Аналогови vs цифрови индикации

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Toyko

Аналогови vs цифрови индикации

Мнение от Toyko » 10 Ное 2012 01:05

LEXUS написа:Не, колега, изпадаш в абсолютизъм,а той нне мисля,че е правилното решение. Луксозният клас е консервативен и строго традиционен. Това е обяснението,а не защото стрелките на стенния часовник са по-красиви от дисплея на електронния часовник, нито по-модерни или в крак с времето.
Та искам да кажа,че всяко нещо има своето място, а и времето за приемане е важен фактор.
Колега всеки има свои възприятия, аз лично не свързвам звука на форсиран двигател с увеличаване на лентички или изпълване на квадратчета...камо ли цифри :) Ако говорим за модерен интерфейс, то тогава ще е трудно и най-вероятно графичните решения ще са доста интересни.... Но във всеки случай картинките се възприемат по-бързо, лесно и добре от числата и буквите :) Това е причината предполагам всичко да се прави така - лейка с масло, градус за температура и прочее :) Лично за мене "човешки интерфейси " е най-интересният дял от IT и жалко че не работя за него, но има голямо бъдеще. Един ден може пък просто да си "мислим" нещата, не задължително да ги гледаме :)

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Re: Мнение за Honda Civic!?

Мнение от LEXUS » 10 Ное 2012 05:54

Toyko написа:
Колега всеки има свои възприятия, аз лично не свързвам звука на форсиран двигател с увеличаване на лентички или изпълване на квадратчета...камо ли цифри :)
Да,аз не оспорвам твоето възприятие и вкус, но защо да не свържеш звука на форсиран двигател в увеличаване на лентични или изпълване на квадратчета? Заради навика, заради многогодишно наложеният начин на отразяване на това действие със стрелки. Нормално- стрелките са по-евтиното решение, ползват се откакто има автомобили и преди са били единственото решение. Но сега сме 21 век и смятам,че този дълбок консерватизъм граничи с абсолютизъм. С това не оспорвам твоя вкус обаче. И този на много други хора.

Именно тези електронни дисплеи и модерни дисплеи в стари японски коли като Тойота Кресида, разни модификации на Корола за други пазари и други японски коли от 80-те ме запалиха страшно по японските коли освен уникалната здравина. Никой не може да ме убеди/мен/, че един Опел Кадет със стрелки изглежда със по-спортно и модерно табло от един GSI със електронно табло с лентички и квадратчета. Но ето, ти даде примера с Акура и Сивик и си имаш свое обяснение и възприятие. ОК.

Този вкус в едната крайност много ми напомня на предубедеността към ел.колите или хибридите - ама били тихи и не се чувало бученето на двигателя. Ами защо по дяволите е нужно да е шумно като навсякъде в живота целта е обезшумяване ,а не по-висок шум. Всеки нов самолет е по-безшумен,а не се цели да е по-шумен. Вярно, парните локомотиви и стари влакове бяха шумни, но Шинкансен не е шумен. И т.н. Някакъв навик от старите технологии на двигатели с вътрешно горене,които по природа са по-шумни от ел.моторите, са трайно вклинени в съзнанието и тази нерационалност се е превърнала в такъв навик,че чак част от хората твърдят,че е нужен, та даже и приятен, шум в колата отколкото тишина и комфорт. Разбира се, всеки има право на този вкус. Само искам да покажа колко нерационалност има в навика,наложен от старите технологии и колко трудно е да се възприеме новото като нормално.
Разбира се, тук не засягам спортните автомобили.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 10 Ное 2012 10:22

LEXUS написа:... Именно тези електронни дисплеи и модерни дисплеи в стари японски коли като Тойота Кресида, разни модификации на Корола за други пазари и други японски коли от 80-те ме запалиха страшно по японските коли освен уникалната здравина...
Да не загасва огИня ...
http://www.doubleyoudigital.nl/~cars_di ... boards.php

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 10 Ное 2012 17:58

LEXUS написа:...Нормално- стрелките са по-евтиното решение, ползват се откакто има автомобили и преди са били единственото решение. Но сега сме 21 век и смятам,че този дълбок консерватизъм граничи с абсолютизъм...
В случая не става въпрос за архаизъм или цена...
Информацията от стрелката се анализира от мозъка много по-бързо и лесно отколкото какъвто и да е друг вид индикация (навярно с изключение на светнала лампа)...
Дори и с периферното зрение можеш да анализираш ъгъла на стрелката и от там - приблизителното показание на уреда...
Неслучайно дори и в новите 'стъклени кабини' на самолетите започнаха да връщат стрелковата индикация, която разбира се се показва на графичните дисплеи...
Хонда май оставиха double wishbone на Акорда. Маздата също не е с Макферсън...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas

Мнение от Japanese_fever » 11 Ное 2012 05:00

slowtraveler написа: Информацията от стрелката се анализира от мозъка много по-бързо и лесно отколкото какъвто и да е друг вид индикация (навярно с изключение на светнала лампа)...
Дори и с периферното зрение можеш да анализираш ъгъла на стрелката и от там - приблизителното показание на уреда...
Много повече ме кефят приборите със срелки. По-добре се ориентирам и както казваш с периферното зрение добре се следят.
Карал съм колело с дигитален километраж и е ми е много неудобно, защото, ако ускоряваш бързо или намаляваш рязко дигиталния дисплей пропуска числа и мери само моментната скорост. Това прескачане на стойности ме обърква и не са ми удобни такива уреди. Освен за часовник, който се гледа в определено време, но не се следи постоянно за разлика от километраж, оборотомер и т.н.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 11 Ное 2012 08:46

Аз не съм съвсем съгласен, особено в случаите,когато дигиталният дисплей е разположен в центъра точно по челното стъкло, защото това е много по-доброто място откъм възприятие. Особено ,когато се ползва и екстра,достъпна примерно при Приус за прожекция на челното стъкло.

