забранете електромобилите-нека бъдем зелени

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Re: забранете електромобилите-нека бъдем зелени

Мнение от slowtraveler » 16 Окт 2012 23:48

PESHO OT MARS написа:
П.С: А совалката я зареждат с втечнен водород и течен окислител. http://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shut ... ernal_tank
Колегата явно имаше впредвид, че при определени условия при въздушна среда може да има и други странични химически процеси при пряко горене на водорода...

П.С. да, в големия танк на совалката се зареждат втечнени водород и кислород. Но това не променя факта за ускорителите и за хидразиновите двигатели, които също са фактор.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 17 Окт 2012 17:32

ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 17 Окт 2012 21:23

Браво за инициативата! :thumbsup:
Малко със закъснение, малко - малко са парите, но все пак е повече от нищо.
Ако направят и нещо по въпроса с данъците и застраховките също ще бъде много добро начало за стимулиране продажбите на екологичните возила.
Само за сравнение ще дам „бедната“ Германия какъв данък плащам за Приуса: 36 евро на година. :whistle: В България в момента данъка ми, ако трябваше да го плащам щеше да е 467 лв. thumbdown.gif
Пълното ми каско в Германия е 320 евро на година :whistle: , а в България е над 2000 лв. thumbdown.gif
Всеки сам може да си направи извода за какво клатене става на въпрос. wink.gif

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 17 Окт 2012 22:30

slowtraveler написа:Колегата явно имаше впредвид, че при определени условия при въздушна среда може да има и други странични химически процеси при пряко горене на водорода...П.С. да, в големия танк на совалката се зареждат втечнени водород и кислород. Но това не променя факта за ускорителите и за хидразиновите двигатели, които също са фактор.
Аз не съм казал че совалката е екологична, само като се видят пушеците след нея трябва да му е ясно на човек за какво става дума. Просто попита с какво е танка пълен и аз му показах.

Та водорода е адски далече от това да е истински заместител на течните горива. Определени надежди давам на нанотехнологиите за някакъв пробив в производството на енергиен изсточник за електро колите. Аз също подкрепям идеята че електромобила си е градска кола. В крайна сметка мисля че 80% от некомерсиалните пътувания с коли са до 30-40 км. на ден (това за България) за света може и повечко. И този пробег да се обслужва от малък и икономичен електромобил удобен и за каране и за паркиране. А за извън града някой високо ефективен ДВГ от типа на турбо дизел или турбо бензин с директно впръскване.
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 17 Окт 2012 23:40

Защо се загуби колегата защитаващ водорода? Съвсем не е за отписване водорода като алтернатива.
А колегата PESHO защо отписва хибридите? В тях има много вложено, особенно за желаещите повече мощност, а не абсолютния минимум.
А това в дир бг дали е нещо сериозно или е поредната идея която ще се дъвчи няколко години преди да бъде отхвърлена?
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Japanese_fever » 18 Окт 2012 01:05

28-годишно BMW счупи 5 световни рекорда - Rimac Automobili e-M3 електробомил

http://fakti.bg/avto/50743-28-godishno- ... map=%5B%5D

http://www.youtube.com/watch?v=WX-_azD2 ... ure=relmfu

и тука малко бозица за десерт...

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... mAcha6ktdQ
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 18 Окт 2012 12:56

Hursa написа: Съвсем не е за отписване водорода като алтернатива.
А колегата PESHO защо отписва хибридите?
Както казах водорода има малко предимства и купища недостатъци когато го разглеждаме в така наречения "real world" NEO tooth.gif (препратка към матрицата tongue.gif ) С текущите технологии пък и за в бъдеще не се очертават такива които да променят ситуацията.

А относно хибридите, не ги харесвам може би основно заради малоумното решение на Тойота да скопява капацитета на батериите и чисто ел. пробег на колата. Ако се преработи програмата за управление колата би добила доста повече смисъл за мен. Ясно е че евентуално батерията може и да замине и по-рано, но е редно да се сменят клетки от нея и така ще се използва по-ефективно.

За булгаристан една електричка за из София и едно комби за морето и си готов.

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 18 Окт 2012 13:41

PESHO OT MARS написа: А относно хибридите, не ги харесвам може би основно заради малоумното решение на Тойота да скопява капацитета на батериите и чисто ел. пробег на колата. Ако се преработи програмата за управление колата би добила доста повече смисъл за мен. Ясно е че евентуално батерията може и да замине и по-рано, но е редно да се сменят клетки от нея и така ще се използва по-ефективно.

