Първа кола Toyota Yaris 1.0 vvt-i 2005 година. И сега какво?
Първа кола Toyota Yaris 1.0 vvt-i 2005 година. И сега какво?
Здравейте! От другата седмица живот и здраве ще бъда ново попълнение във вашите редици. Харесах си една Toyota Yaris 1.0 vvt-i от 2005 година, много прилична цена, карана в чужбина от само един собственик. Правих й тест драйв - вози като по масло, само дето аз съм напълно начинаещо шофьорче от женски род, та почти нищо не разбирам. Водих с мен и един монтьор, който уж много разбирал - той я кара - бързо, бавно, с по-остри завои и спирания, слуша й двигателя, рита й гумите (никаква идея защо) и разни други такива вуду техники и каза че била екстра колата и всичко й боли изправно. Ама мен параноята ме гони и сега си мисля, че като я запалиха за първи път да покажат двигателя, от ауспуха излезе малко дим - светло сив, качи се на около 3-4см височина от ауспуха и веднага изчезна - и сега си мисля... да не би да означава това, че двигателя гори масло (само туй знам - че като гори излиза пушек, ама не знам кога или как изглежда xD абе женска му работа)?
Евентуално ако гори масло каква би била цената на поправката на двигателя?
Като я взема и след като й направим всички документчета, какво трябва да се смени задължитело? Какво масло ще ми препоръчате? Да я водя ли на диагностика? Колко струва това чудо? Къде (за София става дума)? Като почна да я карам за какво да гледам по колата?
Извинявайте за тъпите въпроси, ама няма кого да попитам - все пешеходци покрай мен. laugh.gif Хем изгарям от нетърпение да си е моя, хем пък ме е много шубе да не почне да се троши на всеки 5км >.<
Евентуално ако гори масло каква би била цената на поправката на двигателя?
Като я взема и след като й направим всички документчета, какво трябва да се смени задължитело? Какво масло ще ми препоръчате? Да я водя ли на диагностика? Колко струва това чудо? Къде (за София става дума)? Като почна да я карам за какво да гледам по колата?
Извинявайте за тъпите въпроси, ама няма кого да попитам - все пешеходци покрай мен. laugh.gif Хем изгарям от нетърпение да си е моя, хем пък ме е много шубе да не почне да се троши на всеки 5км >.<
при кола и жена - втора употреба , винаги има риск , но щом майстора ти е казал , че е добре значи сигорно е в прилично състояние автомобила . По останалите въпроси аз бих отишъл в тм ауто при първо обслужване да сменят маслото и филтрите и да си кажат и те “тежката“ дума за състоянието на колата , там също могат да ти кажат по вин номера на колата какви ремонти са правени по нея и какво е сменяно .Ако тм ауто не те устроива като вариянт , предполагам че колеги от софия ще те опътят към други също добри сервизи 

Toyota Corolla E12 2002 1.6 vvti
3ZZ-FE
3ZZ-FE
Благодаря, ще го имам предвид!
Иначе сега четох-четох и за пушека видях, че можело нещо конденз и някакви наклони - да колата беше леко на наклон, а и тъкмо беше паднал доста сериозен дъжд, та и температурите бяха паднали малко... Реших да допълня.
И забравих да кажа, че е бензинова...
Не я взимам за цял живот, ама ако може поне 2-3 години да издържи в моите неопитни ръце ще е добре.
ЕДИТ:
Сега се сетих и да питам - за автокаското ще трябва ли аларма? Чувала съм, че без писукаща аларма в случай на кражба или вандалщина не изплащали застраховката... Че в описанието на колата пише само централно заключване и имобилайзер, пък не знам дали има фабрична аларма...
Иначе сега четох-четох и за пушека видях, че можело нещо конденз и някакви наклони - да колата беше леко на наклон, а и тъкмо беше паднал доста сериозен дъжд, та и температурите бяха паднали малко... Реших да допълня.

И забравих да кажа, че е бензинова...
Не я взимам за цял живот, ама ако може поне 2-3 години да издържи в моите неопитни ръце ще е добре.
ЕДИТ:
Сега се сетих и да питам - за автокаското ще трябва ли аларма? Чувала съм, че без писукаща аларма в случай на кражба или вандалщина не изплащали застраховката... Че в описанието на колата пише само централно заключване и имобилайзер, пък не знам дали има фабрична аларма...
Честито,много добър избор за кола.
Доста повече ще ти издържи,братовчедка ми кара такъв Ярис вече 5г.не пропуска дупка, а на колата нищо и няма.Kai написа: Не я взимам за цял живот, ама ако може поне 2-3 години да издържи в моите неопитни ръце ще е добре.
Трябва аларма за каско.Kai написа: Сега се сетих и да питам - за автокаското ще трябва ли аларма? Чувала съм, че без писукаща аларма в случай на кражба или вандалщина не изплащали застраховката... Че в описанието на колата пише само централно заключване и имобилайзер, пък не знам дали има фабрична аларма...
Здравейте! Мерси за отговорите - по всяка вероятност ще съм доста честа наоколо с тъпички въпроси, човек да не повярва, че съм сравнително интелигентно същество biggrin.gif
За алармата, човекът, който ми я продава колата, прави и застраховки към Алинц, и ми каза, че нямало да трябва аларма, защото колите след 2001-2002 май каза, имали заводски такива. Ама нали ви казвам - параноята ме гони и не искам да взема да направя застраховка и после ОП няма я колата, и сори, ама без пискалка няма $
За алармата, човекът, който ми я продава колата, прави и застраховки към Алинц, и ми каза, че нямало да трябва аларма, защото колите след 2001-2002 май каза, имали заводски такива. Ама нали ви казвам - параноята ме гони и не искам да взема да направя застраховка и после ОП няма я колата, и сори, ама без пискалка няма $

- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 165 пъти
- Обратна връзка:
Всяка застрахователна компания си има общи условия.
Четеш кой какво изисква и при какви условия изплаща обезщетения и си решаваш къде се застраховаш. Преди да подпишеш, чети всичко внимателно и без да бързаш и после няма да има ОХ.
Почти всички имат интернет страници и там са публикувани всички необходими документи, с които можеш да запознаеш предварително.
Четеш кой какво изисква и при какви условия изплаща обезщетения и си решаваш къде се застраховаш. Преди да подпишеш, чети всичко внимателно и без да бързаш и после няма да има ОХ.
Почти всички имат интернет страници и там са публикувани всички необходими документи, с които можеш да запознаеш предварително.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Ръчни.
Ще проверя в ауспуха... уж го знаех това, ама пък въобще не се сетих да го проверя като я гледах. И какво става ако е мръсно сиво или черно вътре? Четох из форума и препоръките бяха, ако при триене на пръстите мръсотия пада лесно - значи всичко е ок, ама ако не пада или е мазничка, значи гори масло.
Ще проверя в ауспуха... уж го знаех това, ама пък въобще не се сетих да го проверя като я гледах. И какво става ако е мръсно сиво или черно вътре? Четох из форума и препоръките бяха, ако при триене на пръстите мръсотия пада лесно - значи всичко е ок, ама ако не пада или е мазничка, значи гори масло.
- Rudy
- Получена благодарност: 1 път
Като се има предвид, че купуваш кола втора употреба - гледай само да няма фрапиращи проблеми и дефекти.
Ако я купуваш от автокъща - имай предвид, че имаш поне 6 мес. гаранция - въпреки, че са длъжни - много от тях си премълчават - искай документ за гаранцията - ако откажат - откажи се от колата или сезирай комисията за защита на потребителите.
Ако искаш кола без абсолютно никакви забележки - трябва да идеш в магазина... ама и парите са други.
Успех с избора!
Ако я купуваш от автокъща - имай предвид, че имаш поне 6 мес. гаранция - въпреки, че са длъжни - много от тях си премълчават - искай документ за гаранцията - ако откажат - откажи се от колата или сезирай комисията за защита на потребителите.
Ако искаш кола без абсолютно никакви забележки - трябва да идеш в магазина... ама и парите са други.
Успех с избора!

- Rudy
- Получена благодарност: 1 път
Не се панирай - колата ти най-вероятно е ОК - както ти писах едва ли ще е съвсем без забележки, ама и цената и не е като на нова, нали?
Освен това джамбазите тук масово казват, че няма гаранция, но тя е задължителна за всички коли, които продават.
Като я купуваш вземи фактура за цялата стойност, не се съгласявай за частична сума - вярно ще платиш по-висок местен данък, но ако стане нещо после ще си вземеш цялата сума.
Освен това джамбазите тук масово казват, че няма гаранция, но тя е задължителна за всички коли, които продават.
Като я купуваш вземи фактура за цялата стойност, не се съгласявай за частична сума - вярно ще платиш по-висок местен данък, но ако стане нещо после ще си вземеш цялата сума.

изслишно се вкарваш в филми , не го мисли толкова , дори и евентуално нещо да е жестоко замаскирано по автомобила (което ме съмнява) , и да речем го вземеш и излезе някакъв сериозен ремонт който е бил прикрит от продавача било то с добавки в маслото и тн , то и без да ти е дал гаранция можеш да развалиш договора по съдебен ред поради скрити недостатъци на купената от теб вещ 

Toyota Corolla E12 2002 1.6 vvti
3ZZ-FE
3ZZ-FE
Няма кола на старо без забележки. Това ми е ясно. Те и сред новите доста са с дефекти, та да не говорим за стара на 7 години. Ама пак...
Сега вие като казахте за гаранцията и
Иначе всичко по действителните неща ще си искам - не ме притеснява по-високият данък...
Любо, а аз как ще докажа, че е имало скрити недостатъци? В смисъл... пише ли в договора някъде, че автомобила е с еди какво си състояние, без забележки и т.н.? Защото ако не е изрично упоменато, то не би трябвало после да имам право да се оплаквам, защото няма да имам доказателство, че продавачът не ми е казал, че има проблеми с двигателя например. Ако в договора не пише изправен двигател, то той после пред съда може да каже, че ми е казал, че е имало проблем...
Аз не във филми, а направо в сериали се вкарах >.<
Сега вие като казахте за гаранцията и

Иначе всичко по действителните неща ще си искам - не ме притеснява по-високият данък...
Любо, а аз как ще докажа, че е имало скрити недостатъци? В смисъл... пише ли в договора някъде, че автомобила е с еди какво си състояние, без забележки и т.н.? Защото ако не е изрично упоменато, то не би трябвало после да имам право да се оплаквам, защото няма да имам доказателство, че продавачът не ми е казал, че има проблеми с двигателя например. Ако в договора не пише изправен двигател, то той после пред съда може да каже, че ми е казал, че е имало проблем...
Аз не във филми, а направо в сериали се вкарах >.<