетки хиляди км... Ама на каква цена...
Но от чисто техническа гледна точка поне за мен темата е доста интересна.
И няма нищо общо с това кой какво може да си позволи и колко плаща за гориво.
ДВГ си е вече на доста над 100г, но базовите му параметри за разход почти не са се изменили.
Затова пък се търсят доста странични способи за намаляване на разхода по косвени пътища...
И ми е интересно как се променя и мисленето при промяна на технологията. Нагажда се и начин на шофиране, и т.н. и т.н.

П.С. конкретните цифри въобще не ме впечатляват - на времето тогавашната ми кола гореше около 5л/100км, сега разхода и на двете коли е над 14л/100км - и какво от това?! Ако се наложи - пак ще се върнем на 5л/100км. А колело съм си купил (и на цялото семейство), и още малко като се постопли ще го вкарам в експлоатация отново да си ходя с него на работа - не можете да си представите какво удоволствие е особено сутрин да те подухне хладния морски ветрец - снощната ракия веднага се изпарява :whistle: drunk.gif tongue.gif ...
Аз си возя колелото постоянно в багажника punk.gif
Стига да не е мокро , зима лято за близки дистанции изобщо не се качвам на колата angel.gif
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 24 Апр 2013 16:28

Uncle Dido написа:Нека го кажа така - разхода на автомобила, който карам, винаги ще го измервам в парична единица. поне тя е определяща за момента.

Когато и този разход изразен финансово - не ми хареса - ще си купя велосипед. За мен, за цялото семейство.

Или ще се кача на влак. Или - когато вече автомобилите с агрегати с вътрешно горене станат архаизъм, ще се кача на телепорта. До тогава има време.

Е, предполагам, че ще има теми - колко ви харчи телепорта за четиричленно семейство - нищо ново под слънцето, само технологиите са се променили.

Предполагам разбираш за какво говоря, колега, или е необходимо да се доуточнявам в движение?

П.П. А колко още ще тълкалям Карина-та си е лично моя работа и последна твоя грижа. smile.gif

Приятна вечер! smile.gif
Може и в злато, ако искаш. biggrin.gif
Паризната единица е следствие на това, което си налял и това, което е изгорила колата. Тя е променлива величина и няма как след време някой, ако реши да се запознае с разхода на дадена кола от форума да добие представа. Дори не след време, а сега няма как да стане, защото нито някой знае с какъв двигател си, какво гориво наливаш и къде го наливаш. Предполагам се сещаш за какво говоря. Форума е все пак не само да си чешем клавиатурите, а да има и някаква полза от това, което пишем. Според мен около 90 % от писаниците са общи приказки и полза от тях няма, но умните хора могат да отсеят житото от плявата и да си направят някой изводи кое, как е. Примерно Приуса аз го купих след доста задълбочено четене, най-вече в чужди форуми и статии на специалисти. В БГ инфото е доста оскъдно и се чудя, защо българина си мисли, че всичко знае, всичко може и акъл никой не може да му даде. Ето на, аз споделям неща от първа ръка и вярвам, че съм и ще помогна на хора които са заинтересовани да направят своя избор. smile.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 24 Апр 2013 16:31

VenomDePoison написа:Ако ти кажа,че надали остана някой който не разбра колко супер мега хипер икономичен и як е Приуса,ще спиш ли спокойно? Всеки си кара кой каквото му е кеф,гледай си ниския разход и твоята кола и не давай наклон на ....на другите.Разхода за едни е проблем,за други изобщо аз да ти кажа.Годините на колата също.Всеки си гледа от неговата камбанария и вижда според възможностите.Кротни се малко .Адиос.
Пробвай пак! Може да се получи нещо и да разбера какво точно искаше да кажеш! smile.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 24 Апр 2013 16:48

