Показание за разхода
Показание за разхода
Мнение от kiik » 13 Юни 2012 13:07
Свикнал съм да карам леко, внимателно, (подчертавам) без да форсирам много, като всеки шофьор знам и усещам кога коя скорост трябва да е включена и т.н.
На новата кола ако включа трета например в случай, когато по усет мисля, че трябва да е втора, показанието на разхода ми пада с около 2 л/100. Тоест излиза, че по-малко харчи колата, когато оборотите са по-ниски (това е ясно) и когато я усещам, че се "задъхва" при тази изкуствено по-висока предавка...
Та въпроса ми е - подвеждащи ли са тези показания на разходомера и вредно ли е за двигателя ако винаги почна да карам на по-високата предавка във всеки един момент?
П.С.: Разбира се не говоря за фрапиращи случаи, а за гранични положения, когато е хем за 2-ра хем за 3-та, или хем за 3-та, хем за 4-та и т.н...
kiik
KiLLeR
Re: Показание за разхода
Мнение от kiik » 13 Юни 2012 20:23
Просто ме учудва, че излиза по-икономично да карам по начин, по който всеки инструктор би ми се скарал

Ако не е проблем това за мотора, явно ще трябва да се приучвам след толкова години да карам на по-високи предавки и "задъхваща се" кола

kiik
- KiLLeR
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от KiLLeR » 13 Юни 2012 22:01

KiLLeR
Мнение от kiik » 13 Юни 2012 23:25

просто се "задъхва" (по-точна дума не ми идва и на мен)
При каране в градски условия на предавка оборотите май винаги са под 2000, така че явно винаги е в тая дупка, за която казваш......и затова ми се струва, че почти през цялото време не карам "правилно"
Значи да считам, че не е вредно за двигателя, така ли?
Щото много ме блазни това рязко падане на разхода при избор на по-високата предавка

kiik
Мнение от memorex » 13 Юни 2012 23:44
memorex
- KiLLeR
Мнение от KiLLeR » 13 Юни 2012 23:54
KiLLeR
Мнение от kiik » 14 Юни 2012 09:11
В спряло положение разбира се - "--".memorex написа:kiik забележи на свободна колко ти показва без да даваш газ че ми е интересно.
А в движение, на свободна, по инерция, понякога 0.8, понякога 1-1.2, нещо такова е....не е едно и също.
kiik
KiLLeR
Мнение от kiik » 14 Юни 2012 20:40
Може би глупав въпрос, но нали след като си на свободна и по инерция двигателя би трябвало да си харчи, колкото си харчи на празен ход?
(при работа на място обаче дава "--" дисплея)
kiik
- KiLLeR
Мнение от KiLLeR » 14 Юни 2012 20:54
KiLLeR
Мнение от kiik » 14 Юни 2012 21:36
Тук въпроса ми беше дали не мъча нещо двигателя с тоя мой нов за мен стил на каране.....
И да доложа - разходомера ми показва среден разход с АБСОЛЮТНА точност, колкото съм го сметнал по резервоара и горивото. Което би трябвало да значи, че и на стойностите на моментния разход би трябвало да мога да вярвамм.....пък ще свиквам с високите предавки някак

kiik
Мнение от memorex » 14 Юни 2012 21:49

Иначе хич не го гледам карам по инстинкт.Искам да кажа че държа такива обороти че да мога да реагирам при нужда а не да я чакам да се набира.Все пак не е спортен автомобил
memorex
Мнение от kiik » 14 Юни 2012 23:11
А при градско каране не става нужда да набира, тук проблема е обратния - излиза, че е по-икономично да се кара "недонабрала"
За извънградско, с изпреварвания там ит.н. е друго.....но там пък по други причини си пада разхода
kiik
Мнение от gicho » 15 Юни 2012 09:01
Ако колата само се "задъхва", това значи че си в идеалния режим за постигане на минимален разход (пак без да отиваш до твърде ниски обороти).
При твоят стил на каране, ускорявай и слагай по-висока предавка когато стигнеш 1800 оборота. После пак на следващата до 1800 и т.н. Слизай на по-ниска когато при намаляване на скоростта оборотите паднат под 1400-1300 примерно.
А бордовият компютър е абсолютно точен показател за моментния разход. Може да бърка с някакви проценти, но в общият случай това е винаги с толкова процента при всички режими. Т.е. за сравнително изследване на стилове на каране е достатъчно точен.
Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...
gicho
Обратно към “Общи технически въпроси”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru