Магистрално, извънградско и градско шофиране на Приус-видео

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Заключено
Аватар
Not_active_user_1

Магистрално, извънградско и градско шофиране на Приус-видео

Мнение от Not_active_user_1 » 12 Авг 2012 16:01

Днес имах малко пътуване и реших да заснема видео с телефона. Използвах, че не е толкова натоварен трафика и е възможно снимането и карането едновременно. Горе-долу се е получило и може да се добие представа дали Приус е икономичен при различни режими на каране. Ето го и видеото:
http://youtu.be/wlR_tqx_n2o
П.С. В колата освен музиката работеше климатроника нагласен на 20 градуса и фаровете бяха включени. smile.gif
Последно промяна от Not_active_user_1 на 13 Авг 2012 00:29, променено общо 1 път.

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 18 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Re: Магистрално, извънградско и градско шофиране на Приус-ви

Мнение от iovkito » 12 Авг 2012 19:51

Моментният разход градско ми харесва най-много! :thumbsup:
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 13 Авг 2012 15:20

prius 3 написа:... Горе-долу се е получило и може да се добие представа дали Приус е икономичен при различни режими на каране...
Хм, 58 човека са прочели темата във форума, а само 17 са гледали клипа. Нещо става с тоя форум, аз мислех че такива теми се посрещат с бурни ръкопляскания, викове “Тойота е Номер 1” и ставане на крака... или най–малкото LEXUS получава 'множествен оргазъм' w00t.gif

Аватар
ToyotaPassion

Мнение от ToyotaPassion » 13 Авг 2012 20:05

Scott написа:
prius 3 написа:... Горе-долу се е получило и може да се добие представа дали Приус е икономичен при различни режими на каране...
Хм, 58 човека са прочели темата във форума, а само 17 са гледали клипа. Нещо става с тоя форум, аз мислех че такива теми се посрещат с бурни ръкопляскания, викове “Тойота е Номер 1” и ставане на крака... или най–малкото LEXUS получава 'множествен оргазъм' w00t.gif
Аз пък по-скоро очаквах, че тази тема ще предизвика теб и още някои други съфорумци пак 'да търсите под вола теле'..... За сега в тази посока не се получава, ама знае ли се... :whistle: Лично аз не коментирах, защото не видях нещо, което вече да не съм знаел или очаквал ... И Да - наистина "Тойота е Номер 1". Неслучайно този Приус въпреки не толкова ниската си цена е третата по продажби в света за тази година след Корола и Фокус.
Изображение Lexus RX 450h 2010 299hp

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 345 пъти
Получена  благодарност: 375 пъти

Мнение от slowtraveler » 13 Авг 2012 20:32

ToyotaPassion написа:....Лично аз не коментирах, защото не видях нещо, което вече да не съм знаел или очаквал ......
Абсолютно съм съгласен...
Ясно се вижда как разхода скача сериозно и ако съм забелязал правилно, при индикирана скорост 151км/ч разхода скачаше над 7.5л/100км...
За града е ясно - там почти няма загуби от съпротивление на въздуха, а има регенериране на енергия и повечето загуби са от ниския КПД на преобразуването...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 13 Авг 2012 21:02

Не знам за какво ниско КПД говориме, но при 130-140 км./ч. Приус е съвсем икономичен и харчи около 5/100км.
150 км./ч са най-малкия проблем с оглед забраната да се кара над 140 км./ч. А и със 150-160 км./ч. няма коли, които да харчат 5/100 с такава мощност и от този кла. Ако има, то те харчат трикратно повече в града.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 13 Авг 2012 21:03

ToyotaPassion написа:
Scott написа:
Аз пък по-скоро очаквах, че тази тема ще предизвика теб и още някои други съфорумци пак 'да търсите под вола теле'..... За сега в тази посока не се получава, ама знае ли се... :whistle:
Твоите очаквания се потвърдиха. w00t.gif

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 13 Авг 2012 21:05

Scott написа:
Хм, 58 човека са прочели темата във форума, а само 17 са гледали клипа. Нещо става с тоя форум, аз мислех че такива теми се посрещат с бурни ръкопляскания, викове “Тойота е Номер 1” и ставане на крака... w00t.gif
Хахаха laugh.gif , добре бе. biggrin.gif Даже бих казал : Всички на колене пред лидера! w00t.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 13 Авг 2012 22:07

