Зимна приказка без край-в главните роли:почистване, полиция

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
Toyko

Зимна приказка без край-в главните роли:почистване, полиция

Мнение от Toyko » 09 Яну 2012 10:02

Онази съботна сутрин беше навалял лек сняг, затова тръгнах без притеснения. Беше Ивановден и лекият студ приканваше към тежки мезета с руйно вино, червено като кръв... очакваха ме някакви си 180 км каране към топлите южни райони, така благодатни с известните си гроздови сортове като широка мелнишка лоза и други чудеса на здравето и доброто настроение... Запалих любимото возило, заредих от Ромпетрол за разнообразие и тест на разход, минахме да вземем инструменти за пренасяне на вина и ракии и потеглихме....
Всичко беше чудесно, докато в един момент въртейки се по кръговото на излизане попаднахме на патрулна кола, която взе да ни свири. Учудени ние запитахме какво става и "учтиво" както обикновено е присъщо на хора с фуражки и пагони бяхме приканени да заобиколим магистралата понеже имало тир там ?!
Поехме по нов път осеян с опасни буци лед, сняг, пъплещи коли и уплашени шофьори....Благодарение на братята финландци и техните гуми поизпреварих около 150 возила от разнороден характер лек и джипо-виден със скорост около 80. Продължих напред...след известно време на един коварен участък в Диканя колата поднесе красиво на 15-20 градуса странично въпреки добрата воля и всц-то и задкормилното устройство трябваше да се потруди да изправи линията. Продължихме с повишено внимание - пътят беше леко осеян с тирове и тук таме луноходи (разбирай добрите).
Минавайки Дупница времето се промени и почна да става все по добро, докато след Кресна не виждахме ни сняг ни нищо, а температурата скочи от 0 на 7 градуса. Изпълнихме стегнато задачата, наляхме около 150 литра ценни вина и ракии (имаше място за още 100) в скромния багажник на седана, така оплюван от всички собственици на комбита и потеглихме обратно. Приказката ни се завърна с наближаване на София - отново приятно светещи луноходи, тирове и даже катастрофа, надявам се лека доколкото видях, която обитателите на луноходи снимаха, но разбира се не викаха снегорини, а пътят беше вече затрупан и от две, беше останала една лента. Това бе там до китното населено място с име Червена могила. Незнайно защо телевизия не видях да отрази тази чудна зимна приказка... Разбира се нашата приказка свършва щастливо, но остава с отворен край, защото за поредна година ме пренесоха като с вълшебна пръчка от Европа в Сибир и на връщане минавайки през Русия се замислих дали да не потърся да купя танк вместо кола - вие кой препоръчвате - Т72, Т85 ?

Поздрав на патерици макар на всички именници тези дни и да се лее повече вино както направихме ние :)
Прикачени файлове
А ето нагледно как да съберем 150-250 литра в багажника, навътре редим по малките 5-7 литрови после по големи и тн, щайгите в случая са само за уплътнение, но може да сложим мезе :) П.С. Прозрачната течност в някой от бутилките не е вода.
А ето нагледно как да съберем 150-250 литра в багажника, навътре редим по малките 5-7 литрови после по големи и тн, щайгите в случая са само за уплътнение, но може да сложим мезе :) П.С. Прозрачната течност в някой от бутилките не е вода.
IMAG0048s.jpg (346.57 KiB) Преглеждано 3391 пъти

muf

Мнение от muf » 09 Яну 2012 12:37

Ей такъв беше пътя за София в района на Ловеч в събота сутринта
Прикачени файлове
394944_299546520081203_100000775713835_726677_91026920_n.jpg
394944_299546520081203_100000775713835_726677_91026920_n.jpg (70.39 KiB) Преглеждано 3335 пъти
Corolla 1.6 Dual VVTI 2008г
Rav 4 I 2.0 1998 г.

moloko
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от moloko » 09 Яну 2012 14:53