slowtraveler написа:Съгласен съм с Чичо, че най-важния масов критерий за разход е ценовия. - Бъркате се нещо и двамата. Няма такова нещо. Има мерни единици с които се измерва разхода на гориво и те не са парични. Никъде по света, разход на гориво не се мери в пари. Обяснил съм защо. Все пак, всеки може да си пише каквото иска и както иска, а дали е правилно е съвсем отделен въпрос. wink.gif
Защото предполагам най-икономично откъм количество към настоящия момент ще излиза ядреното гориво - сигурно с 1кг ще въртим няколко десетки хиляди км... Ама на каква цена... - Именно, цената всеки може да си е сметне. Знаем какво е горивото, цената и смятаме. Да, ама аз, ако карам на това гориво и се изцепя, че автомобила ми харчи от Мюнхен до Виена 2 евро, как ще разбереш какво, как и колко гори колата. Или, ако пиша от ОАЕ и пак се изцепя, че колата ми харчи 20 дирхама на 100 км ще ме разбере ли някой. wink.gif
Но от чисто техническа гледна точка поне за мен темата е доста интересна.
И няма нищо общо с това кой какво може да си позволи и колко плаща за гориво.
ДВГ си е вече на доста над 100г, но базовите му параметри за разход почти не са се изменили.
Затова пък се търсят доста странични способи за намаляване на разхода по косвени пътища...
И ми е интересно как се променя и мисленето при промяна на технологията. Нагажда се и начин на шофиране, и т.н. и т.н. - Абсолютно съгласен. smile.gif

П.С. конкретните цифри въобще не ме впечатляват - на времето тогавашната ми кола гореше около 5л/100км, сега разхода и на двете коли е над 14л/100км - и какво от това?! Ако се наложи - пак ще се върнем на 5л/100км. А колело съм си купил (и на цялото семейство), и още малко като се постопли ще го вкарам в експлоатация отново да си ходя с него на работа - не можете да си представите какво удоволствие е особено сутрин да те подухне хладния морски ветрец - снощната ракия веднага се изпарява :whistle: drunk.gif tongue.gif ... - Едва ли има някой, който да няма колелета и да не ги ползва за кратки маршрути. И мотори ползвам и скутер, дето ми харчи 2/100, така, че алтернативи колкото си щеш. Всичко според нуждите и човека. Иначе разходите на обикновените автомобили с времето не са се променили много, както и ти си забелязал. Единственият прогрес според мен е при хибридите. Там имаме значително намаляване потреблението на гориво и реална икономия, а не само на книга. smile.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 24 Апр 2013 16:56

zi_zi_top написа:
prius 3 написа: Карината е готина кола, но още колко време ще я търкаляш? 5-10 г. ли? Колкото и да е, нали ще дойде времето да си вземеш нова каляска...
... Не е за мерене, а за читателите на АБ и разни други облъчващи медии, които имат интереса да изкарат, че Приус харчи много. Харчи, ама друг път! smile.gif
Разходът на един автомобил е комплексна сума, която се състои от няколко компонента:
1. Цена на МПС-то
2. Данък
3. Застраховка Каско
4. Застраховка ГО
5. ТО и ремонти

Като купих Королата преди 5 години (вече 5 годишна) дадох 13800 лв. и платих Каско и ГО 1100 лв., а тази година Каско + ГО вече са 550 лв., следващата година кенсълирам Каското и падам на 200 лв. Разходите за гориво са ми абсолютно съпоставими с твоите. Въпрос с понижена трудност е кой колко пари дава за да измине 1 км. А Дидо е даже с 1-2 обиколки пред мен.
Не бих си купил скъп автомобил с много косвени разходи, защото разходната му норма за гориво е малко по-ниска. Честно!!!