Scott написа:
Правилно си забелязал колега. Първо качих клипа, който беше гледан доста повече или точно казано 41 бр. показвания, но като го качвах ползвах някаква опция на Тубата за оправяне трептенето на камерата. После, като го гледах клипа и се оказа, че нещата са доста по-зле от оригинала. В тази връзка, който качва клип на този сайт да не ползва тази опция, защото просто не става. Та за това се наложи клипа да го кача още веднъж без гореспоменатата опция и да подменя линка в мнението си. Та ако толкова много те вълнува броя на гледанията и можеш от това да правиш изводи, което едва ли е свързано с темата, към настоящия момент са 72.
Ето ти линка с корекциите и виж там също колко е гледан. wink.gif
http://www.youtube.com/watch?v=IATdp4js ... ure=vmdshb

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 13 Авг 2012 23:57

slowtraveler написа:
ToyotaPassion написа:....Лично аз не коментирах, защото не видях нещо, което вече да не съм знаел или очаквал ......
Абсолютно съм съгласен...
Ясно се вижда как разхода скача сериозно и ако съм забелязал правилно, при индикирана скорост 151км/ч разхода скачаше над 7.5л/100км...
За града е ясно - там почти няма загуби от съпротивление на въздуха, а има регенериране на енергия и повечето загуби са от ниския КПД на преобразуването...
Моментният разход е повече от нормално да скача, но и да пада. Ако бях продължил щеше да видиш и разход под 5/100 при тази скорост. но важното е че при 150 км/ч разхода е между 6,5-7/100.
Обърни внимание на енергийните потоци и кога разхода малко скача! Веднъж даже спорихме с теб, че при висока скорост на Приус батерията му пада и започва да работи само на ДВГ. Ето виждаш каква всъщност е действителността. Батерията не пада, а системата си я поддържа в готовност.
П.С. Имаше хора, които твърдяха и спореха, че Приус на магистрала и при високи скорости харчел над 10/100. Коментара май е излишен. biggrin.gif
А за разхода при 90 км/ч същите хора нещо да кажат? А за градското? Цял филм мога да им снимам как се постига и разход от 2,5/100, но май няма смисъл.
Изображение
Предубедените си знаят, че от дизела по-убаво нЕма. Нека си останат с тази мисъл. wink.gif

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Japanese_fever » 14 Авг 2012 00:46

LEXUS написа:Не знам за какво ниско КПД говориме, но при 130-140 км./ч. Приус е съвсем икономичен и харчи около 5/100км.
+1
Aз не видях разход при 150 км/ч да е по-голям от 5-6 л. (не се вижда хубаво таблото), но дори да приемем, че е 7.5 (не знам къде го видя това), кой бензинов 4 цил. прави такъв разход при 150 км/ч?

п.п.
В момента си експериментирам с моята кола да видя колко е икономична, т.е. колко мили мога да направя с един резервоар (~12 галона).
Гледам да карам около 2К оборота и като видя червено веднага изключвам от скорост. Инче моята кола прави около 30 мили с един галон - ~7.5 л/100 км. (смесено каране)
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

mirott
Благодарил/а: 18 пъти
Получена  благодарност: 23 пъти

Мнение от mirott » 14 Авг 2012 09:29

[
Aз не видях разход при 150 км/ч да е по-голям от 5-6 л. (не се вижда хубаво таблото), но дори да приемем, че е 7.5 (не знам къде го видя това), кой бензинов 4 цил. прави такъв разход при 150 км/ч?

Хонда Сивик 1.8 примерно...при 160 на 6-та дава 6.7 по борд. Стига ги фалили тия тойоти:)))!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 345 пъти
Получена  благодарност: 375 пъти

