Дилема за Авенсис t22

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Renault19

Дилема за Авенсис t22

Мнение от Renault19 » 22 Сеп 2012 20:28

Здравейте колеги,
Нов съм тук blushing.gif
Първо искам да кажа че използвах търсачката, но не намерих това което ме интересува, дори и с помоща на гугъл не успях,ако грешката е в мен,моля да бъда извинен.
Та така ,никога не съм притежавал автомобил от марката Тойота, но винаги съм имал симпатии към марката.Досега ми с тойота е изкарването на книжка на един ярис и няколко кръкчета с rav4 на един колега :)
От известно време ми се върти в главата идеята за авенсис t22 ,до колкото знам се произвеждат до 2003 година.Идеята ми е следната.В момента имам рено 19, което карам на газ и ми служи вярно,но колата не е достатъчно голяма за извънградско пътуване и често няма място за багаж.Затова се оглеждам за нещо по-голямо ,а въпросния авенсис ми е доста симпатичен.Сега бих се радвал да ми споделите мнения за него,чувал съм че модела бил доста здрав и безпроблемен доколкото е възможно за 10 годишна кола на незнайни колометри.Разглдах обяви и сякаш най-срещаните двигатели за 1.6 110 бензин и 2.0 д4д 110 дизел.Ако може да ми споделите за тези два двигателя силни и слаби места.По принцип не съм фен на дизела,основно съм карал коли на газ и винаги съм бил доволен от газта никога не съм имал проблеми.По принцип гоня икономия,но при положение че се получи нещо от рода на 1-2лв разлика в парите на 100км извънградско при 10хилиди км годишно няма да е болка за умиране.По принцип не харесвам дизела,много ми е шумен и ме дразни тракането му,но при положение че ще се кара извънградско и няма да се виси на светофари не мисля че ще е проблем.Интересува ме примено какъв разход би дал едини и другия двигател примерно при 120кмч на магистрала и примерно при 80-100 на първокласен път.Не съм състезател,не карам бързо интересува ме спокойно изпрварване,като гледам данните на 1.6 му дават от 0-100 11секунди,по което съдя че няма да е проблем.Също някакви често срещани проблеми примерно турбини,скоростни кутии, вообще каквото и да е.За 1.6 мотора ме интересуват реални впечатления,а не философстване че бил малък,че бил слаб за купето и тн.Щом му дават 110 коня значи ги има,карал съм достатъчно коли и не ме притеснява че ще иска повече обороти и смъкване на предавки,това не ме притеснява дори ми харесват двигатели с по-голям полезен диапазон от обороти(нещо което дизела няма).Но все пак бих взел дизел ако разликата между единия и другия (на газ ) няма да е повече от 2 макс 3лв на 100км.Разбира се ще сложа ГИ,а няма да правя изгъзици с обикновена газова.Горе долу това е.Благодаря на всички за отделеното време.

gicho

Re: Дилема за Авенсис t22

Мнение от gicho » 22 Сеп 2012 22:22

T22 има две фази - преди и след фейслифта, който се случва някъде 2000г май.
Преди това (от 98-ма) двигателите са 1:1 с тези на Карина (предишният модел). Принципно здрави мотори, ставащи за газ.
През 2000-та се появяват VVTi моторите (има ги и в други модели на марката, че и на други марки). Тия мотори са 3 - 1.6, 1.8 и 2.0.
Та от тия трите, ако някой става, то това е 2.0 - знам за такъв на доста над 400'000 км, като поне половината са на газ. Другите (1.6 и 1.8) ги пропускай, дори да не мислиш да слагаш газ. Както обаче се сещаш, 2.0 бензин не са често срещани.
Аз също съм карал 19-ка. Относно вървенето, ами на 19-ката е F3P мотора (90к.с.), и честно казано, в ниските обороти реното е по-приятно за каране. Тойотата е по-тежка и се усеща че 1.8 не и е по мярка. Сигурен съм че и екологиите оказват негативното си влияние.
Не съм спец по тойота дизелите, но ще нахвърлям набързо:
- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се увери, че има система за подгрев на антифриза - иначе ще намразиш дизелите "от първа лъжица"
- имай предвид, че възможностите за чип тунинг, а и по принцип ремонт, са по-ограничени отколкото на европейските - дизеловата апаратура е на DENSO
- можеш да имаш проблеми със съединителя - из форума има доста информация, виж дали няма някой модел който не страда
+ за същите или дори по-малко пари получаваш турбо мотор - разликата с атмосферен може да я омаловажи само някой, който не е карал мотор с турбо
Убаво еФтино нема!
Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...

Renault19

Мнение от Renault19 » 23 Сеп 2012 16:17

Ммм ясноо :) Като се разрових видях че за първите vvti се пише че нещо много харчели масло,а за d4d че е чуден двигател.
Като ми попадне някъде по-запазена ще я покарам ще я пробвам и ако всичко е наред ще се мятам най-вероятно :)
Нямам бърза работа,когато излезе нещо читаво тогава.То стара кола си е до късмет,дали ще строша турбина или дюзи или ще трябва да отврям бензина защото гори масло все е неприятно и скъпо.Каквото излезе запазено като салон и външен вид това ще взема и така.
Благодаря за отговора gicho rolleyes.gif

gicho

Мнение от gicho » 25 Сеп 2012 20:56

Мда, от тия два варианта, аз на твое място бих търсил третия (т.е. друг модел/марка). Да чукам на дърво, не ми се е налагало да правя блока, но според колеги излиза към 1000-1200 (ако се прави качествено).
Ако ще е нещо на газ, нека да е нещо по-издръжливо. Кофтито на 1.6 и 1.8 е че ремонта на клапаните не решава генерално проблема - след още толкова км ще си пак там. Някой беше споменал във форума че има начин за подобряване (преработка) на леглата, но нямам информация.
Убаво еФтино нема!
Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...

Renault19

Мнение от Renault19 » 30 Сеп 2012 16:06

В крайна сметка ми попадна доста запазела Лагуна 2000година, 2.0 бензин 115к.с. та се метнах на нея :) "уж" на 210хиляди км. За сега доволен ,а и излезна доста по-малко пари.Взех я за 3500,а авенсис същата година с приличен вид е поне 5000.
За сега няма да съм член на клуба, може би другия път ppp.gif angel.gif

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 30 Сеп 2012 23:24

Renault19 написа:...
За сега няма да съм член на клуба, може би другия път ppp.gif angel.gif
Не бързай да си замразяваш членството с тази Лагуна, скоро пак ще си тук! :thumbsup:
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 95 пъти
Получена  благодарност: 175 пъти

Мнение от Akima » 30 Сеп 2012 23:34

Точният цитат е:
И накрая всеки си купува Toyota.
Честито за колата - нищо,че не е Тойота - пожелавам ти минимално главоболия с нея. :thumbsup:
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

Renault19

Мнение от Renault19 » 01 Окт 2012 08:28

Много ми харесва авенсиса, но първо попаднах на тая лагуна,която ми се видя прилична, и второ доходите не са ми кой знае какви, и лагуната ще дойде по-тънко за подръжка.Още повече в предишната работа съм карал служебна със същия мотор и го знаем.Мотора е желязо,затова се метнах веднага. 2 литра 8 клапана ,няма нищо особенно.
А и не на последно място първалата лагуна има нещо общо с авенсиса като външен вид.Имат доста общи черти.То повечето коли от тия години де.. и пежо 406 също ми е симпатично :)

Публикувай отговор