Що се отнася до бъдещето... Аз съм сключил договор със Суходолската врачка - тя дя не лекува, а аз да не гадая! laugh.gif Като дойде това време ще му мислим... :whistle: Има само АЗ, ДНЕС и ТУК! УТРЕ няма!
Говориш за цената на изминат километър, а не за разход на гориво. В разхода на гориво не влизат изброените от теб неща. smile.gif
Колкото до изгодата от нов и скъп автомобил, нов и евтин или стар и евтин е тема на съвсем друг разговор. Разбира се, че новите автомобили не са най-изгодното нещо за потребителите. Според мен най-изгодно и евтино е да си вземеш кола на няколко години, да е караш няколко години и да е продадеш и да си купуш пак така. Да, но не всички са физически лица. smile.gif

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 24 Апр 2013 17:13

Приуса бил икономичен , ала бала ... като е нумеро уно що никой не го купува в Европа ...Щото дизелите са по-добрият вариант :thumbsup:
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 24 Апр 2013 19:18

Само бедните хора не си правят сметка на разходите и се "коват" на реклами и промоции! cool.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

VenomDePoison

Мнение от VenomDePoison » 24 Апр 2013 19:41

prius 3 написа:
VenomDePoison написа:Ако ти кажа,че надали остана някой който не разбра колко супер мега хипер икономичен и як е Приуса,ще спиш ли спокойно? Всеки си кара кой каквото му е кеф,гледай си ниския разход и твоята кола и не давай наклон на ....на другите.Разхода за едни е проблем,за други изобщо аз да ти кажа.Годините на колата също.Всеки си гледа от неговата камбанария и вижда според възможностите.Кротни се малко .Адиос.
Пробвай пак! Може да се получи нещо и да разбера какво точно искаше да кажеш! smile.gif

1.Не виждам смисъл. : ))
2.Много ме мързи.
3.Да не ти отвличам вниманието ,прасни още 13 страници .

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 24 Апр 2013 20:17

Толкова глупости се изписаха и то от двете страни.

Темата е за Приус и нека, който има какво да пише по темата да пише.
Има теми и за дизели и такива за газ. Даже има и за хора с комплекси...

Поставете се на мястото на човек, който се е замислил да си купи кола от определена марка и модел - къде да погледне и да попита ако не във форума на съответната марка?!
Изображение

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 24 Апр 2013 22:58

Не е възможно да се разминем с глупостите и общите приказки!

Понеже темата е "Икономичен автомобил ли е Приус?" трябва да се конкретизира вида икономия - чист разход на гориво или общи разходи за автомобила.
За мен винаги подходът е комплексен и не обичам да разглеждам проблемите едностранчиво. В живота всичко има /+/ и /-/, следователно трябва да се направи баланс между тях.

Off topic: Наоми Кембъл е много красива, но колко от вас биха искали да се оженят за нея?!? cool.gif

Ако се купува Приус за да работиш като такси сигурно има файда, но за личен автомобил с 10-15 000 км годишен пробег е пълен финансов провал. Трябва да си изключителен HSD фен за да си купиш Приус. Лично мнение! wink.gif

E60_Power

Мнение от E60_Power » 24 Апр 2013 23:48

SFINKS написа:Приуса бил икономичен , ала бала ... като е нумеро уно що никой не го купува в Европа ...Щото дизелите са по-добрият вариант :thumbsup:
А, не е вярно. Има много сериозни продажби - около 20 хиляди миналата година. :laughing6:, т.е. нищожни като размер продажби. 20.000 бройки означава спад от около 15% в сравнение с 2011г. През 2013г. се очертава подобна тенденция. Това е кола с локални пазари и продажбите й зависят не от характеристиките на автомобила, а от предлагани правителствени стимули за покупка на подобен автомобил. Около 2/3 от продажбите се случват в Япония, а на останалите пазари продажбите са незначителни. Феновете на Приус често дават САЩ за пример, като контрапункт на изостанала Европа с нейните дизели и място, където се реализират сериозни продажби, но е реалността е доста по-прозаична - 1/4 от продажбите на Приус в САЩ се случват в един единствен щат. Причината? Стимули при покупка на подобна кола.

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 25 Апр 2013 10:06

SFINKS написа:Приуса бил икономичен , ала бала ... като е нумеро уно що никой не го купува в Европа ...Щото дизелите са по-добрият вариант :thumbsup:
Дизел с голям багажник за колелото... :whistle: biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Публикувай отговор