Мнение от slowtraveler » 14 Авг 2012 09:53

prius 3 написа:..
Моментният разход е повече от нормално да скача, но и да пада. Ако бях продължил щеше да видиш и разход под 5/100 при тази скорост. но важното е че при 150 км/ч разхода е между 6,5-7/100.
Обърни внимание на енергийните потоци и кога разхода малко скача! Веднъж даже спорихме с теб, че при висока скорост на Приус батерията му пада и започва да работи само на ДВГ. Ето виждаш каква всъщност е действителността. Батерията не пада, а системата си я поддържа в готовност. ...
Така е - моментния разход не е определящ...
Ако си спомняш когато спорихме за високата скорост имахме предвид скорости близки до 'терминалната', и то обсъждайки как точно е 'ограничен' хибрида - до скоростта, която може да достигне само с ДВГ - т.е. тогава при ускорение хибрида добавяше някоя друга к.с. и батерията свършваше.
Замервал ли си каква е разликата между индикирана и GPS скорост на Приуса? Навярно реалната скорост при индикирана 151км/ч ти е между 135-140км/ч?
Имайки предвид геометричната прогресия на въздушното съпротивление спрямо скоростта, навярно бензиновия двигател ти е работил с около 60% от максималната мощност и са му оставали още 40% резерв за поддържане на батерията в номинален заряд - нищо учудващо няма в това...
При 130км/ч (по GPS) разхода на 147к.с. бензинка, претъпкана с хора и багаж из гръцките магистрали ми направи среден разход 7.4л/100км при врътнати около 1000км....
Нагоре в скоростите - разхода вече тръгва да скача, което явно е видно и при Приуса - голямата разлика в моментния разход (колкото и да не е определящ) например между 120км/ч и 151км/ч...
Предполагам, че критическата скорост, над която Приуса ще се е изравнил като разход с автомобил с ДВГ, подобен клас и въздушно съпротивление ще е около 150км/ч (по GPS), защото от там нататък навярно електрониката ще реши, че ДВГ вече е прекалено натоварен за да отделя енергия за зареждане на акумулатора....
А все пак 150км/ч (по GPS) са превишение по магистралата, но в границата приемлив допуск +10км/ч спрямо сегашните правила, и поне аз много често се движа точно с тази скорост забита в темпомата..
Моментния ми разход в този случай 'плува' между 3 и 14л/100км, а средния (в зависимост от преобладаващия вятър) между 8.5 и 9.5л/100км..
Дизелак навярно би го направил около 8л/100км...
За градско и извънградско не говорим - там хибрида е безспорен фаворит, защото има възможност да използва пълния капацитет и преимущества на хибридната система...
Моля не считай поста ми за заяждане, а като опит за намиране на истината.
Ако имаш възможност - пробвай за 20-30км с около 150км/ч (или 149км/ч) по GPS на сравнително равен участък - ще е интересен резултата и дали средния разход ще скочи над 8.5л/100км..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Авг 2012 11:37

mirott написа:[

Хонда Сивик 1.8 примерно...при 160 на 6-та дава 6.7 по борд. Стига ги фалили тия тойоти:)))!
Това по нанадолнище, пуснат по инерция и попътен вятър ли? tooth.gif
Е к'во да фалиме във форум на Тойота? Дай някакво предложение! laugh.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Авг 2012 11:49

LEXUS написа:
ToyotaPassion написа:
Scott написа:Хм, 58 човека са прочели темата във форума, а само 17 са гледали клипа. Нещо става с тоя форум, аз мислех че такива теми се посрещат с бурни ръкопляскания, викове “Тойота е Номер 1” и ставане на крака... или най–малкото LEXUS получава 'множествен оргазъм' w00t.gif
Аз пък по-скоро очаквах, че тази тема ще предизвика теб и още някои други съфорумци пак 'да търсите под вола теле'..... За сега в тази посока не се получава, ама знае ли се... :whistle:
Твоите очаквания се потвърдиха.
w00t.gif
Хахаха, вярно си е. Проблема сега е колко хора са били гледали клипа и от това ще направим генералният извод, че колкото са по-малко толкова по-смотан е Приус. biggrin.gif
Ще спомена, че клипа съм го пуснал само и единствено тук и никъде другаде. Ако го публикувам във фейса и още няколко форума гледаемостта му ще скочи значително, но това за мен е без абсолютно никакво значение, но за други явно е. wink.gif
Тя малко работата стана, като в онзи виц:
Голф двойка с пернишка регистрация спира на светофар до един Майбах. Шофьорът на голфа сваля прозореца, прави знак на шофьора на майбаха да направи същото и го пита:
- Колега, как е колата, върви ли, добре ли вози, доволен ли си от нея?
- Ами /леко учуден/ - супер е, нямам никакви оплаквания. . . .
- Не бе, щото гледам- малко ги карат и затова. . . biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Заключено