лампи, сигнали, отчети и др. при авенсиса

Аватар
Toyko

лампи, сигнали, отчети и др. при авенсиса

Мнение от Toyko » 18 Яну 2012 09:07

Добро утро и дано снегът не ви затрупа, а му се порадвате с шейните :)

Имам въпрос относно няколко лампи -

- защо ми свети понякога лампата на еърбега и сама си угасва ?долу ляво червената лампа , която предполагам индикира че е включен еърбега и деца не трябва да слагаш?

-каква е тая лампа с жълт триъгълник дето ми присветна един път и после угасна? това да не е за катализатора ?

- защо аджеба няма предупреждение за свършила течност на чистачките?? както и да е ....

- какво е предупреждението за свършващо гориво ???? така и не го видях дори първият път когато бях на една черта а на компютъра показваше може да карате още 0 км ?
за това по подробно като се замислих и измерих - установих че предния път като наливах ми показваше остават ви 26 км примерно, изминал съм 715 км от тогава 390 извън града и 325 в града и ми показва същата цифра . При показания 5,7 извън и 8,5 в града едно изчисление показва че отклонението на уреда е 3,3 литра - тоест отчита че съм изхарчил едни такива които не би трябвало да съм. хммм
което пък ми показва че отчета не е точен и искам да знам със сигурност кога ще тръгне да ми свършва дизела ? и защо при показания остават ви 25 км е имало в резервоара още 13 литра да речем? колко е "резервата" ? резервоара е 60 и би трябвало да е 5 нали ? ще ми светне ли лампа някога или просто ще остана на пари ?

между др засега по всички сметки излиза среден разход някъде 6,5 / 100 но ще падне още като гледам

за лампите между др има ли ги всички на едно място някъде описани?

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 18 Яну 2012 09:24

И новите коли ли ги продават без изнструкция за експлоатация? biggrin.gif

Лампичката на аербега светва като запалиш колата за да видиш че работи. После си изгасва когато всичко по електрониката и връзките му е наред. Ако не зигасне означава че системата е неактивна и няма да се задейства при катастрофа.

Лампичката дали пасажерският аербег е включен или не май не беше на таблото (поне при мен не е).

На повечето тойоти има допълнителна лампичка на таблото когато караш на "резерва". Някъде около стрелката за нивото. Показанията на БК са ориентировъчни за останалите километри пробег. Надали са спестили лампичката в новите тойоти.

Жълтият триъгълник е някакво предупреждение, но какво не знам. За проблими с мотора нямаш ли лампичка с иконка едно двигателче?

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 18 Яну 2012 09:34

помислих, че някой ще пита за упътването, но както написах поведението ми се струва леко ненормално затова питам.

лампата за еърбега която споменах понякога остава да свети и след като тръгна с колата и се движа. имам чувството че е поведение причинено от поставяне на предмети на седалката до мене или на сядане на пътник и не поставяне на колана веднага, за което обаче има едно ужасно пищене както знаете и др индикация на картинка.

лампа за горивото не видях!и дори първият път когато съм заредил сега гледам 52 литра така че са ми оставали поне 7 - тоест Тойота Англия са щедри хора явно са ми наляли към 8/10 литра в завода ?! , тоест може би не е пищяло ако пищи на 5, но не ми се кара с туба, за да проверя дали работи (ще ме помислят за подпалвача от младост хахахахахха)

това за мотора успях да го видя като ръчнах малко бързо скоростите един път, слава богу изчезна след секунди, друго е . триъгълника се съмнявам затова да не е катализатор, но съм го виждал само веднъж

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Re: лампи, сигнали, отчети и др. при авенсиса

Мнение от Raya » 18 Яну 2012 10:33

Toyko написа: - защо аджеба няма предупреждение за свършила течност на чистачките?? както и да е ....
Нямаш предупреждение за свършен бензин, а искаш за чистачките да имаш laugh.gif Туй е Тойота, японците са скромни хора, не слагат екстри за баровци biggrin.gif
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 341 пъти
Получена  благодарност: 375 пъти

Мнение от slowtraveler » 18 Яну 2012 11:04

Прочети инструкцията, изясни си какво означават тея лампи, защото 'лампичката за еърбега' може да е лампата за непоставен колан, или напомняне за коланите на задните седалки, а жълтия триъгълник - сработване на TC....
И като прочетеш инструкциите - навярно ще отпаднат притесненията ти..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

moloko
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от moloko » 18 Яну 2012 11:05

Не може да няма лампа за свършващо гориво. Мойта "БАБА" има лампа с вид на цяла бензинова колонка и свети в жълто. На служебното VERSO също има кръгла лампа и тя свети в жълто. Не вярвам ,че постарите автомобили имат а най-новия няма. Това да не е стария Голф 3 дето наистина нямаше .

Колега Toyko
Като чета какви въпроси задаваш, нищо лично ама се чудя от къде пари за тоя автомобил.

