реални финанси - кога да купим и продадем?
Re: реални финанси - кога да купим и продадем?
В повечето случаи покупката на нова кола / по-тежкия случай е премиум автомобил / е сериозна глупост. В момента в mobile.bg се продава едно БМВ 5-та серия 525xDrive, което е на осем месеца и под десет хиляди километра. Като нова с тези екстри струва около 130.000 лева, а я продават с 25% надолу. Дали тази кола за осем месеца и при тези километри е загубила 25% от стойността си??? Не,естествено. Примера е произволен и важи за всички производители. За мен специално покупката на нова кола има известен смисъл, ако автомобила е фирмен и минава като разход на дружеството. Или конкретно физическо лице трябва редовно да пътува София - Белград, по която дестинация няма директен полет. И ще прави едни 40-50.000 километра годишно. Всякакви инвестиции от порядъка на 40.000-50.000 лева за нова кола, която ще се ползва да се ходи на работа / 20-25 км в двете посоки /, ходене до магазина, взимане на детето от детска градина и други подобни е напълно безсмислен разход. Само Каско-то, ГО и данъци на такава кола ще е в размер на поне 3500-4000 лева. При подобни разходи има повече смисъл в ползването на такси, рент-а- кар няколко пъти в годината / море, планина /, отколкото да се набият 20 евра в лъскав кош, който ще виси пред блока с основна идея на съседа Пешо да му е гадно, че Гошо кара нещо по-така. През последната година реорганизирах работата си, спрях да пътувам често в провинцията, а всички пътувания в чужбина / по работа или на почивка / вече са със самолет. В резултат 2012г. ще се окаже година, през която ще направя едва 13-14.000 километра / предимно каране из София /, което на практика обезсмисля притежаването на скъпа кола. Даже имам усещане, че няма смисъл от каквато и да е кола, предвид разходите по нея. Остава радостта от шофирането, което може да се постигне с покупка на някой стар автомобил, различен от масовките като Корола, Джета, Меган или Октавия. Някоя Селика, например, с която да пилиш гуми събота и неделя, кефейки се на шофирането. Аз лично смятам от тук насетне никога да не влагам пари в кола / дори и 7-8г. /. Най-много някоя стара двувратка с мощен мотор, която ще използвам или за кеф, или ако спешно ми потрябва кола. В останалото време - колело, такси, рент-а-кар, самолети.
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
За БГ горе-долу има някакъв смисъл да имаш собствен автомобил, но за Западна Европа наистина е доста по-удобно и евтино да ползваш такси и обществен транспорт, които нямат нищо общо с българските. Там не са редки случаите, в които един автомобил се споделя от 2-3 човека като си поделят разходите съобразно пробега.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Хм, гледате въпроса едностранчиво - от гледната точка на хора, които стоят в офиса/кабинета, и колата им трябва само да отидат до работа или на почивка...
Помислете, че има хора, за които е важна мобилността...
Ето мисля си - трябва ми автомобил по-висок клас за ежедневна работа. Не ми върши работа варианта с такси, защото когато има работа се въртят между 100-300км на ден. И то ако работата е около и в града (рекорда ми е 1200км за ден с около 8ч работа из страната). Автомобил под наем подобен клас би струвал около 7-8000 евро годишно ако искам да ми е постоянно на разположение.
Понякога при нас възникват внезапни проблеми независимо от часа - не можеш в 1 часа посред нощите в събота да почнеш да търсиш кола под наем... А и да намериш, това ще ти отнеме доста време.
Помислете, че има хора, за които е важна мобилността...
Ето мисля си - трябва ми автомобил по-висок клас за ежедневна работа. Не ми върши работа варианта с такси, защото когато има работа се въртят между 100-300км на ден. И то ако работата е около и в града (рекорда ми е 1200км за ден с около 8ч работа из страната). Автомобил под наем подобен клас би струвал около 7-8000 евро годишно ако искам да ми е постоянно на разположение.
Понякога при нас възникват внезапни проблеми независимо от часа - не можеш в 1 часа посред нощите в събота да почнеш да търсиш кола под наем... А и да намериш, това ще ти отнеме доста време.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- zi_zi_top
В случаи като твоя е икономически оправдано, но например за лекар или служител, който прекарва целия ден и цялата работна седмица в болницата/офиса (лекарите много често дори и почивните дни) нещата са много "на кантар". Моят дневен пробег е 25-30 км и не всеки уикенд имаме възможност да пътуваме извън София. Когато сме в София през уикенда предпочитаме да ходим пеш или да сме с велосипеди, а колите си стоят в гаражите.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Точно затова казвам, че няма универсално решение и универсален отговор.

