реални финанси - кога да купим и продадем?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
lubooo

Re: реални финанси - кога да купим и продадем?

Мнение от lubooo » 12 Окт 2012 15:26

чесно ти казвам и аз съм учуден колко здрава е королата като окачване , въпреки малкия ми пробег е имало случаи по такива пътища да я карам и то с хора и багаж докато ходим по палатки , вили на ски итн... имало е моменти когато съм я набивал в такива дупки , че съм бил 100% сигурен че съм и е*ал майката на нещо много сериозно biggrin.gif обаче скоро един приятел с пажо ми обади че правят безплатни прегледи на ходова част и им я закарах да я погледнат , та още като я купих имах един накрайник за смяна , за които момчета в тм-ауто ми казаха че е тръгнал но има още хляб в него , та почти 3 години по късно на тоя преглед в пежо ми казаха че накрайника е заминал а всико друго е 6 :whistle:
Toyota Corolla E12 2002 1.6 vvti
3ZZ-FE

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 15:34

евала дано е така и с мене, само 15К съм дотук , успях да разтракам спирачките друго май няма

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 12 Окт 2012 16:09

Toyko написа: я идете малко по Родопите , към Враца, тук там по планините, да видим как ще карате толкова :)
За оффроуд си има Ланд Крузер... biggrin.gif
Изображение

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 12 Окт 2012 17:11

На 230 хил км. съм вече и още не съм сменял накрайници и шарнири единсвено за тези километри по окачването съм сменил едни биалетки , амортисори и тампони на надлъжните щанги .
Според мен една кола е за продаване, когато вземе дати бърка яко в джоба за ремонти .Това може дасе случи и на 6-тата година но може и на 20-тата година

Аватар
Yuli
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Yuli » 12 Окт 2012 17:38

Petar написа:Според мен една кола е за продаване, когато вземе дати бърка яко в джоба за ремонти .Това може дасе случи и на 6-тата година но може и на 20-тата година
Скоро и в друга тема споделих моето мнение по въпроса, което напълно съвпада с мнението на колегата. Докато ти дава това което искаш, докато не ти бърка в джоба по-начин по който да те заболи си карай и свиркаш. Няма значение колко е стара, колко още хипотетично ще загубиш ако остане още при теб. Та нали все пак като е избирана е "харесана". Аз си купих нова кола (тойотата е втората, като първата ми все още си я караме) с идеята, че знам за какво си давам парите, знам как ще се грижа, пазя, респективно и имам тази кола. Пръв ще си пръдна в седалката дето се вика и няма да наричам "нова кола" нещо което някой вече е изхвърлил. Та били те 10 или 20 години, само времето ще покаже.
Но ако колата ми влезе в зоната на непредвидените големи разходи, ще се развеждаме тогава... mad.gif
Изображение
Изображение

Gandalf

Мнение от Gandalf » 12 Окт 2012 17:51

Като си купувах моята Корола, имах намерение след 3год. (при изтичане на гаранцията)
да я сменям с нова. Дойде кризата, колата сега е на 5год., нищо не се е чупило за вече 85к км и си
викам - я да си карам колата. Сега трябва скоро ремък да сменям, нови гуми - след тези разходи ще я карам поне
още 3год. и след това ще продавам. Така, че по въпроса - мисля, че е най-добре да се продаде на 8год. и да се купи
3год. кола.
Corolla 1,4 D-4D

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 12 Окт 2012 18:01

Gandalf написа:Като си купувах моята Корола, имах намерение след 3год. (при изтичане на гаранцията)
да я сменям с нова. Дойде кризата, колата сега е на 5год., нищо не се е чупило за вече 85к км и си
викам - я да си карам колата. Сега трябва скоро ремък да сменям, нови гуми - след тези разходи ще я карам поне
още 3год. и след това ще продавам. Така, че по въпроса - мисля, че е най-добре да се продаде на 8год. и да се купи
3год. кола.
Всичко зависи от човека някой може и на 7-та година да си продаде колата въпреки че е здрава просто защото вече му е омръзнала

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 12 Окт 2012 21:40

От автомобили печелят само дилърите и джамбазите, всички останали "трошим" пари за автомобили. wink.gif
Моята философия е да не се купуват много евтини стари автомобили, а запазени автомобили на около 3-4 години и да се експлоатират с нормални грижи (не прекалени!!!), докато не започнат да си показват рогата.
Гледам да не се замислям над такива сложни уравнения за изчисляване на загубите от автомобила, защото ще се откажа от личен автомобил и ще премина на таксиметрови услуги и самолет за далечните дестинации (това може би е по-евтино от личен автомобил при пробег около 10 000 км годишно).
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 23:34

Petar написа:На 230 хил км. съм вече и още не съм сменял накрайници и шарнири единсвено за тези километри по окачването съм сменил едни биалетки , амортисори и тампони на надлъжните щанги .
Според мен една кола е за продаване, когато вземе дати бърка яко в джоба за ремонти .Това може дасе случи и на 6-тата година но може и на 20-тата година
бравос, а какво значи яко според тебе ? % годишно от стойността на колата колко ?

