Влага в купето Авенсис 2006

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
JapCar
Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Влага в купето Авенсис 2006

Мнение от JapCar » 13 Яну 2013 23:45

Колата я имам от 2-3 месеца и забелязах, че в купето е влажно, струва ми се повече от нормално.Имам предвид, че при студени нощи, освен скреж отвън по стъклата (което е нормално), отвътре стъклата ми са доста изпотени в сравнение с другите колите наоколо. С бутона за изсушаване на пред. стъкло става бързо, но задното с нагревателите, доста бавно. Сложих влагомер вътре и влагата е доста- 70-80%. Проверих за течове из багажника и предните стелки, навсякъде е сухо и въпреки това не ми се струва нормално. Антифриза не намалява, не мирише за да имам съмнение, че радиаторчето на отоплението тече.
За изпотяването може би допринася и големия наклон на предното и особено задното стъкло, тя е хетчбек (в БГ май не се внасят, но тук в UK повечето са такива). Освен всичко, понякога леко се забелязва изпотяване и във фаровете и задните светлини, което също не е нормално, но вероятно няма нищо общо с купето...а и не ме бърка много. За задните теоретично може да се обясни, защото са в купето и не са херметични откъм крушките, но предните...?
Споделям всичко това, защото при същия климат на предишните ми коли не го е имало в такава степен. Не знам как да изследвам и открия източника на влага, защото като се затопли, проблема няма да го има.
Реших, че теоретично са възможни следните причини:
- Предишният собственик е прал тапицерията и все още съхне (не се усеща влага по седалките, но може би във вътрешността)
- Блокирала клапата за входящ външен въздух в затворено положение, при което в купето се върти един и същи въздух.
- Блокирани изходящи клапи за въздуха- на други коли обикновено са в багажника , на задните калници зад бронята (меки, гумени клапи)
Опитах да проверя клапата- при даден контакт натискам бутона за клапата, но освен, че светва бутона не се чува шум от движение на клапата. Не знам на какъв принцип е тя -ако управлението е електрическо би трябвало да се чува, но ако е пневматично, то двигателя трябва да работи, а тогава не бих я чул.
Та въпроса е как да я тествам, че да съм сигурен, че работи? Може би при спрян и пуснат двигател и работещ вентилатор да пръскам някакъв спрей/ароматизатор отвън и при двете положения на бутона вътре да следя за миризма вътре?
Къде са изходящите клапи?
На какъв принцип е управлението на входящата клапа?
Общите положения за борба с влагата в купето ги знам, но всичко по въпроса конкретно за Авенсис би ми било полезно, ако някой знае нещо.
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010

Даниел Чобанов

Re: Влага в купето Авенсис 2006

Мнение от Даниел Чобанов » 14 Яну 2013 07:11

Мога да помогна само с това .Моята също е хетчбек но с ляв волан и бензин и няма признаци на влага в купето.Демек фабричен дефект няма.

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 14 Яну 2013 13:47

Даниел Чобанов написа:Мога да помогна само с това .Моята също е хетчбек но с ляв волан и бензин и няма признаци на влага в купето.Демек фабричен дефект няма.
Да, може би не е фабричен дефект, иначе щеше да е коментирано из форума, но може да има нещо което го причинява и на някой да се е случвало, за това питам...
Yaris, 1,33, 2010

scorpion

Мнение от scorpion » 14 Яну 2013 16:02

Като заначало колега си сменете пречистващия филтър на купето. Ако системата за превключване на клапите е ОК ще усетите единствено и само превключването на вътрешна циркулация по специфичния шум на засмукване на въздух, което се пренасочва някъде под жабката.

Ако това не помогне то очевидно има проблем с влага в купето, т.е проникваща вода. С какви стелки сте. Ако са текстилни и се возите повече хора, то от сняг, дъжд ... влагата е напоила стелките и трудно ще изсъхнат. Ако ходите на вто мивка и там ги перат също трудно изсъхват. Най добре е ако имате възможност да оставите автомобила някъде да се изветри за 2-3 дена (студения въздух изсушава/премахва влагата бързо). Ако отново има проблем може причините да се сължат на вода влизаща от уплътнения на врати, прозорци (особено ако автомобилът е ремонтиран след катастрофа), тапи на пода и багажник и т.н. и т.н.

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 14 Яну 2013 16:21

scorpion написа:Като заначало колега си сменете пречистващия филтър на купето. Ако системата за превключване на клапите е ОК ще усетите единствено и само превключването на вътрешна циркулация по специфичния шум на засмукване на въздух, което се пренасочва някъде под жабката.
За филтъра не съм се сетил да проверя, възможна причина е...също може да е мокър...
Някъде сигурно е писно къде е/как се сменя, но ако някой знае, нека даде линк или да каже, ще ми е по-лесно, вместо да търся...
Стелките са текстилни, сняг тук няма, но вали много. Колата я карам предимно сам и не забелязвам стелката да е мокра.Колата е на улицата, та няма как да я оставя дълго време отворена, че да се проветри.
На авто мивка не ходя, но не знам дали предния собственик не го е правил.Ако има течове от врати, прозорци, щях да ги видя...В багажника бърках под стелката, резервната гума, отстрани в калниците...навсякъде е сухо.
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 14 Яну 2013 16:28

Отвори жабката , твоята щом е с десен волан , погледни отляво на жабката - там е амортисьорчето и , което е хванато за нея с 1 винт. Отвърти винта и дръпни амортисьорчето , то ще излезе настрани. След това , както жабката е отворена , я стискаш от двете страни и трябва да се откопчае от 2 щипки , които ще видиш по-навътре. Пред тебе трябва да стои тялото на климатика и там има едно капаче , махаш го и вадиш филтъра. Ако има някакви разлики , те се дължат на това , че не съм разглобявал кола с десен волан.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 14 Яну 2013 17:52

ОK,tahanks
Ще проверя филтъра, но е малко вероятно да е мокър от някъде, щеше да има вода под жабката.
Yaris, 1,33, 2010

scorpion

Мнение от scorpion » 14 Яну 2013 18:52

Колега, не става дума дали е мокър филтъра, а дали не е замърсен дотолкова, че да не пропуска достатъчно количество пресен / филтриран въздух отвън. Ако е така то реално въздуха не се освежава и е достатъчно от дишането и изпарението на внесена влага да се запотяват стъклата, а те именно поради лиосата на темп.мост кондензират влагата.

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 14 Яну 2013 23:55

Проверих го, не е замърсен много, имаше 2-3 листенца...
Yaris, 1,33, 2010

scorpion

Мнение от scorpion » 15 Яну 2013 12:13

JapCar написа:Проверих го, не е замърсен много, имаше 2-3 листенца...
Пробвайте с махнат филтър да видите какъв ще бъде ефекта, ако е добър то филтъра макар и наглед НЕзамърсен не може да си върши работата и не пропуска достатъчно въздух.

Ако това не е проблема, то тогава трябва обстойно да се търси откъде прониква влага в купето. Успех !

Публикувай отговор