Съвети за намаляване на разхода
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 111 пъти
Мнение от max-2 » 20 Апр 2012 21:17

max-2
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от Japanese_fever » 20 Апр 2012 23:51
E kak hem shte si na prazen hod, hem na 5-ta predavka?max-2 написа:Не е вредно на празен ход, ако си на пета предавка или дори на трета като дадеш газ натоварването става огромно, а не се разбира колко газ си дал, защото двигателя се мъчи но вдига бавно оборотите и само мачка лагерите.
Ma4ka, ma4ka... kolko da gi ma4ka?
Ama lagerite na kolqnoviq ili lagerite v transmisiqta, 4e taka lagerite mnogo ob6to stana?
Ama pri kakvi oboroti da gi ma4ka?
Ama diesel ili benzin, 4e da gi ma4ka?
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
Japanese_fever
max-2
Мнение от gicho » 21 Апр 2012 11:07
max-2 написа:Не е вредно на празен ход, ако си на пета предавка или дори на трета като дадеш газ натоварването става огромно, а не се разбира колко газ си дал, защото двигателя се мъчи но вдига бавно оборотите и само мачка лагерите.

Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...
gicho
- Japanese_fever
Мнение от Japanese_fever » 21 Апр 2012 21:40
Да, това е друго нещо, аз не виждам смисъл да падаш под 2000 като крузваш. После разбира се не се стъпва на газта за да ускориш, а плавано.max-2 написа:Искам да кажа 1200 оборота на 5-а и да даваш газ не е хич добре. Няма значение дизел или бензин.
Въобще плавните движения на краката и ръцете са много балгодатни за разхода автомобила и неговото техн. състояние!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
Japanese_fever
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Мнение от zi_zi_top » 21 Апр 2012 22:06
По-скоро адекватните движения, защото плавното натискане на спирачка в аварийна ситуация хич не е здравословно. laugh.gifJapanese_fever написа:...
Въобще плавните движения на краката и ръцете са много балгодатни за разхода автомобила и неговото техн. състояние!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
zi_zi_top
- Japanese_fever
Мнение от Japanese_fever » 21 Апр 2012 23:11
Говоря за нормално каране, а не за аварийни ситуации.zi_zi_top написа:По-скоро адекватните движения, защото плавното натискане на спирачка в аварийна ситуация хич не е здравословно. laugh.gifJapanese_fever написа:...
Ако в БГ всяко излизане на улицата е аварийа ситуация е друга работа. biggrin.gif
Japanese_fever
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Мнение от zi_zi_top » 21 Апр 2012 23:28
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
zi_zi_top
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение от nowyaris » 22 Апр 2012 06:46
Те плавните движвния на ръцете и краката,а също и на кръста,са много благодатни и за едни други работи.На батко специалиста.Ще ми паднеш ти......Japanese_fever написа:Да, това е друго нещо, аз не виждам смисъл да падаш под 2000 като крузваш. После разбира се не се стъпва на газта за да ускориш, а плавано.max-2 написа:Искам да кажа 1200 оборота на 5-а и да даваш газ не е хич добре. Няма значение дизел или бензин.
nowyaris
nowyaris
- Not_active_user_1
Мнение от Not_active_user_1 » 22 Апр 2012 10:56
Плавно, плавно...ама последните 10 сек. вдигаш оборотите на мах. biggrin.gifnowyaris написа:Те плавните движвния на ръцете и краката,а също и на кръста,са много благодатни и за едни други работи.На батко специалиста.Ще ми паднеш ти......Japanese_fever написа:Да, това е друго нещо, аз не виждам смисъл да падаш под 2000 като крузваш. После разбира се не се стъпва на газта за да ускориш, а плавано.max-2 написа:Искам да кажа 1200 оборота на 5-а и да даваш газ не е хич добре. Няма значение дизел или бензин.
Not_active_user_1
- Instruktor59@yahoo.com
Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 23 Апр 2012 18:10
Карам втора Корола, с първата минах 200к, втората е вече на 210к - когато пътните условия позволяват - например празна кола, равен асфалтов път, или леко надолнище, винаги карам на пета предавка, с обороти от 1100-1200 и нагоре - леко, без зор, досега не съм имал смачкан или по друг начин повреден лагер на каквото и да е. Чувал съм измислици, че коляновият вал се "претоварвал" от такова каране, но отново не ми обясниха точно как и защо и кое му се претоварва...
Разбира се, ако при такова плавно ускоряване, пак казвам, в зависимост от пътните условия, се наложи по-бързо ускоряване, ми се налага да сменя предавките, но не ме мързи, пък и то е по изключение...
Отделно е когато много бързам, тогава плавното не го използвам, мога да вдигна и 5500 - 6000 об/мин, но това е изключително рядко.
Та при този начин на каране, + стремеж за най-ранно възможно пускане на газта, намаляване отдалеч, със стремеж да не се налага спиране, дебнене на познатите светофари и пр., достигам до 7,5 - 7 л/100 км - в София, на къси разстояния, студен двигател 1,4 VVTi...
Instruktor59@yahoo.com
Мнение от Toyko » 24 Апр 2012 00:25

така - някой да вземе да извади статия по въпроса с предавките, скоростите и оборотите, а не да си приказваме празни приказки, на мен колата не ми свети да сменя предавка , значи не е вредно според мене. а иначе има едни хубави графики за разхода и прочее... само дето не ми попадат сега, там си има едни криви за обороти, въртящ момент, скорост, разход и прочее....
Toyko
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru