Toyko написа:
Колега всеки има свои възприятия, аз лично не свързвам звука на форсиран двигател с увеличаване на лентички или изпълване на квадратчета...камо ли цифри
Да,аз не оспорвам твоето възприятие и вкус, но защо да не свържеш звука на форсиран двигател в увеличаване на лентични или изпълване на квадратчета? Заради навика, заради многогодишно наложеният начин на отразяване на това действие със стрелки. Нормално- стрелките са по-евтиното решение, ползват се откакто има автомобили и преди са били единственото решение. Но сега сме 21 век и смятам,че този дълбок консерватизъм граничи с абсолютизъм. С това не оспорвам твоя вкус обаче. И този на много други хора.
Именно тези електронни дисплеи и модерни дисплеи в стари японски коли като Тойота Кресида, разни модификации на Корола за други пазари и други японски коли от 80-те ме запалиха страшно по японските коли освен уникалната здравина. Никой не може да ме убеди/мен/, че един Опел Кадет със стрелки изглежда със по-спортно и модерно табло от един GSI със електронно табло с лентички и квадратчета. Но ето, ти даде примера с Акура и Сивик и си имаш свое обяснение и възприятие. ОК.
Този вкус в едната крайност много ми напомня на предубедеността към ел.колите или хибридите - ама били тихи и не се чувало бученето на двигателя. Ами защо по дяволите е нужно да е шумно като навсякъде в живота целта е обезшумяване ,а не по-висок шум. Всеки нов самолет е по-безшумен,а не се цели да е по-шумен. Вярно, парните локомотиви и стари влакове бяха шумни, но Шинкансен не е шумен. И т.н. Някакъв навик от старите технологии на двигатели с вътрешно горене,които по природа са по-шумни от ел.моторите, са трайно вклинени в съзнанието и тази нерационалност се е превърнала в такъв навик,че чак част от хората твърдят,че е нужен, та даже и приятен, шум в колата отколкото тишина и комфорт. Разбира се, всеки има право на този вкус. Само искам да покажа колко нерационалност има в навика,наложен от старите технологии и колко трудно е да се възприеме новото като нормално.
Разбира се, тук не засягам спортните автомобили.