Някой ще каже, че сега двигателите са по-натоварени и за това трябват модерни масла. Не, че е лъжа, но повече фирмите за масла прилагат повече маркетинг да зарибяват, отколкото да предлагат супер неща.

Ами преди (най-вече през 90-те) двигателите ги правеха както се вика "като за танк".prius 3 написа:На мен друго ми е интересно. Как едно време, когато нямаше синтетики, полусинтетики, присадки и други модерни чудесии в маслата, двигателите на автомобилите издържаха над 1 млн. км., а сега уж последни постижения на химията, космически технологии, НАСА, ала-бала и автомобила, като стане на 200+ хил. км. вече започва да напомня двигателя за себе си? Не при всички е така, но при повечето се забелязват такива тенденции.
Някой ще каже, че сега двигателите са по-натоварени и за това трябват модерни масла. Не, че е лъжа, но повече фирмите за масла прилагат повече маркетинг да зарибяват, отколкото да предлагат супер неща.
Оня ден отвряме скоростите на Сивик-а, заради един хроничен лагер, а той к'во с пластмасов (или там какъвто е) сепаратор. Новия вече с 2-а метални сепаратора и една допълнителна сачма. Явно подобрен. biggrin.gifMX5 написа: Ами преди (най-вече през 90-те) двигателите ги правеха както се вика "като за танк".
А сега с тенденциите за минимален разход на гориво слагат минимално количество материал (за да е минимална масата на що де се движи), всичко е проектирано за ниски толеранси, висока компресия и т.н.
Същото е със скоростните кутии и т.н.
Бе кат гледам какви дараци се движат по улиците и по на колко години и километри са не се е променило много качеството и количеството на материала след 90-те години.MX5 написа:Ами преди (най-вече през 90-те) двигателите ги правеха както се вика "като за танк".prius 3 написа:На мен друго ми е интересно. Как едно време, когато нямаше синтетики, полусинтетики, присадки и други модерни чудесии в маслата, двигателите на автомобилите издържаха над 1 млн. км., а сега уж последни постижения на химията, космически технологии, НАСА, ала-бала и автомобила, като стане на 200+ хил. км. вече започва да напомня двигателя за себе си? Не при всички е така, но при повечето се забелязват такива тенденции.
А сега с тенденциите за минимален разход на гориво слагат минимално количество материал (за да е минимална масата на що де се движи), всичко е проектирано за ниски толеранси, висока компресия и т.н.
Същото е със скоростните кутии и т.н.
Съгласен съм... Но мисля, че специално за Приуса са променили малко спецификацията не само поради малко по-различния режим на двигателя, но най-вече заради 'икономичната и екологична' насоченост на двигателя.prius 3 написа:Вярно е за „многото месо“, но това не налага непременно да се слагат „космически“ масла. Слагането на масло по спецификациите на производителя, да е истинско, филтъра добър и редовната му смяна едва ли ще имаш повече проблеми от това да слагаш да речем някое скъпарско масло. ...
То щото маслото има са един параметър...?slowtraveler написа: Като са избрали известен, но явно допустим компромис към параметрите на маслото...
Колега много си прав.prius 3 написа:Вярно е за „многото месо“, но това не налага непременно да се слагат „космически“ масла. Слагането на масло по спецификациите на производителя, да е истинско, филтъра добър и редовната му смяна едва ли ще имаш повече проблеми от това да слагаш да речем някое скъпарско масло. ...
I v USA e taka za pove4eto Toyota (bez SUV i nqkoi drugi) i vsi4ki Honda.prius 3 написа:До колкото знам на всички нови бензинови двигатели на Тойота препоръчителното масло е 0W20. Поне в Германия е така.
Няма такъв дизел biggrin.gif Чакам дизелджийте да се обадят. laugh.gifprius 3 написа:Днес врътнах 48 км. с Приуса от които около 15-тина са градско, а останалите извънградско. Повече от 100 км/ч не съм вдигал извън града. Това са километрите в двете посоки - отиване и връщане. Климатика постоянно е работил, 2-ма човека и малко багаж. Разход 3,1/100.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта