Смяна на уплътненията

satomov

Смяна на уплътненията

Мнение от satomov » 16 Сеп 2012 11:18

Здравейте, съфорумци :)
Имам Тойота Селика ST 1998г. От известно време забелязах, че уплътнението, зад което се прибират страничните стъкла не се прилепва много добре към стъклото. Особено ми направи впечатление факта, че сега като вали, водата просто се стича вътре в самата врата. Обадих се на моя майстор, той каза, че не се занимава с такива проблеми ... да се смея ли или .... Та бихте ли ми препоръчали някой майстор, на който му се занимава с уплътнения, че имам чувството, че вратите ми са се наводнили tooth.gif или всякакви упътвания как да го сменя сам и откъде да си взема частите ще са полезни
Благодаря, колеги

Аватар
bmitev

Re: Смяна на уплътненията

Мнение от bmitev » 16 Сеп 2012 16:39

Колега, това с уплътненията си е пипкава работа и е добре да се прави от специалист, а не от квартален майстор по всички въпроси. Бих ти препоръчал ако не ти се ходи до фирмен сервиз на Тойота, да пробваш при някои от фирмите, които се занимават със смяна на авто стъкла като Кобра например.
Последно промяна от bmitev на 28 Сеп 2012 08:21, променено общо 1 път.
Най-хубавата кола е служебната. На второ място са всички нови коли под наем

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 16 Сеп 2012 17:04

Вратите имат по няколко отвора за изтичане отдолу,ако се плиска вода при потегляне и спиране значи са запушени. Тези уплътнения за да стане добре само нови оригинални, но предполагам цената ще те откаже. Всякакви други разработки вероятно няма да ти харесат съдейки по факта че си се вгледал в такъв детайл.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 16 Сеп 2012 18:22

Уплътнителите струват около 80 лв./брой. Сменяват се много лесно с голи ръце. Сваляш стъклото до най-долно положение и подхващаш уплътнителя в свободната му зона, така че да го извадиш от улея на рамката на вратата. После го изтегляш от водачите на стъклото, който са вътре /зад ламарината/. Новият уплътнител се поставя в обратен ред. Първо трябва да го ориентираш в правилната му позиция и вкараш краищата му надолу във водача и по ръба на стъклото. След това поставяш на позиция ъглите и наместваш в улея горната напречна част. Накрая вкарваш вертикалните части в улея на рамката на стъклото и нагласяваш колко да влиза надолу във вратата, така че уплътнителят да не е под напрежение /набръчкан или опънат/.
Вдигаш стъклото, измиваш си ръцете и отиваш да пиеш едно с чувството на майстор. cool.gif

П.С. Аз сменявах моите на предните врати, защото бяха като надъвкани в зоната на предния ъгъл /до огледалото/ и това ме дразнеше. Това се наблюдава при много Короли Е12, но на мен това не ми действаше успокояващо и ги смених. biggrin.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

satomov

Мнение от satomov » 16 Сеп 2012 19:04

Явно ще го правя сам (най-малкото, защото ми стана интересно), ако не успея мисля да отида при "Кобра". А колкото до парите - над уплътнителя имам една пластмаса, под която се намира самия уплътнител - трябва ли и нея да я сменям или те са си в комплект двете? И ако са отделно, тази пластмаса приблизително какви пари е?
Благодаря Ви още веднъж, колеги!!!

Публикувай отговор