реални финанси - кога да купим и продадем?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
Toyko

реални финанси - кога да купим и продадем?

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 09:38

Колеги, някой да са му попадали материали на темата на колко години да купим, на колко да продадем и прочее една кола? Да речем на много сайтове включително и бг се засяга това, че било най-изгодно да купиш около четвъртата, а да продадеш около изтичане на гаранцията , хммм ще ми се да видя по-подплатено с цифри нещо, аз лично мисля например че купиш ли нова кола трябва да я караш до пенсия , за да ти излезе изгодно(повече от 6-7 г), а купуваш ли стара , все си прецакан и ремонти ще има (не значи по-скъпо де):) Но ако някой има собствени изчисления на база факторите като разходите, обезценка и прочее или има калкулатор по нета ми е много интересно да знам малко повече. Изчисленията забелязах че само малко разтегливи обаче и зависят от употребата на колата - за работа, лични нужди, нужни години или км. и т.н. На база на това може да се изготви модел и какво ти трябва де, което е готино , ако някой го е направил вече по нета.

Аватар
SFINKS

Re: реални финанси - кога да купим и продадем?

Мнение от SFINKS » 12 Окт 2012 10:08

Колкото по-стара кола толкова по-евтино излиза , само че трябва да имаш време и нерви да висиш по сервизи или ако си ентусиаст примерно сам да си я правиш :thumbsup:

Лично моето мнение е че най-добрата покупка е на автомобил на 1 година и около 30 000 км , хем е почти нов хем е поне с 30 % надолу от цената от магазина :thumbsup:
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 10:40

SFINKS написа:Колкото по-стара кола толкова по-евтино излиза , само че трябва да имаш време и нерви да висиш по сервизи или ако си ентусиаст примерно сам да си я правиш :thumbsup:

Лично моето мнение е че най-добрата покупка е на автомобил на 1 година и около 30 000 км , хем е почти нов хем е поне с 30 % надолу от цената от магазина :thumbsup:
прав си че първата година цената се срива най-драстично - поне 15 процента само с излизане от магазина :-(
ама кога да се продаде :) ?

lubooo

Мнение от lubooo » 12 Окт 2012 11:09

Toyko написа:а купуваш ли стара , все си прецакан и ремонти ще има (не значи по-скъпо де):) .
доста интересно заключение си направил , но е далече от истината , няма да навлизам в подробности но королата която карам и в момента е минала 25 хил км при мен и разходите по обслужването и са смешни в сравнение с разходите на нов автомобил , отделно за тия 3 години които ми върши работа в сервиз не е влизала ( като изкючим първоначалния сервиз които и направих след като я взех ).
Toyota Corolla E12 2002 1.6 vvti
3ZZ-FE

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 12 Окт 2012 11:26

Toyko написа:прав си че първата година цената се срива най-драстично - поне 15 процента само с излизане от магазина :-(
+20% ДДС = 30-35%

Освен това нали си на ясно че най-изгодно има две страни (които са с противоположни интереси). И понеже за да има сделка позициите на двете страни трябва да се доближат и тогава вече не е НАЙ-изгодно (поне за едната страна).

Когато купувам кола гледам да е в гаранция или скоро след гаранция (последните две още бяха в гаранция и не съм имал никакви проблеми). И Тойотата и Лексуса са с 5 год. (за хибридната част 7), така че около 3-4 година е ОК, ако финансите са по-ограничени - на 5-тата година.
За продаване - или след 2-3 (разликата с първата не е толкова голяма), или след 7-8 - голямо обезценяване, но все още можеш да вземеш "някакви" пари за колата. След това - по-добре си я дръж (особено ако си я купил нова).

Но най-важното - зависи каква е колата и колко струва като нова. (горното го написах като за твоята).
Изображение

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 11:54

lubooo написа:
Toyko написа:а купуваш ли стара , все си прецакан и ремонти ще има (не значи по-скъпо де):) .
доста интересно заключение си направил , но е далече от истината , няма да навлизам в подробности но королата която карам и в момента е минала 25 хил км при мен и разходите по обслужването и са смешни в сравнение с разходите на нов автомобил , отделно за тия 3 години които ми върши работа в сервиз не е влизала ( като изкючим първоначалния сервиз които и направих след като я взех ).
може би с корола е така, но други стари коли просто са ми излизали през носа. да не говорим че ако не намериш голям проблем при закупуването може да струва 1/2 1/3 от колата
3 години нищо да не се счупи е просто нереално за мене :))

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 12 Окт 2012 12:18

От лични наблюдения съвременните автомобили са безпроблемни до 110-130х.км..
След това започват дребни, но по-чести и дразнещи проблеми от рода на амортисьорчета, биалетки, дискове, та до сегменти, съединители и т.н....
Затова обикновено продавам колите си на около 100х.км...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 12 Окт 2012 12:44

slowtraveler написа:От лични наблюдения съвременните автомобили са безпроблемни до 110-130х.км..
След това започват дребни, но по-чести и дразнещи проблеми от рода на амортисьорчета, биалетки, дискове, та до сегменти, съединители и т.н....
Затова обикновено продавам колите си на около 100х.км...
Охооо, скоро ще има оферта за МазНа 6 ?! biggrin.gif biggrin.gif

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 12:53

Rudy написа:
Toyko написа:прав си че първата година цената се срива най-драстично - поне 15 процента само с излизане от магазина :-(
+20% ДДС = 30-35%

Освен това нали си на ясно че най-изгодно има две страни (които са с противоположни интереси). И понеже за да има сделка позициите на двете страни трябва да се доближат и тогава вече не е НАЙ-изгодно (поне за едната страна).

