Проблем с радио сигнала на Авенсис 2007
- Freedom
- Благодарил/а: 9 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Проблем с радио сигнала на Авенсис 2007
Здравейте колеги!
Преди 4-5 дни си купих Авенсис 2007г. 2,2 D4D. За сега всичко е ОК, освен обхвата на радиото - в града лови само станциите с най-силни сигнали, останалите са много шумни. До колкото видях на схемите, антената е вградена в задното стъкло, като преди нея има антенен усилвател. Подозренията са ми, че този усилвател е дефектирал или не се захранва, но не знам къде да го търся. Предполагам, че е над горната кора или в някоя от задните колонки. Въпросите ми са:
- къде да открия усилвателя
- има ли начин да замеря целостта на вградената антена
- как се демонтира радио модула, за да проверя положението на антенния му вход (не знам точния му модел - оригиналния, с вграден mp3 чейнджър)
Ако се сещате за нещо друго, което може да бъде от полза - още по-добре.
Благодаря предварително!
Преди 4-5 дни си купих Авенсис 2007г. 2,2 D4D. За сега всичко е ОК, освен обхвата на радиото - в града лови само станциите с най-силни сигнали, останалите са много шумни. До колкото видях на схемите, антената е вградена в задното стъкло, като преди нея има антенен усилвател. Подозренията са ми, че този усилвател е дефектирал или не се захранва, но не знам къде да го търся. Предполагам, че е над горната кора или в някоя от задните колонки. Въпросите ми са:
- къде да открия усилвателя
- има ли начин да замеря целостта на вградената антена
- как се демонтира радио модула, за да проверя положението на антенния му вход (не знам точния му модел - оригиналния, с вграден mp3 чейнджър)
Ако се сещате за нещо друго, което може да бъде от полза - още по-добре.
Благодаря предварително!
-
- Получена благодарност: 1 път
Re: Проблем с радио сигнала на Авенсис 2007
Колега Freedom,
Заповядай схемата: http://www.toyodiy.com/parts/p_E_2007_T ... _8604.html
Аз също не съм доволен от качеството на обхват на тунера на радиото и качеството на предаване но така беше и с първия ми авенсис 2 (преди фейслифта) сега и с този след фейслифта. Не знам как е с Авенсис 3 (нека колегите споделят). Иначе самия саунд при качествен запис на Аудио Диск или МПЗ, както и ако станцията е добре "хваната"е много прилично с 8 те си говорителя.
Успех !
Заповядай схемата: http://www.toyodiy.com/parts/p_E_2007_T ... _8604.html
Аз също не съм доволен от качеството на обхват на тунера на радиото и качеството на предаване но така беше и с първия ми авенсис 2 (преди фейслифта) сега и с този след фейслифта. Не знам как е с Авенсис 3 (нека колегите споделят). Иначе самия саунд при качествен запис на Аудио Диск или МПЗ, както и ако станцията е добре "хваната"е много прилично с 8 те си говорителя.
Успех !
- Freedom
Благодаря колега! Звукът от говорителите наистина е много добър, но тунера направо разваля удоволствието от цялата аудио система. На служебното Торнео ни бяха откраднали антената и ловеше станциите почти като Авенсиса с антена! Нещо не е измислено и сметнато като хората, но не знам дали е тунера или антената. Гледам, че към антенния усилвател отива само (+). От къде ще си вземе (-) за да работи? Някой пробвал ли е друго устройство с тази антена?
- Прикачени файлове
-
- Radio and player.jpg (57.93 KiB) Преглеждано 2412 пъти
-
За съжаление с този тип дейност и електрически схеми съм на голямо ВИЕ biggrin.gif
Надявам се други колеги с Авенсис 2 да дадат компетентно мнение, както и становище за тяхната "музика" в колата.
Надявам се други колеги с Авенсис 2 да дадат компетентно мнение, както и становище за тяхната "музика" в колата.
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Колга, може усилвателят да ти е добре, а кабелът към родиото да ти е прекъснат някъде.
Антената се включва чрез някаква букса в радиото. Ако някой е свалял панела на радиото, може да не я е включил добре и да не дава контакт.
Тези неща провери ли?
Давам просто идея.
Антената се включва чрез някаква букса в радиото. Ако някой е свалял панела на радиото, може да не я е включил добре и да не дава контакт.
Тези неща провери ли?
Давам просто идея.

