Може ли да се сменя само една дюза? D4D 2.2

Аватар
chukov

Може ли да се сменя само една дюза? D4D 2.2

Мнение от chukov » 06 Апр 2013 20:16

Ако се прецака дюза на мотор D4d 2.2 може ли да се сменя само една или е добре да се сменят и четирите?
Има ли аналози на оргиналните?
Струва ли си да се сложат аналози и откъде могат да се закупят?

Предварително благодаря на всички, които отговорят на въпросите.
http:/www.penchochukov.com
Yaris P1

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Re: Може ли да се сменя само една дюза? D4D 2.2

Мнение от Bass_Man » 07 Апр 2013 01:51

Можеш да си сменяваш по колкото искаш дюзи. За аналози лично аз не съм чувал.

memorex

Мнение от memorex » 07 Апр 2013 10:05

Както е казал вече колегата дюзи могат да се сменят поединично.Гледай само да е същата като тази която си свалил.Имам предвид за същия моторр, същия тип и гледай номерата да съответстват.
Най-добре е да е от оригинален производител/Япония/

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 07 Апр 2013 18:24

Пред мен преди 2 години стоеше същият проблем – смяна на една дюза или 4. Но още преди да успея да реша хвърлих двигател – буталото на тази дюза бе изядено по диагонал до сегментите с поражения по главата, клапаните, колянов вал и турбина. Така, че каквото и да решиш не отлагай. При мен случая се разви за около 20-30 км след диагностицирането и 500 км след като се появи проблем. Та по въпроса – съветваха ме да сменя 4те дюзи, тъй като компа следял разхода на гориво като обратна връзка и коригирал времето за отваряне на дюзите. С времето пропускливостта им намалявала и поради това компа ги отварял за по продължително време. Като се сменяла само една дюза – само тя има по добра пропускливост. Но компа мери разхода като средно за 4те дюзи. С една по пропусклива дюза - средната „пропускливост” се увеличава – времето за отваряне се намалява по сравнение с времето преди смяната, но пак е по голямо отколкото с нови. Така 3те цилиндъра със стари дюзи се недонатоварват с малко по сравнение с нужното за режима на работа. Но по опасното било за цилиндъра с нова дюза – поради по добрата пропускливост – този цилиндър се претоварва тъй като дюзата му за увеличеното време на впръскване подава повече гориво. Така се създавала доста опасна неравномерност в работата на двигателя. Не съм специалист – информацията съм я получил в нета и в разговори, така че не съм сигурен в горното. При моя случай - в сервиза на пежо ми бяха предложили рециклирани дюзи - бяха по евтини с около 20-30% спямо нови.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

memorex

Мнение от memorex » 07 Апр 2013 18:58

Hursa изписал си куп невярни съждения в твоя пост.Наясно ли си как работи една дюза. ohmy.gif

Hursa

Мнение от Hursa » 07 Апр 2013 19:05

Долу горе съм наясно. И бих добил по ясна представа, ако ме коригирате. До колкото знам отварят на импулси и не впръскват горивото на една порция, а на няколко, но това не променя принципа.

memorex

Мнение от memorex » 07 Апр 2013 21:14

Точно така на импулси .Ако обаче си мислиш че дюзата от магазина директно отива на двигателя грешиш.Ти сам предлагаш да се сменят и 4те дюзи а помисли тогава каква е гаранцията че ще са еднакво пропускливи

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 121 пъти

Мнение от biro » 08 Апр 2013 09:13

Hursa, с какъв автомобил си? Коя година? На колко км?
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Hursa

Мнение от Hursa » 08 Апр 2013 11:43

Идеално еднакво пропускливи, не – но близки, много по близки отколкото със стара дюза, поне така си мисля. И да, смятах че от магазина се слага на двигателя, на собствен опит не видях как става. Някаква настройка ли се прави или разконсервация – това можете да кажете и евентуално да споделите – тоест пропускливостта на дюзите не влияе или влиянието е незначително? Но интереса е чисто теоретически, интереса на колегата от темата е практичен. А за смяната на 4те дюзи, не го казвам аз, мен така ме съветваха и се интересувах защо - защото си е сума, но може да са ме подвели. Предполагам, че и колегата от темата се е натъкнал на подобна препоръка в сервиза, затова и пита. За моя случай - беше пежо, на 160 хкм, но може и да е превъртян, 8 годишно.

Аватар
chukov

Мнение от chukov » 08 Апр 2013 13:31

Разбрах, че може да се сменя само една дюза, но не разбрах проблем ли е това или не?
Чета противоречиви мнения sad.gif
http:/www.penchochukov.com
Yaris P1

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 08 Апр 2013 14:44

chukov написа:Разбрах, че може да се сменя само една дюза, но не разбрах проблем ли е това или не?
Чета противоречиви мнения sad.gif
Другите като работят добре нее никакъв проблем дасе смени само тази дето не работи

Hursa

Мнение от Hursa » 08 Апр 2013 15:04

Моята информация е от типа "един човек каза". Бих се доверил на хора с повече знания и най-вече повече практичен опит.

Аватар
JapCar
Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
Благодарил/а: 7 пъти

Мнение от JapCar » 09 Апр 2013 01:57

Не съм сменял дюзи, но съм чел...Новите дюзи имат отпечатан някакъв номер на корпуса, в който са кодирани основните им параметри, защото не могат да се произведат абсолютно еднакви. След поставяне на двг., тези номера се въвеждат за всяка, с програма в ЕКУ-то на двг и то коригира времената за всяка, така, че да изравни впръсканото количество...Това е съвсем грубо казано, може да не е 100% вярно, но е логично. Логично е и , че на употребявана дюза първоначално кодираните параметри може и да не са верни и ако се поставя такава, вероятно има стендове на които първо се пробва, установява се новия код, който после се въвежда... При работа на двг. се вижда еднаквостта на дюзите с тйотската дилърска програма Techstream и ако някоя е извън допустимите норми се сменя...и програмира по споменатия начин. Та не виждам причина де не се смени само една,ако другите са в норма.
Чел съм също, че на Bosh дюзите можело да се смени само разпръсквача, а Denso е възможно да се рециклират изцяло. И в двата случая се тестват и кодират наново.
Тука има много по-опитни колеги и ако нещо не е така, нека коригират/допълнят от практически опит.
Последно промяна от JapCar на 10 Апр 2013 12:09, променено общо 1 път.
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
Me4oKyX
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 10 Апр 2013 10:58

Jap - има нещо вярно, само дето са го описали като ядрен реактор, а "оправията" е доста по-проста и еУементарна...

Колегата с дюзите - сменяй си дюзата и не си трови нервите да сменяш четири. Просто като е сменят гледай да сменят и кода на дюзата, че да се запознае ЕКУ-то и да няма грижи.... Не че и с други кодове няма да работи, ама така требе да е ... по книжките така пише biggrin.gif

Джамбазов

Мнение от Джамбазов » 12 Апр 2013 19:57

Може да се сменя само едната. Аналози няма. Поръчва се по шаси. Като се монтира се сетва новия трим в компа. Кое 2.2 си?
Човек се учи докато е жив.

Публикувай отговор