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 23:38

zi_zi_top написа:От автомобили печелят само дилърите и джамбазите, всички останали "трошим" пари за автомобили. wink.gif
Моята философия е да не се купуват много евтини стари автомобили, а запазени автомобили на около 3-4 години и да се експлоатират с нормални грижи (не прекалени!!!), докато не започнат да си показват рогата.
Гледам да не се замислям над такива сложни уравнения за изчисляване на загубите от автомобила, защото ще се откажа от личен автомобил и ще премина на таксиметрови услуги и самолет за далечните дестинации (това може би е по-евтино от личен автомобил при пробег около 10 000 км годишно).
Да колега прав си че е много по-евтино - единствената причина да карам коли е че имам деца, иначе съм любител пияница и ще ми излиза винаги по -евтино с такси, краен случай под наем :)

Между др за теб точно да ти кажа че до тук колата ни е струва 2,80 на km - такова такси няма :)

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 23:40

Yuli написа:
Petar написа:Според мен една кола е за продаване, когато вземе дати бърка яко в джоба за ремонти .Това може дасе случи и на 6-тата година но може и на 20-тата година
Скоро и в друга тема споделих моето мнение по въпроса, което напълно съвпада с мнението на колегата. Докато ти дава това което искаш, докато не ти бърка в джоба по-начин по който да те заболи си карай и свиркаш. Няма значение колко е стара, колко още хипотетично ще загубиш ако остане още при теб. Та нали все пак като е избирана е "харесана". Аз си купих нова кола (тойотата е втората, като първата ми все още си я караме) с идеята, че знам за какво си давам парите, знам как ще се грижа, пазя, респективно и имам тази кола. Пръв ще си пръдна в седалката дето се вика и няма да наричам "нова кола" нещо което някой вече е изхвърлил. Та били те 10 или 20 години, само времето ще покаже.
Но ако колата ми влезе в зоната на непредвидените големи разходи, ще се развеждаме тогава... mad.gif

Най- големият кеф е сега като мина покрай сервиза, в който доста пари оставях за предната .... голям кеф, дори не намалявам....

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 12 Окт 2012 23:41

Gandalf написа:Като си купувах моята Корола, имах намерение след 3год. (при изтичане на гаранцията)
3год. кола.
сега обаче гаранцията е 5 години ;-)

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 12 Окт 2012 23:45

Toyko написа:
3год. кола.
сега обаче гаранцията е 5 години ;-)
Като си купувах първия авенсис гаранцията беше 3г и без ограничение на километрите.... Навъртях му 270к за 4г wink.gif Като първите 3 ми сменяха спирачните дискове и накладките през 8к км без пари :thumbsup:

ПП: За късмет малко преди края на гаранцията ми смениха нещо по спирачните апарати и почнаха да сменят дискове през около 20к wink.gif
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
Yuli
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Yuli » 13 Окт 2012 08:41

Toyko написа: Най- големият кеф е сега като мина покрай сервиза, в който доста пари оставях за предната .... голям кеф, дори не намалявам....
Да умират от глад, дано... :thumbsup:
Много ми е смешно впрочем колеги и познати като кажат "Моя майстор..." Колко пъти съм си губил времето да им обяснявам, че са поредното канарче, което работи за неговото благополучие. И колкото по-често те дават, толкова по-голям приятел им е. Впрочем по памет ще цитирам нещо от друг "неавтомобилен форум". Спорът беше колко е здрав един стар модел на мерцедес. Капака на спора сложи един майстор с думите "Страхотна кола! Е с те тая си построих третия етаж на къщата..."
Колега, карай и се радвай и остави тънките сметки. Ние сме потребители и най-накрая може да теглиш чертата и да видиш числото, но това нищо няма да промени със задна дата. Лв/км си е една проста статистика.
Изображение
Изображение

Gandalf

Мнение от Gandalf » 13 Окт 2012 09:21

Toyko написа: сега обаче гаранцията е 5 години ;-)
Знам, че вече е 5 години. Точно за това мисля, че е най-добре 3год кола - имаш още две години гаранция.
Чисто нова вече не искам - писна ми от плащане на каско и високи цени в сервиза.
Corolla 1,4 D-4D

Публикувай отговор