За булгаристан една електричка за из София и едно комби за морето и си готов.
Мислиш ли, че от Тойота не са претеглили всички варианти стотици пъти преди да вземат това решение за батериите? Навсякъде се споменава,че е взето впредвид осигуряването на надеждност, от което всички много се плашеха именно за батериите.
По твоята логика може да си недоволен от всеки производител,защото залага консервативни стойности по отношение на електронните настройи на ЕКУ-то . При определени модификации на ЕКУ-то може да се изтиска по-голяма мощност, но понякога е за сметка на дългосрочната надеждност на агрегатите.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 18 Окт 2012 14:29

Претеглили дедовия ми. Зорлем някой да не каже нещо лошо за любимите ти Приуси.

Цялото е замислено пак по чисто консуматорски, нали след тия 6 год пак батерията е за кофата. Да не говорим че в консуматорски държави като САЩ тази кола се купува и по модни причини. На третата година вече е "морално" остаряла.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 18 Окт 2012 15:10

Доколкото знам при Тойота се сменят и отделни елементи от батерията...
Относно 'претеглянето' - мисля, че е станало точно така - сложили са буквано автомобила на кантара и при по-голяма батерия нещата започват да изглеждат страшно... :whistle:
Батерията е с теглото и обема горе-долу на една метанова уредба...
И са решили на какво тегло и цена да се спрат...
Иначе за другото съм съгласен:За България една електричка за из града (защо си мислиш, че само в София се карат автомобили и има полза от електромобили?!) и едно комби за извънградско (до морето някои можем да си отидем и с електромобила, че дори и пеш) и си готов :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 18 Окт 2012 15:21

PESHO OT MARS написа:Претеглили дедовия ми. Зорлем някой да не каже нещо лошо за любимите ти Приуси.

Цялото е замислено пак по чисто консуматорски, нали след тия 6 год пак батерията е за кофата.
Ама това ,щото ти го казваш или защото се опираш на някакви факти. И аз мога да кажа - нали на 6-тата година турбото на дизела е за кофата. И аз ще имам повече право от теб,особено след като разгледам гаранцията на турбината пряко сравнена с гаранцията на батерията!

Не изпадай в неловкото положение на човек-неспециалист,който поучава японските инженери. Дали са ми любими Приусите, или не, Приус е постижение, не случаен пазарен успех и най-важното изключително икономичен и здрав автомобил- най-вече батерията,колкото и да не искаш да го чуеш! Таксита Приус движат 500 000 км. с оригиналните батерии,ама ти каза,че на 6-тата година са за кофата. Повечето Приус от 1-ва генерация от 97-ма са с оригинални батерии,ама ти нали трябва да плюеш за спорта.

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 18 Окт 2012 15:28

slowtraveler написа:Доколкото знам при Тойота се сменят и отделни елементи от батерията...
Относно 'претеглянето' - мисля, че е станало точно така - сложили са буквано автомобила на кантара и при по-голяма батерия нещата започват да изглеждат страшно... :whistle:
Батерията е с теглото и обема горе-долу на една метанова уредба...
И са решили на какво тегло и цена да се спрат...
Разбира се, че всичко са премислили стотици пъти преди да конструират точно тази конфигурация. Това не е като да правиш детски колички.
Винаги все някой е недоволен и мрънка. Защо не направили по-ненадеждна батерията,ама да харчела още по-малко. Тогава пък друг ще скочи, че за какво му е да харчи с 200 грама по-малко,като батерията му се износва бързо и трябва да плаща. Все някой недоволен и дава акъл,все едно в Тойота са събрали не инженери от висшия пилотаж,а някакви кръчмари!

Тойота са направили прекрасен хибрид с 4/100 разход , здрави батерии и най-важното леки, не увеличават теглото на колата, не ограничават пространството,багажния обем, надеждна ,икономична, аеродинамична кола. Защо всеки все трябва да мрънка и да се прави на по-умен и знаещ от тези,които с години са я конструирали,премисляли и начертали и измислили тази кола от първата линия на чертожната дъска.

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 18 Окт 2012 16:20

Причината да е малка батерията е най-вече цената и . С голяма батерия Приуса ще струва кокото мерцедес и никой няма да го купи ..
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 18 Окт 2012 16:27

Разбира се ,че и цената е била важна и взета предвид. Но така или иначе и сега Приус е на цената на Mercedes C class, пък го купуват.

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 18 Окт 2012 17:04

Да уточним , Купуват го в Япония и Америка :thumbsup:
Там Приуса е по-евтин от Мерцедеса и е с доста данъчни и т.н. облекчения .
В Европа и България Мерцедес C klas е много по-продаван от Приус .
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Публикувай отговор