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 11 Ное 2012 08:47

slowtraveler написа: Дори и с периферното зрение можеш да анализираш ъгъла на стрелката и от там - приблизителното показание на уреда...
Тези, които правят цифровите дисплеи са наясно кое, как, колко. Мисля, че е ако видиш числото "63" го възприемаш много по-бързо като "моментна скорост", отколкото ако е аналогов уред, който окото трябва да "прецели", а мозъка да "преработи" в число.
Обороти и гориво например се "пълнят", което си е аналогово възприятие върху цифров дисплей.
Като цяло фактора който толкова дъвчем в момента има по-малка тежест при избора на автомобил, отколкото това дали цвета на колата се връзва с цвета на палтото на жената.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 14 Ное 2012 17:08

LEXUS написа:
Toyko написа:
Именно тези електронни дисплеи и модерни дисплеи в стари японски коли като Тойота Кресида, разни модификации на Корола за други пазари и други японски коли от 80-те ме запалиха страшно по японските коли освен уникалната здравина. Никой не може да ме убеди/мен/, че един Опел Кадет със стрелки изглежда със по-спортно и модерно табло от един GSI със електронно табло с лентички и квадратчета. Но ето, ти даде примера с Акура и Сивик и си имаш свое обяснение и възприятие. ОК.
само да спомена че модерните коли таблата им са с нещо като hd дисплей и си показват не механични а светлинни стрелки...., кое е по-рационално не мога да кажа, а такива квадратчета по дисплеите има и много евро коли, дизайн....

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 14 Ное 2012 20:23

Toyko написа:
LEXUS написа:
Toyko написа:
само да спомена че модерните коли таблата им са с нещо като hd дисплей и си показват не механични а светлинни стрелки...., кое е по-рационално не мога да кажа, а такива квадратчета по дисплеите има и много евро коли, дизайн....
Аз само да спомена,както споменах и по-горе, че не е задължително да показват стрелки, пък било то и светлинни,както ги наричаш.

Аватар
Japanese_fever

Мнение от Japanese_fever » 14 Ное 2012 21:55

LEXUS написа:Аз само да спомена,както споменах и по-горе, че не е задължително да показват стрелки, пък било то и светлинни,както ги наричаш.
Добре, а може ли да си обясниш защо при самолетите всички уреди са със стрелки?

http://www.youtube.com/watch?v=2To_5XjIaMk

Kak се чувсташ като следиш километрите и въобще мозъка ти възприемали нещо като гледая сменящите се цифри?
Оборотите са пак дигитални, но се следят далеч по-лесно.

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 14 Ное 2012 23:48

Japanese_fever написа:
LEXUS написа:Аз само да спомена,както споменах и по-горе, че не е задължително да показват стрелки, пък било то и светлинни,както ги наричаш.
.
опс хихихи верно :)
а как ще обясните , че повечето вече не носим дигитални часовници и тази мода отмина през 80те заедно с песента Mr Roboto :) ?
Аз не нося изобщо часовник де....все пак да съм честен

Аватар
Japanese_fever

Мнение от Japanese_fever » 15 Ное 2012 01:48

Аз вече 1 година нося ей този Касио и съм много доволен:

Изображение

ама аз съм старомоден, а и като се замисля съм имал часовници само със стрелки.

При часовниците е друго.
Часовника не го гледая всяка мунита или всеки 5 мин., докато спидометъра го следиш много по-често докато караш.
За това линеарното обозначение на стрелката помага по-бързо на мозъка да установиш дали ускорявая или намаляваш.

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 15 Ное 2012 12:36

Тоест за периферното зрение стрелката е по-добра от цифрата !!!!!!!!!

А за Касио г шок применро няма как да е стрелки и си е добро нещо
аз имам Суунто Т6 например - също няма как, което ме подсеща че го продавам, понеже не го ползвам вече,но си е най-добрият часовник за бегачи отсам океана....

Аватар
ss_mitko

Мнение от ss_mitko » 15 Ное 2012 13:01

LEXUS написа:
Владислав написа:Интересна тема...И се разисква САМО по нея!Ама ние това си го можем!От Honda Civic, през BMW и Mercedes, дежурния Prius, а сега за разкош и видове окачвания и тяхната пригодност...Иначе за мен Хондата си е страхотна кола, и за града е по-уместна от всякакви премиум-марки.Е не е турбодизел и автоматик, ама...
Това е форума на Тойота все пак и тук всяка тема винаги се превръща в доста абстрактна дискусия. biggrin.gif w00t.gif
Сега часовниците са на ред.

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 15 Ное 2012 20:14

Toyko написа:
Japanese_fever написа:
.
опс хихихи верно :)
а как ще обясните , че повечето вече не носим дигитални часовници и тази мода отмина през 80те заедно с песента Mr Roboto :) ?
Аз не нося изобщо часовник де....все пак да съм честен
Това абсолютно не е вярно, разбира се. В кокпита на модерните самолети има и стрелкови уреди, и дисплеи с цифри.

За периферното зрение и възприятието ще коментирам по-надолу.

Публикувай отговор