И дори нещо повече. От чутото по телевизията останах с впечатление , че едва ли не ГРАЖДАНИТЕ са виновни на Държавата за това че тя не си върши работата .
Тировете били виновни, някой си бил тръгнал без "алтернатор" и мупаднал акумулатора.... и незнам си кви глупости.
Каква голяма изненада - през зимата да вали сняг.... колко чудно.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 09 Яну 2012 15:08

Ето го и главния герой:
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=395201
Бойко нареди: Арест за летни гуми :whistle:
Пак ли журналистите лошо тълкуват, или отново малоумно непремерено изказване на Боко?
Защото все ми се струва, че никой от полицаите не е дал ясно и недвусмислено нареждане на ТИР-аджиите, например: стойте 2 часа, след което тръгвайте. По-вероятно е да са казали:' ама сега вижте какво, почакайте, ще почистят' и са заминали, като са оставили шофьорите да гадаят кога трябва да тръгнат...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 09 Яну 2012 15:27

ама аз доколкото разбирам тировете са с някакви специални гуми не летни или зимни ??? и освен това съм чувал , че имат по 8 предавки и т.н.? какъв е проблемът ?

alex72bg

Мнение от alex72bg » 09 Яну 2012 15:37

muf написа:Ей такъв беше пътя за София в района на Ловеч в събота сутринта
дайте го тоя сняг към морето, че така си ми стоят зимните коли :help:
biggrin.gif
Toyota Turbo

Аватар
Владислав

Мнение от Владислав » 09 Яну 2012 15:42

Проблемът е, че като снега се утъпка и заглади, ако ще и 50 предавки да имаш,разполагаш само с един двигателен мост,и си оставаш на място.А ако има лед-вече имаш и бонус "изкълчване" на композицията.А гумите им наистина са всесезонни.И според мен няма водачи, които биха били толкова смели да тръгнат с изтъркани гуми.Не за друго, ами защото глобите в Западна Европа за това нещо са солени.
Младежи,уважавайте старостта-тя е вашето бъдеще...

Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 09 Яну 2012 15:47

Няма да решим трудностите, но все пак, какво ли е туй нещо или неща, дето им пречи на институциите да подходят примерно така:
1. Питат метеоролозите за статистически данни за температури, дълбочини на снежна покривка и пр. елементи.
2. Провеждат изпитвания при напр. 30 см сняг един роторен снегорин колко км път почиства за единица време? Същото за другите типове снегорини.
3. Като знаят колко км пътища има да чистят, си правят една матрица - как да прехвърлят техника и да нарастват усилия от райони без/с малко валежи в райони с много валежи.
4. Като се окаже, че матриците, със степен на вероятност над 0,85 все още не покриват примерно 30% от очакваните снеговалежи, си смятат колко снегорина от какви цени, хора, заплати ит.н ит.н им трябват.
5. Като обясни как точно са правени сметките, министърът още през лятото намира благовиден предлог и съобщава на населението, че не му достигат ХХ милиона лева и при снеговалежи над еди колко си, се очакват трудности.
6. Другият министър утвърждава график, в който пък е описано кои сили и средства на КАТ как подпомагат, а не затрудняват движението.
7. Мъдреците в Народното Събрание преписват едно законче от която си искат германо-френско-холандско... законова уретба, където пише с какви средства се постига всички МПСта да имат зимни гуми, вериги и пр., какви глоби и други начини на въздействие и го гласуват и разясняват на населението...
8. По всички тези въпроси министрите в доста големи подробности описват паричните потоци, свързани с постигане на движение по пътищата и ж.п., дори когато вали сняг и дъжд.

Това само на "прима виста" го казвам, може те да го правят много по-умно, знам ли? Но нещо не мога да я видя тая умност... и к'во им пречи? wink.gif
Каквото сам си направя, никой не може...