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
аз имах предвид да се продаде , а не да се купи на 5татаGandalf написа:Знам, че вече е 5 години. Точно за това мисля, че е най-добре 3год кола - имаш още две години гаранция.Toyko написа: сега обаче гаранцията е 5 години ;-)
Чисто нова вече не искам - писна ми от плащане на каско и високи цени в сервиза.

не съм сигурно кое е по-евтино в някои страни .... нова кола не , но все пак такси за 10 км плащам по 30 евро в някои държави ?!? Да не говорим че богатите държави са маниаци на тема коли и купуват без да имат дори нужда по няколко, което си е чисто разхищение за мене, но материалното е прекалено силно в човека....zi_zi_top написа:За БГ горе-долу има някакъв смисъл да имаш собствен автомобил, но за Западна Европа наистина е доста по-удобно и евтино да ползваш такси и обществен транспорт, които нямат нищо общо с българските. Там не са редки случаите, в които един автомобил се споделя от 2-3 човека като си поделят разходите съобразно пробега.
- zi_zi_top
За да се продаде трябва да се купи! laugh.gifToyko написа:аз имах предвид да се продаде , а не да се купи на 5тата
Това му е хубавото на Света, че е шарен - един купува нова и продава на 5-та година, а друг купува на 5-та и продава на трети на 10-та година... и всеки си е прав за себе си и се кефи по свой си начин.
Важното е да си здрав и щастлив, а не какво караш!!!

- zi_zi_top
По всичко личи, че те е налегнал въпросът "Заслужаваше ли си купя нов Авенсис и не се ли прекарах???."Toyko написа:ето един линк за шваке ил иподобна оценка на немски от клуба на фауве, не виждам подобна тук
http://www.dat.de/fzgwerte/index.php?ac ... 1225376107
може да се гледа обезценката, интересно е но за съжаление само за по нови коли май

Прекарването беше максимално тънко, а карането на нова кола си струваше всеки един километър спокойствие и задоволство. Просто се сетих за едни изчисления, които бях правил преди и сега съпоставям с реалността. Не съм бил далече от истината, но е рано да се каже колко е отклонението. С две думи те водят до извода, че понякога си струва.zi_zi_top написа:По всичко личи, че те е налегнал въпросът "Заслужаваше ли си купя нов Авенсис и не се ли прекарах???."Toyko написа:ето един линк за шваке ил иподобна оценка на немски от клуба на фауве, не виждам подобна тук
http://www.dat.de/fzgwerte/index.php?ac ... 1225376107
може да се гледа обезценката, интересно е но за съжаление само за по нови коли май
А иначе мисля , че всеки заслужава да си купи поне веднъж в живота нова кола и стара кола и кола, която харесва , която не харесва също, за да каже че поне е опитал различни неща. А не да мислим цял живот като героя на Буковски - мъжките копелета карат черни беемвета и да си купуваме все една марка или тип, или възраст кола

-
- Получена благодарност: 1 път
Даа, състояние, познато като 'когнитивен дисонанс' ...Toyko написа:Прекарването беше максимално тънко ...zi_zi_top написа:"Заслужаваше ли си купя нов Авенсис и не се ли прекарах???."
- zi_zi_top
laugh.gif laugh.gif laugh.gifScott написа:Даа, състояние, познато като 'когнитивен дисонанс' ...Toyko написа:Прекарването беше максимално тънко ...zi_zi_top написа:"Заслужаваше ли си купя нов Авенсис и не се ли прекарах???."
Последните 2 мнения са директна препратка към "Психоанализа на сексуалността" на З. Фройд.

