Влага в купето Авенсис 2006
- JapCar
- Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Влага в купето Авенсис 2006
Колата я имам от 2-3 месеца и забелязах, че в купето е влажно, струва ми се повече от нормално.Имам предвид, че при студени нощи, освен скреж отвън по стъклата (което е нормално), отвътре стъклата ми са доста изпотени в сравнение с другите колите наоколо. С бутона за изсушаване на пред. стъкло става бързо, но задното с нагревателите, доста бавно. Сложих влагомер вътре и влагата е доста- 70-80%. Проверих за течове из багажника и предните стелки, навсякъде е сухо и въпреки това не ми се струва нормално. Антифриза не намалява, не мирише за да имам съмнение, че радиаторчето на отоплението тече.
За изпотяването може би допринася и големия наклон на предното и особено задното стъкло, тя е хетчбек (в БГ май не се внасят, но тук в UK повечето са такива). Освен всичко, понякога леко се забелязва изпотяване и във фаровете и задните светлини, което също не е нормално, но вероятно няма нищо общо с купето...а и не ме бърка много. За задните теоретично може да се обясни, защото са в купето и не са херметични откъм крушките, но предните...?
Споделям всичко това, защото при същия климат на предишните ми коли не го е имало в такава степен. Не знам как да изследвам и открия източника на влага, защото като се затопли, проблема няма да го има.
Реших, че теоретично са възможни следните причини:
- Предишният собственик е прал тапицерията и все още съхне (не се усеща влага по седалките, но може би във вътрешността)
- Блокирала клапата за входящ външен въздух в затворено положение, при което в купето се върти един и същи въздух.
- Блокирани изходящи клапи за въздуха- на други коли обикновено са в багажника , на задните калници зад бронята (меки, гумени клапи)
Опитах да проверя клапата- при даден контакт натискам бутона за клапата, но освен, че светва бутона не се чува шум от движение на клапата. Не знам на какъв принцип е тя -ако управлението е електрическо би трябвало да се чува, но ако е пневматично, то двигателя трябва да работи, а тогава не бих я чул.
Та въпроса е как да я тествам, че да съм сигурен, че работи? Може би при спрян и пуснат двигател и работещ вентилатор да пръскам някакъв спрей/ароматизатор отвън и при двете положения на бутона вътре да следя за миризма вътре?
Къде са изходящите клапи?
На какъв принцип е управлението на входящата клапа?
Общите положения за борба с влагата в купето ги знам, но всичко по въпроса конкретно за Авенсис би ми било полезно, ако някой знае нещо.
За изпотяването може би допринася и големия наклон на предното и особено задното стъкло, тя е хетчбек (в БГ май не се внасят, но тук в UK повечето са такива). Освен всичко, понякога леко се забелязва изпотяване и във фаровете и задните светлини, което също не е нормално, но вероятно няма нищо общо с купето...а и не ме бърка много. За задните теоретично може да се обясни, защото са в купето и не са херметични откъм крушките, но предните...?
Споделям всичко това, защото при същия климат на предишните ми коли не го е имало в такава степен. Не знам как да изследвам и открия източника на влага, защото като се затопли, проблема няма да го има.
Реших, че теоретично са възможни следните причини:
- Предишният собственик е прал тапицерията и все още съхне (не се усеща влага по седалките, но може би във вътрешността)
- Блокирала клапата за входящ външен въздух в затворено положение, при което в купето се върти един и същи въздух.
- Блокирани изходящи клапи за въздуха- на други коли обикновено са в багажника , на задните калници зад бронята (меки, гумени клапи)
Опитах да проверя клапата- при даден контакт натискам бутона за клапата, но освен, че светва бутона не се чува шум от движение на клапата. Не знам на какъв принцип е тя -ако управлението е електрическо би трябвало да се чува, но ако е пневматично, то двигателя трябва да работи, а тогава не бих я чул.
Та въпроса е как да я тествам, че да съм сигурен, че работи? Може би при спрян и пуснат двигател и работещ вентилатор да пръскам някакъв спрей/ароматизатор отвън и при двете положения на бутона вътре да следя за миризма вътре?
Къде са изходящите клапи?
На какъв принцип е управлението на входящата клапа?
Общите положения за борба с влагата в купето ги знам, но всичко по въпроса конкретно за Авенсис би ми било полезно, ако някой знае нещо.
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010
Yaris, 1,33, 2010
-
Re: Влага в купето Авенсис 2006
Мога да помогна само с това .Моята също е хетчбек но с ляв волан и бензин и няма признаци на влага в купето.Демек фабричен дефект няма.
- JapCar
Да, може би не е фабричен дефект, иначе щеше да е коментирано из форума, но може да има нещо което го причинява и на някой да се е случвало, за това питам...Даниел Чобанов написа:Мога да помогна само с това .Моята също е хетчбек но с ляв волан и бензин и няма признаци на влага в купето.Демек фабричен дефект няма.
Yaris, 1,33, 2010
Yaris, 1,33, 2010
-
Като заначало колега си сменете пречистващия филтър на купето. Ако системата за превключване на клапите е ОК ще усетите единствено и само превключването на вътрешна циркулация по специфичния шум на засмукване на въздух, което се пренасочва някъде под жабката.
Ако това не помогне то очевидно има проблем с влага в купето, т.е проникваща вода. С какви стелки сте. Ако са текстилни и се возите повече хора, то от сняг, дъжд ... влагата е напоила стелките и трудно ще изсъхнат. Ако ходите на вто мивка и там ги перат също трудно изсъхват. Най добре е ако имате възможност да оставите автомобила някъде да се изветри за 2-3 дена (студения въздух изсушава/премахва влагата бързо). Ако отново има проблем може причините да се сължат на вода влизаща от уплътнения на врати, прозорци (особено ако автомобилът е ремонтиран след катастрофа), тапи на пода и багажник и т.н. и т.н.
Ако това не помогне то очевидно има проблем с влага в купето, т.е проникваща вода. С какви стелки сте. Ако са текстилни и се возите повече хора, то от сняг, дъжд ... влагата е напоила стелките и трудно ще изсъхнат. Ако ходите на вто мивка и там ги перат също трудно изсъхват. Най добре е ако имате възможност да оставите автомобила някъде да се изветри за 2-3 дена (студения въздух изсушава/премахва влагата бързо). Ако отново има проблем може причините да се сължат на вода влизаща от уплътнения на врати, прозорци (особено ако автомобилът е ремонтиран след катастрофа), тапи на пода и багажник и т.н. и т.н.
- JapCar
За филтъра не съм се сетил да проверя, възможна причина е...също може да е мокър...scorpion написа:Като заначало колега си сменете пречистващия филтър на купето. Ако системата за превключване на клапите е ОК ще усетите единствено и само превключването на вътрешна циркулация по специфичния шум на засмукване на въздух, което се пренасочва някъде под жабката.
Някъде сигурно е писно къде е/как се сменя, но ако някой знае, нека даде линк или да каже, ще ми е по-лесно, вместо да търся...
Стелките са текстилни, сняг тук няма, но вали много. Колата я карам предимно сам и не забелязвам стелката да е мокра.Колата е на улицата, та няма как да я оставя дълго време отворена, че да се проветри.
На авто мивка не ходя, но не знам дали предния собственик не го е правил.Ако има течове от врати, прозорци, щях да ги видя...В багажника бърках под стелката, резервната гума, отстрани в калниците...навсякъде е сухо.
Yaris, 1,33, 2010
Yaris, 1,33, 2010
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Отвори жабката , твоята щом е с десен волан , погледни отляво на жабката - там е амортисьорчето и , което е хванато за нея с 1 винт. Отвърти винта и дръпни амортисьорчето , то ще излезе настрани. След това , както жабката е отворена , я стискаш от двете страни и трябва да се откопчае от 2 щипки , които ще видиш по-навътре. Пред тебе трябва да стои тялото на климатика и там има едно капаче , махаш го и вадиш филтъра. Ако има някакви разлики , те се дължат на това , че не съм разглобявал кола с десен волан.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
- JapCar
ОK,tahanks
Ще проверя филтъра, но е малко вероятно да е мокър от някъде, щеше да има вода под жабката.
Ще проверя филтъра, но е малко вероятно да е мокър от някъде, щеше да има вода под жабката.
Yaris, 1,33, 2010
Yaris, 1,33, 2010
-
Колега, не става дума дали е мокър филтъра, а дали не е замърсен дотолкова, че да не пропуска достатъчно количество пресен / филтриран въздух отвън. Ако е така то реално въздуха не се освежава и е достатъчно от дишането и изпарението на внесена влага да се запотяват стъклата, а те именно поради лиосата на темп.мост кондензират влагата.
- JapCar
Проверих го, не е замърсен много, имаше 2-3 листенца...
Yaris, 1,33, 2010
Yaris, 1,33, 2010
-
Пробвайте с махнат филтър да видите какъв ще бъде ефекта, ако е добър то филтъра макар и наглед НЕзамърсен не може да си върши работата и не пропуска достатъчно въздух.JapCar написа:Проверих го, не е замърсен много, имаше 2-3 листенца...
Ако това не е проблема, то тогава трябва обстойно да се търси откъде прониква влага в купето. Успех !