Съвети за намаляване на разхода

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 20 Апр 2012 21:17

Не е вредно на ПРИНУДИТЕЛЕН празен ход с 1200 об/мин, НО ако си на пета предавка или дори на трета С 1200 об/мин,като дадеш газ натоварването става огромно, а не се разбира колко газ си дал, защото двигателя се мъчи но вдига бавно оборотите и само мачка лагерите. wink.gif
Последно промяна от max-2 на 21 Апр 2012 11:40, променено общо 1 път.
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Japanese_fever » 20 Апр 2012 23:51

max-2 написа:Не е вредно на празен ход, ако си на пета предавка или дори на трета като дадеш газ натоварването става огромно, а не се разбира колко газ си дал, защото двигателя се мъчи но вдига бавно оборотите и само мачка лагерите.
E kak hem shte si na prazen hod, hem na 5-ta predavka?

Ma4ka, ma4ka... kolko da gi ma4ka?

Ama lagerite na kolqnoviq ili lagerite v transmisiqta, 4e taka lagerite mnogo ob6to stana?
Ama pri kakvi oboroti da gi ma4ka?
Ama diesel ili benzin, 4e da gi ma4ka?
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 21 Апр 2012 08:10

Искам да кажа 1200 оборота на 5-а и да даваш газ не е хич добре. Няма значение дизел или бензин.
Carina E 4AFE LB 1992

gicho

Мнение от gicho » 21 Апр 2012 11:07

max-2 написа:Не е вредно на празен ход, ако си на пета предавка или дори на трета като дадеш газ натоварването става огромно, а не се разбира колко газ си дал, защото двигателя се мъчи но вдига бавно оборотите и само мачка лагерите.
wacko.gif
Убаво еФтино нема!
Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...

Аватар
Japanese_fever

Мнение от Japanese_fever » 21 Апр 2012 21:40

max-2 написа:Искам да кажа 1200 оборота на 5-а и да даваш газ не е хич добре. Няма значение дизел или бензин.
Да, това е друго нещо, аз не виждам смисъл да падаш под 2000 като крузваш. После разбира се не се стъпва на газта за да ускориш, а плавано.

Въобще плавните движения на краката и ръцете са много балгодатни за разхода автомобила и неговото техн. състояние!

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 21 Апр 2012 22:06

Japanese_fever написа:...
Въобще плавните движения на краката и ръцете са много балгодатни за разхода автомобила и неговото техн. състояние!
По-скоро адекватните движения, защото плавното натискане на спирачка в аварийна ситуация хич не е здравословно. laugh.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Japanese_fever

Мнение от Japanese_fever » 21 Апр 2012 23:11

zi_zi_top написа:
Japanese_fever написа:...
По-скоро адекватните движения, защото плавното натискане на спирачка в аварийна ситуация хич не е здравословно. laugh.gif
Говоря за нормално каране, а не за аварийни ситуации.
Ако в БГ всяко излизане на улицата е аварийа ситуация е друга работа. biggrin.gif

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 21 Апр 2012 23:28

Тук ситуацията е много опасна!!! Имаш късмет, че си се измъкнал от БГ жив...
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 22 Апр 2012 06:46

Japanese_fever написа:
max-2 написа:Искам да кажа 1200 оборота на 5-а и да даваш газ не е хич добре. Няма значение дизел или бензин.
Да, това е друго нещо, аз не виждам смисъл да падаш под 2000 като крузваш. После разбира се не се стъпва на газта за да ускориш, а плавано.

Те плавните движвния на ръцете и краката,а също и на кръста,са много благодатни и за едни други работи.На батко специалиста.Ще ми паднеш ти......

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 22 Апр 2012 06:47

zi_zi_top написа:Тук ситуацията е много опасна!!! Имаш късмет, че си се измъкнал от БГ жив...
......За сега. cool.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 22 Апр 2012 10:56

nowyaris написа:
Japanese_fever написа:

Те плавните движвния на ръцете и краката,а също и на кръста,са много благодатни и за едни други работи.На батко специалиста.Ще ми паднеш ти......
Плавно, плавно...ама последните 10 сек. вдигаш оборотите на мах. biggrin.gif

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 23 Апр 2012 18:10

За плавното си е ясно и известно отдавна, отнася се за всяка машина, дори за всеки човек.
Карам втора Корола, с първата минах 200к, втората е вече на 210к - когато пътните условия позволяват - например празна кола, равен асфалтов път, или леко надолнище, винаги карам на пета предавка, с обороти от 1100-1200 и нагоре - леко, без зор, досега не съм имал смачкан или по друг начин повреден лагер на каквото и да е. Чувал съм измислици, че коляновият вал се "претоварвал" от такова каране, но отново не ми обясниха точно как и защо и кое му се претоварва...
Разбира се, ако при такова плавно ускоряване, пак казвам, в зависимост от пътните условия, се наложи по-бързо ускоряване, ми се налага да сменя предавките, но не ме мързи, пък и то е по изключение...
Отделно е когато много бързам, тогава плавното не го използвам, мога да вдигна и 5500 - 6000 об/мин, но това е изключително рядко.

Та при този начин на каране, + стремеж за най-ранно възможно пускане на газта, намаляване отдалеч, със стремеж да не се налага спиране, дебнене на познатите светофари и пр., достигам до 7,5 - 7 л/100 км - в София, на къси разстояния, студен двигател 1,4 VVTi...
Каквото сам си направя, никой не може...

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 24 Апр 2012 00:25

нямаше ме два дена и някой обърнаха темата на секс :) кой на кого щял да падне, мъжка любов... да го хване страх човек...

така - някой да вземе да извади статия по въпроса с предавките, скоростите и оборотите, а не да си приказваме празни приказки, на мен колата не ми свети да сменя предавка , значи не е вредно според мене. а иначе има едни хубави графики за разхода и прочее... само дето не ми попадат сега, там си има едни криви за обороти, въртящ момент, скорост, разход и прочее....

Публикувай отговор