- didak
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
Според мен принципа е много прост - колата струва толкова, колкото "струва". Независимо дали става въпрос за нова или стара. От гледна точка на безпроблемност, от кола на старо за 30 000лв. може да се очаква толкова, колкото и от нова за 30 000 - просто по правило пазара си определя цената пазарно, /като всяко правило си има изключения, но да не сме дребнави/.
Основно правило при колите за мен е - километри=цена. Т.е. правилно според мен е ако минаваш 30 000 км. на година да караш кола за 30 000 лв, 150 000 лв. за 150 000км/година, и т.н.
Така се запазва относителността, за която говори Slow.
Преди работех във фирма, където двамата изпълнителни директори винаги караха коли максимум до 100 000 км, като цената им също беше от този порядък - 80-100 хил.лв. След този пробег колата преминава в следващия в йерархията и така. Колкото и да бяха доволни от една кола, никога не я ползваха повече от 100 хил. км.. т.е. около година. Просто за тях беше недопустимо да имат проблем с транспортирането от т.А до т. Б.
Аз си купих кола за 23 000лв. /в случая нова/, като бях наясно, че ще минавам около 15 000 км. на година. Идеята е да я карам по-дълго, може би до тогава докато цената и стане доста под 15 000 лв., най-вече поради нежеланието ми да сменям често колата и всеки път да се надявам на късмет.
Основно правило при колите за мен е - километри=цена. Т.е. правилно според мен е ако минаваш 30 000 км. на година да караш кола за 30 000 лв, 150 000 лв. за 150 000км/година, и т.н.
Така се запазва относителността, за която говори Slow.
Преди работех във фирма, където двамата изпълнителни директори винаги караха коли максимум до 100 000 км, като цената им също беше от този порядък - 80-100 хил.лв. След този пробег колата преминава в следващия в йерархията и така. Колкото и да бяха доволни от една кола, никога не я ползваха повече от 100 хил. км.. т.е. около година. Просто за тях беше недопустимо да имат проблем с транспортирането от т.А до т. Б.
Аз си купих кола за 23 000лв. /в случая нова/, като бях наясно, че ще минавам около 15 000 км. на година. Идеята е да я карам по-дълго, може би до тогава докато цената и стане доста под 15 000 лв., най-вече поради нежеланието ми да сменям често колата и всеки път да се надявам на късмет.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009
Никакъв дисонанс няма, според речника, това което цитираш е:Scott написа:Даа, състояние, познато като 'когнитивен дисонанс' ...Toyko написа:Прекарването беше максимално тънко ...zi_zi_top написа:"Заслужаваше ли си купя нов Авенсис и не се ли прекарах???."
"Когнитивният дисонанс е състояние, характерно със сблъсък в съзнанието на индивида между неговите знания, убеждение, нагласи и новопостъпила от околната среда информация, която им противоречи."
- а при мене няма постъпила нова информация, която да противоречи на предишната ми нагласа и оценка, а напротив - писал съм горе че засега се потвърждава от практиката, това което съм смятал на теория.
Интересно е че на всички езици подлъгването или грешката на човек, ако мисли че има такава се свързват с прекарвам, прецаквам, прее***** и подобни глаголи, които също носят значението на извършване на сексуален акт. Изобщо сексът винаги е в мислите ни, дори когато вършим друго, нали така се репродуцираме все пак.zi_zi_top написа: Последните 2 мнения са директна препратка към "Психоанализа на сексуалността" на З. Фройд.