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 09 Яну 2012 16:10

Владислав написа:Проблемът е, че като снега се утъпка и заглади, ако ще и 50 предавки да имаш,разполагаш само с един двигателен мост,и си оставаш на място.А ако има лед-вече имаш и бонус "изкълчване" на композицията.А гумите им наистина са всесезонни.И според мен няма водачи, които биха били толкова смели да тръгнат с изтъркани гуми.Не за друго, ами защото глобите в Западна Европа за това нещо са солени.
е сиреч тежестта на тировете е отново главен проблем като при горещия асфалт лятно време , когато правят пътя на юфка ? то ги мереха доколкото знам и вземаха големи рушвети някои за това преди....

muf

Мнение от muf » 09 Яну 2012 16:10

Проблема ще се реши много лесно с по един GPS тракер за всяка почистваща машина.
И да ги следят не шефовете на фирмите, а този който плаща - община, областен....
Защото този път проблемите дойдоха само от едно нещо - много късно почнаха да почистват, а по мои наблюдения повечето висяха по разни отбивки в процес на пестене на гориво за тубичката
Тировете не са виновни - с тия гуми минават цяла Европа, а и никой не им е забранил да минават през България в снега.
Corolla 1.6 Dual VVTI 2008г
Rav 4 I 2.0 1998 г.

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 09 Яну 2012 16:14

Instruktor59@yahoo.com написа:.......
Това само на "прима виста" го казвам, може те да го правят много по-умно, знам ли? Но нещо не мога да я видя тая умност... и к'во им пречи? wink.gif
забравяш корупционен коефициент да сложиш във формулите - примерно поне 10-15 %

Предлагам да се означава със символът Кк - Кк1 например - рушвет за първи зам министър и т.н. който зема по веригата (от 1....до н дава общият Кк)

така ще си сметнат и не-прекеите разходи :)

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 09 Яну 2012 16:20

радвай се, че си минал без инциденти...че мойто равче на първи януари имаше близка среща с един закъсал снегорин и сега трябва да се занимавам със застрахователи и сервизи...а как мразяяяя wacko.gif

Аватар
Владислав

Мнение от Владислав » 09 Яну 2012 16:43

desSs написа:радвай се, че си минал без инциденти...че мойто равче на първи януари имаше близка среща с един закъсал снегорин и сега трябва да се занимавам със застрахователи и сервизи...а как мразяяяя wacko.gif
Съжалявам, Дессс. sad.gif Надявам се повредата да е само козметична!И скоро отново да си на пистата. happy.gif

Аватар
Владислав

Мнение от Владислав » 09 Яну 2012 16:47

Toyko написа:е сиреч тежестта на тировете е отново главен проблем като при горещия асфалт лятно време , когато правят пътя на юфка ? то ги мереха доколкото знам и вземаха големи рушвети някои за това преди....
Не точно тежестта.Според мен липсата на сцепление с пътя.Камиона е един и същ и в България, и в Белгия,с едни и същи гуми, с един и същ товар.Ама закъсва на "Хемус", а не до Брюксел...Странна работа... unsure.gif

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 09 Яну 2012 16:59

Случайно да сте прочели че и австрия е блокирана? Природ ните стихии са си еднакви на всякъде. Аз на подобно задръстване високо горе в планината съм висял в словения. Ама и там заради нподготвените или с малко опит водачи снегорините нямаше как да минат. Повечето бяха без вериги и бутането водеше само до завъртането има на 90 градуса на пътя. Всъщност и аз бях без вериги, но поради новите ми зимни гуми излизах по къс ракав от колата само за да си махна снега от прозорците. И един неприятен факт за дизела... като стоиш на място колата изтива..... Може и държавата да иам вина за задръстванията, но отределено водачите си имат своя запазена част за този хаус. Последни вчера вече с пампорово на едно баирче колата пред мен спира за да качи на стоп едно мадамче... (познато или не). Добре, ама законите на физиката не зависият от количеството перхидрол на косата й..... всичко е в главата biggrin.gif

Публикувай отговор