Първа кола Toyota Yaris 1.0 vvt-i 2005 година. И сега какво?

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 12 Май 2012 13:43

lubooo написа:изслишно се вкарваш в филми , не го мисли толкова , дори и евентуално нещо да е жестоко замаскирано по автомобила (което ме съмнява) , и да речем го вземеш и излезе някакъв сериозен ремонт който е бил прикрит от продавача било то с добавки в маслото и тн , то и без да ти е дал гаранция можеш да развалиш договора по съдебен ред поради скрити недостатъци на купената от теб вещ :thumbsup:
Ако прочетеш договор за покупко-продажба на употребяван автомобил ще видиш, че има клауза: "Приемам автомобила във вида, състоянието и окомплектоването, в което е и нямам възражения.". Така, че вариантът да водиш дело след това и да развалиш договора, просто го забрави. wink.gif
Правилното поведение е да си отваряш очите, когато избираш употребяван автомобил, а след това спокойно да приемеш и отстраниш евентуални проблеми или и ти на свой ред да се отървеш от него. :thumbsup:

Кай, това което описваш като пушек е по-скоро пара, която си видяла поради по-хладното време.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Kai

Мнение от Kai » 12 Май 2012 13:48

Зи-зи, и аз не мисля, че има начин да се развали такъв договор, освен ако не е изрично упоменато, че търговецът гарантира за състоянието му. А такова нещо няма... или поне не намерих да има из договорите, които сега прегледах. Що се отнася за пушека... дано да е така... въпреки че аз ще връкна и в ауспуха, ама... то гаранция никаква, че те няма да са го забърсали. Поне аз така бих направила, ако тръгна да замазвам нещо такова...

Абе уж близък наш познат ни прати при него, ама... парите може и да не са като за нова кола, ама не са и стотинки, та си се притеснявам.

lubooo

Мнение от lubooo » 12 Май 2012 13:51

принципно ЗЗД ти дава защита на правата като купувач : Чл.193. (1) Продавачът отговаря, ако продадената вещ има недостатъци, които съществено намаляват нейната цена или нейната годност за обикновеното или за предвиденото в договора употребление.
(2) Продавачът не отговаря за недостатъците, които са били известни на купувача при продажбата.
(3) Продавачът отговаря и когато не е знаел недостатъка. Съглашението за освобождаване от отговорност е недействително.
Чл.194. (1) След като приеме вещта, купувачът трябва да я прегледа в течение на времето, което е обикновено необходимо за това в подобни случаи, и незабавно да уведоми продавача за забелязаните недостатъци. Ако не направи това, вещта се смята одобрена, освен ако по-късно се открият недостатъци, които не са могли да бъдат забелязани при обикновен преглед. В последния случай правата на купувача се запазват, ако той незабавно уведоми продавача за открития недостатък.
(2) Уведомяване на продавача не е необходимо, ако той е знаел недостатъка.
Чл.195. (1) В случаите, в които продавачът отговаря съгласно чл.193, купувачът може да върне вещта и да иска обратно цената заедно с разноските за продажбата, да задържи вещта и да иска намаляване на цената или да отстрани недостатъците за сметка на продавача.
(2) Той може да иска и обезщетение за вредите съгласно общите правила относно неизпълнението на задълженията.
Toyota Corolla E12 2002 1.6 vvti
3ZZ-FE

Kai

Мнение от Kai » 12 Май 2012 13:55

Т.е. взема ли я веднага да я карам на сервиз? Или става и при моя познат монтьор - защото мислех, той да я прегледа и той да смени там каквото трябва... Въпреки че той май вече се води пенсионер и си работи в собствения си гараж...

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 12 Май 2012 14:07

Това е задължително! Смяната на масло в ДВГ и СК, антифриз, спирачна течност, пистов ремък и филтри е абсолютно задължителна за 7 годишен автомобил, за който не знаеш нищо сигурно. Също така трябва да бъде огледана ходовата част и проверени амортисьорите на шок тестер в сервиз D&N.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Kai

Мнение от Kai » 12 Май 2012 14:11

Да де... тези неща ще се направят, но мислех моят човек да ги направи, защото знам, че е невероятен специалист - подържа много коли от квартала и всеки, с който съм говорила за него само хвалби казва.

Аватар
saho

Мнение от saho » 12 Май 2012 15:36

Километраж не гледай. Колкото до гаранцията - може да ме викнеш да гледам как връщаш колата biggrin.gif
Последно промяна от saho на 12 Май 2012 22:24, променено общо 1 път.
Toyota Corolla E12 2006 1.4 vvti 2006 FOBOS
Toyota Avensis T25 1.8 vvti 2008

Kai

Мнение от Kai » 12 Май 2012 15:47

Добре, а кафяво и тъмно кафяво нормално ли ще е ако има? Пак ли същото правило - пада лесно - всичко е окей, иначе - проблеми?

А за гаранцията... сигурно ще стане на кукуво лято? laugh.gif

Иначе за съединителя, май не е сменян - майсторът гледа там нещо, слуша и каза и че той е екстра. Ама в моите ръчички и краченца, ако изкара и 1 година, пак добре xDD Жена, първа кола, шофьорски стаж от 40-50 часа от преди 2-3 години - правете си сметката. :whistle:

Аватар
saho

Мнение от saho » 12 Май 2012 16:15

:thumbsup:
Последно промяна от saho на 12 Май 2012 22:22, променено общо 1 път.
Toyota Corolla E12 2006 1.4 vvti 2006 FOBOS
Toyota Avensis T25 1.8 vvti 2008

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 165 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 12 Май 2012 17:30

Леле какво я направихте жената, да ходи да бърка по ауспуси и пр.
Кай, ако продължиш да четеш, в понеделник ще си се отказала от колата. Ако си си я харесала и нещо те притеснява, винаги можеш да си заведеш още някой да я огледа и той да си каже мнението. Ауспуха няма да е лъскав и нова от магазина да отидеш да си купиш. Масло ще гори, но по-важното е колко. Няма кола, която да не гори масло.
Тази кола няма ли си пусната обява в интернет да я погледаме.
Моя съвет е да си я вземеш, да си я караш с кеф и да не се панираш от разни застраховки, гаранции и паранои дали и кога нещо може да се развали. Винаги ще има нещо, което се разваля.
Най-важното е да си намериш читав човек, който да й направи първоначалното обслужване с хубави и качествени консумативи. Всичко друго са само приказки и нищо повече.
Успех с покупката и да се похвалиш като я вземеш :thumbsup:
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 12 Май 2012 18:34

Kai написа:Ама в моите ръчички и краченца, ако изкара и 1 година, пак добре xDD Жена, първа кола, шофьорски стаж от 40-50 часа от преди 2-3 години - правете си сметката. :whistle:
няма да се плашиш, и моя стаж беше толкоз, само че 12 години преди да се кача на яриса. все едно за пръв път виждах кола. но излезе корава машинка, издържа цели 4 години преди да я дам на брат ми. той за 1 година я направи на нищо. ама върви още, да видим до кога...

Kai

Мнение от Kai » 12 Май 2012 19:37

Тати, ми аз вече почвах да се отказвам, ама после говорих познатия, дето ме прати при дилъра и той вика, че щом ми е казал, че става, значи става - близки приятели, пък и двамата са в този бизнес, та нямало да се изложи и да ме прецака. Поуспокои ме. Таааа... аз ще й бръкна отзад, пък ще я взема. После тук ще ви притеснявам сигурно какво, къде, защо бръмчи, трака, свети, пее песни и т.н. laugh.gif Иначе има я онлайн на няколко места, ама не пише нищо особено освен какво има - на снимките грее просто.

Дес, ако издържи 2-3 години ще съм супер радостна - искам да се науча да карам, пък после живот и здраве и лизингова може да си взема.

А да ви питам... понеже е със CD плеър - може ли да му пускам CDта със мп3-ики или само аудио файлове?

Аватар
TATI
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 12 Май 2012 20:15

Само аудио дискове може да чете.
Ама ти първо я вземи пък после има варианти и мп3-ки да слушаш
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Kai

Мнение от Kai » 12 Май 2012 20:20

Другият вариант за сега ще остане на заден план. Че и той излиза 200-300лв, а тези пари бих ги запазила за сега за други евентуални ремонти. tongue.gif

Аватар
TATI
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 12 Май 2012 20:23

Умно момиче :thumbsup:
Айде в понеделник да се похвалиш с нова придобивка :whistle:
И не бъркай в ауспуха - ще се изцапаш