Виж снимката по-долу
Маркирал съм ти мястото където се вижда цяла колонка за гориво и скала до нея която се движи и показва индикация с цифри отгоре . Точно между оборотомера и скоростомера.

И предполагам , че като ти свърши горивоо въпросната колонка ще си смени цвета или пък тогава ще светне или нещо от този род.
Прикачени файлове
Avens1.JPG
Avens1.JPG (84.39 KiB) Преглеждано 3436 пъти

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 18 Яну 2012 12:16

Най-лесният начин да видиш къде е лампичката за резерва е да си прочетеш книжката. Следващият е да отидеш в ТМА и да питаш, ако и те не знаят през диагностичният уред могат да я светнат без да се налага да чакаш да ти свърши горивото. Или да минеш през студентски град biggrin.gif

А ако ти остава да свети лампичката за еърбег-а не е много добре. На авенсис 1 ми светваше от време на време. И за него на 99% бях убеден че светва когато си държа телефона между двете седалки и пътника си сложи неговият в левият джоб biggrin.gif За това след второто ходене до сервиза вече си карах така. При мен след загасване на колата се оправяше.

shoker

Мнение от shoker » 18 Яну 2012 13:13

Лампа за горивото със сигурност има - порсто не си карал на резерва бе човек!!! Мисля че се намира някъде при лампите разположени в оборотомера. И имай в предвид, че дори оставащия пробег по бордкомпютъра да стане 0, пак имаш поне едни 50км да минеш.

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 18 Яну 2012 14:05

Е как като е вземал колата от автосалона е била на резерва и тогава е трябвало да свети лампата за гориво

baba_metca

Мнение от baba_metca » 18 Яну 2012 17:41

Защо всички мислите, че има такава лампа. На Аурис например няма лампа. За сметка на това, като стигне последната черта почва да мига, появява се един триъгълник (който излиза за всякакви проблеми), в дисплея на оборотомера(дисплея на който се показва среде раход, температура, дата и т.н....), повча да светеи "Low Fuel" и на всичко отгоре писка. Дори и да цъкнеш копчето "displey", така че да видиш колко км ти остават до края или нещо друго, след около 10сек. екрана се сменя и пак излиза "Low Fuel" и пак почва да писка. На Авенсис 3, дисплея не е точно като на Аурис обаче нищо не пречи да е реализирано по подобен начин, т.е. без лампичка, а посредством други светлинни и звукови сигнали.

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 18 Яну 2012 18:04

moloko написа:
И предполагам , че като ти свърши горивоо въпросната колонка ще си смени цвета или пък тогава ще светне или нещо от този род.
нищо лично, ама не изкарвам пари като работя с предположения, а с доказани и видяни неща. като светне ок, явно ще го пробвам някой път. а за предпочитане е и да пищи не само да свети .

мерси на баба_меца - поне каза как е на Ауриса.

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 18 Яну 2012 18:24

понеже малко се ядосах как някои хора не четат ето какво имам предвид от инструкцията копирано с картинките :

Номер 1 ми свети понякога без кникаква логика и си угасва също така няколко пъти ?!?!?!?

Номер 2 не го видях като земах колата и имаше съвсем малко бензин и ще дебна да го видя, ако не ....хм ?!?!?!?

Номер 3 ми светна един път и после изгасна без да разбера за какво иде реч. колата работеше на място тогава. съобщение не видях да се изписва ?
Прикачени файлове
Untitled.gif
Untitled.gif (32.24 KiB) Преглеждано 3346 пъти

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 18 Яну 2012 18:27

Най-добре намини през ТМ Ауто да я проверят с тестера. :thumbsup:
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 18 Яну 2012 18:32

baba_metca написа:повча да светеи "Low Fuel" и на всичко отгоре писка.
Те това не е ли един вид "лампичка"? Важното е да има начин за предупреждение, а формата му не е толкова важна.

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 19 Яну 2012 12:10

днес го видях.
беше жълта лампа, която светна скромно и тихо когато на таблото пишеше остават ви да карате 26 км с това гориво. доволен продължих да карам докато на таблото пишеше остават 12 км (знаейки че в инструкцията пише че всъщност остават 9 литра при светване на лампата). Изведнъж обаче от 12 цифрата се смени на 0 и леко се притесних. завих скоро към еко понеже имам карта там за намаление 4 ст/л , която те благородно дават на клиента и напълних с голям зор (и прищракване дори) 49,4 литра дизел.
равносметката е че лампата е светнала някъде когато са оставали може би наистина около 9 литра, тоест дотук добре. от там вече може сами да си сметнете спрямо разхода. остават още 100 км в града ако резервоарът е 60 литра (е не знам дали може да е почти празен и да караш но...) без туба не мисля да правя експерименти.

тоест лампата е верна :) компютърът обаче смята едно към гьотере :) друго което е възможно е моментно да има грешки заради наклона на колата и др такива неща ми хрумва ама знам ли ...

Публикувай отговор