За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- Freedom
И това го допуснах, но не знам как се демонтира радиото - страх ме е да не надраскам или счупя нещо по панела и закрепването. Интересното е, че днес при плътна облачност и дъжд лови по-добре отколкото при хубаво време. Явно интерференцията и отразяването на вълните много му влияе.
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Днес един колега от форума ми даде този линк. Има картинки относно разглобяването на средната конзола. Също така е написано и за монтирането на някои екстри. http://www.drive2.ru/cars/toyota/avensi ... a/journal/
Относно радиото , моето е пак с Mp3 , но няма cd changer , хваща перфектно станциите .
Относно радиото , моето е пак с Mp3 , но няма cd changer , хваща перфектно станциите .
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
колега,този проблем като че ли е масов,и аз навремето се ядосвах заради лошия обхват.след като смених 2 антени и 3 радиоапарата,като единия уж беше с най-добрия тунер който съществува,стигнах до извода,че причината остава да е само в антенния кабел!явно са спестили точно от него и са сложили някакво менте.за съжаление ми беше писнало да се занимавам и не стигнах до смяната му.
дано инфото да ти бъде от полза и ако прекараш качествен кабел пиши дали има ефект!
дано инфото да ти бъде от полза и ако прекараш качествен кабел пиши дали има ефект!
- Freedom
Благодаря ви колеги! Тръгнах на почивка и нямам време да се занимавам задълбочено с проблема. Това с кабела ще е най-лошия вариант - какъв ли ментак трябва да са сложили, че да губи сигнала за 2,5 метра?! Ще се пробва с друг кабел - това е ясно.
- Yuli
- Получена благодарност: 2 пъти
Цялото ти купе е минус, за какво им е да опъват кабел и за негоFreedom написа:От къде ще си вземе (-) за да работи?

Само като идея, защото е свързано с работата на отоплението на задното стъкло и не би трябвало да влияе при изключено такова. А ти не си описал такива неща. Та там всички реотани наред ли са ти ?
Ако имаш някой прекъснал, в мястото на прекъсването се образува "искрене" спектърът на което влиза и в УКВ диапазона и "запушва" входа на радиоприемника като ефекта за тебе е намалена чувствителност. Всичко се оправя с ремонт или доразрушаване на реотана в мястото на прекъсването.
До тогава приеманто на по-слабите радиостанции е възможно само ако влачиш антената на 5 метра след автомобила biggrin.gif
Следваща идея е ако имаш фолио на задното стъкло, наличието на каквито и да е метали в неговите съставки променя всички характеристики на антената и условия по приема.
Ето ти линк за последователността при проверката. За корола и аурис е, като следвайки инструкциите за "седан" би трябвало да е същото като за авенсис:
http://toyota-corolla.ru/rm04f1ru/repai ... n01sx.html
Успех!

-
Ок. Ще чакаме инфо !Freedom написа:Благодаря ви колеги! Тръгнах на почивка и нямам време да се занимавам задълбочено с проблема. Това с кабела ще е най-лошия вариант - какъв ли ментак трябва да са сложили, че да губи сигнала за 2,5 метра?! Ще се пробва с друг кабел - това е ясно.
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
под качествен антенен кабел предполагам се разбира такъв с много добра ширмовка,двойна или тройна,не съм точно запознат.освен това на тавана отзад при антената този кабел бил прекъснат и влизал в някаква букса,откъдето с удължителче се захващал към антената.това също е слабо място за поява на смущения.най-добре антенния кабел да се захване директно към антената.теоретично колкото е по-дълъг кабела,толкова по-лошо за сигнала.при рава поне по-далеч от радиото няма как да се измисли мястото на антената.дори мислех да пробвам с вътрешна антена,колкото е възможно с по-къс кабел,например някъде отпред в средата на предното стъкло.има такива антени с вградени усилватели,би трябвало да са много по-добре от ориг.антена.така и не остана време...
във всеки случай ще е от голяма полза за всички колеги,ако дадеш резултати след тестовете!
успех!
във всеки случай ще е от голяма полза за всички колеги,ако дадеш резултати след тестовете!
успех!