Здравей колега.Аз не съм експерт по двигатели ,но карам Rav4 2002,VVT-i 2.0l 150к.с. и мога да ти кажа моите лични впечатления и наблюдения.Лятото я засякох извънградско с 4 човека ,багаж и работещ климатик при скорост 90-120км/ч среден разход 9.0л.(в планината малко се вдига около 9,8). Градският разход е много променливо понятие(зависи от (трафика,светофари и много други фактори)но при мен даде 11-11,5л.във Варна.stm написа:Само да помоля да ме ориентирате колко приблизително би ми дала Рав 4 - 2.0 Д4Д или пък 2.0ВВТИ с газов инжекцион?Интересуваме нещо приблизително за градско каране в улсовия да кажем на Варна и типично извънградско каране .
Последното за коеме ме подплашиха да не вземам дизела д4д - е че неговият съединител бил около 2500 лв ,дшзите му били по 1000 лв ....., говорят ми че с бензиновите версии такива "скъпи грижи " нямало и уж дизела давал около 10 градско на бензин и около 7.5 извънградско...с газов инжекцион всичко ставало + 2 литра
Аз не съм почитател на газови инст алации от всякакъв вид и си я карам на бензин.При покупката много се колебаех между бензин и дизел,но:
1.Дизелът същата година на производство се продава с около 3000лв по скъпо.Ако сметнеш разликата в разхода и цените на двете горива ,можеш доста хиляди км да навъртиш за тези 3000лв.
2.Обслужването на бензина е почти никакво(нямаш ремъци ,ролки,горивни филтри и други скъпоструващи консумативи),за разлика от дизела.
3.Бензиновият двигател е по непретенциозен към калпавите горива които се продават в БГ.
Това са лично мои мнения и аргументи .Не искам да ги налагам на никого ,но те наклониха везните към бензина, при покупката на автомобила.
Решението си е изцяло твое ,но ще се радвам ако съм ти бил полезен.