Когато купувам кола гледам да е в гаранция или скоро след гаранция (последните две още бяха в гаранция и не съм имал никакви проблеми). И Тойотата и Лексуса са с 5 год. (за хибридната част 7), така че около 3-4 година е ОК, ако финансите са по-ограничени - на 5-тата година.
За продаване - или след 2-3 (разликата с първата не е толкова голяма), или след 7-8 - голямо обезценяване, но все още можеш да вземеш "някакви" пари за колата. След това - по-добре си я дръж (особено ако си я купил нова).

Но най-важното - зависи каква е колата и колко струва като нова. (горното го написах като за твоята).
така подкрепям те донякъде , но имаш ли конкретни мотиви/цифри да продадеш на 2/3 година ? След 7/8 е ясно - знаеш си колата, била е гаранционна, пада ти всяка година цена на застраховка, т.н.

Направих малка справка да речем за определена кола на тойота в някои сайтове на първа година няма много, втора да речем около 30 К, трета 25К 4 20 К 5 - 16-18 К ....

после си направих едно екселче и излиза че ако сметнем нещо като тотална стойност на притежание и вадим продажните цени, а после разделим на броя години каране - най-добре е да се продаде на 5тата година понеже се очакват някой разходи след това като гуми и прочее...които пък друг ще поеме с радост защото си купува много поевтиняла кола във все още добро състояние. Междувременно цената на колата ще е паднала с 60 % ако е тойота или друга купувана марка все пак.

Цялата сметка се променя, ако караме обаче много на година. Макар че ми се струва че около 5тата пак има подходяща дупка, като цяло много добре че Тойота са вече с 5 г гаранция

Също така цялата сметка е валидна , ако вие сте си купили новата кола, ако купите на старо е друго - например ако купите на 5тата от горния пример мисля че пак на 9/10 трябва да я продадете

С две думи излиза, че най-изгодно е да купиш 4/5 годишна кола и да я продадеш на 9/10 и излиза 40 % по-евтино от купуването на нова кола, ....ОБАЧЕ !!!! само ако не направиш нито един ремонт от 5 до 10 което е ......меко казано мечта и ще става все по невъзможно :))

От всички цифри знакови ми се струва 5та, 9та и 13та година, а нещата се изравняват към 15 година.... тогава няма значение на старо или ново си я купувал.....

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 12 Окт 2012 13:06

Купувай каквото ти харесва според джоба, продавай когато ти омръзне колата.
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 13:44

Raya написа:Купувай каквото ти харесва според джоба, продавай когато ти омръзне колата.
тука става въпрос само с оглед финанси , а не имидж, хоби или кеф :) то иначе да си купя едно купе от 67 година и да си го ремонтирам цял живот, само дето няма с кво да возя децата и да си свърша работа :)
Прикачени файлове
1967_Ford_Shelby_Mustang_GT-500_f3q.JPG
1967_Ford_Shelby_Mustang_GT-500_f3q.JPG (76.7 KiB) Преглеждано 2137 пъти

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 12 Окт 2012 13:50

Нямах предвид съвсем без сметка да се купува. Исках да кажа, че от многото пресмятане за изгода, човек понякога се набутва.
Виждам при клиентите ми как е. Смятат как да не загубят при покупка или продажба, въпреки, че са узрели за решението си, и после се вайкат, че са изгубили момента.
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 14:21

Има неща, които е трудно да сметнеш, признавам, не говорим за "най-ценните моменти в живота са безплатни...за всичко друго мастър кард"

Например следната ситуация - топло изолация на апартамент - 10 процента ти е файдата примерно на сезон, а 100 квадрата са ти 3-4 бона поне. Ако сметката ти за парно е хиляда, значи пестиш 100 на година. 3000 / 100 = 30 г без лихвата да си подхванал

От друга страна обаче две-три съсипани стени от конденз и някой друг мебел може да отидат на много пари.... после има натрупване на ефекта, а ако сте и целия блок така току виж си избил парите на 15тата и апартамента струва повече даже....

И предупреждавам тук да не се намесват и лъжат изолаторите, че те такива цифри говорят свят да ти се завие, а истината е друга :)

Аватар
kickata

Мнение от kickata » 12 Окт 2012 14:28

lubooo написа:
Е, че ти "много" караш... wink.gif
25 хил. км. изобщо не са показателни да се дава оценка за какъвто и да е автомобил. Аз на мойта и навъртях за 3г. 70 хил. км. и още не смея да кажа дали съм доволен, въпреки че сменям само консумативи... biggrin.gif
Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i 2006
Suzuki Samurai SJ413 1.3i 2000

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 15:13

или аз съм карък или вие се хвалите - или карате в чужбина ?
да не успеете нищо да разтракате за 25 еле 70 хил в България????? е гати галенето на тия коли, я идете малко по Родопите , към Враца, тук там по планините, да видим как ще карате толкова :)

Публикувай отговор