4x4, vsc, trc, вериги и всички други али бали - що е то ?

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 341 пъти
Получена  благодарност: 374 пъти

Мнение от slowtraveler » 31 Дек 2011 16:01

Хората имат различен приоритет и разбиране по въпроса 'заслужава ли си' laugh.gif
Аз твърдо съм се замислил следващата моя кола да е 4х4 (което ще означава май отново смяна на марката laugh.gif ).
Кашкая с цялата си тромава фигура има само около 1л по-висок разход от Маздата. И то при високи скорости. А при по-нормално каране - разхода е приблизително еднакъв. Като двигатели, пъргавина и удобство за изпреварване двата автомобила са приблизително еднакви.
Затова си мисля, че не са толкова страшни нещата и в съвременните автомобили няма такава осезаема разлика в разход между 4х2 и 4х4.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Джамбазов
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Джамбазов » 01 Яну 2012 15:07

Всички системи си трябват. Самото 4х4 са доста видове, най-известните са парт тайм, фул тайм и он деманд. Гумите имат огромно значение. Зимата на лед и утъпкан сняг Яриса ми 4х2 със добри зимни гуми е по проходим от Ланд Крузера ми с 4х4 с добри гуми за извън пътя.
Човек се учи докато е жив.

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 01 Яну 2012 16:28

Джамбазов написа:... Зимата на лед и утъпкан сняг Яриса ми 4х2 със добри зимни гуми е по проходим от Ланд Крузера ми с 4х4 с добри гуми за извън пътя.
Това има ли логично обясниние?
Би трябвало там където има повече маса върху по-малка повърхност поведението на лед да е по-добро.
Тук шарката не играе, само каучука донякъде.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Джамбазов

Мнение от Джамбазов » 02 Яну 2012 14:56

Има. Ламелите и материала на зимните гуми.

muf

Мнение от muf » 02 Яну 2012 16:38

Джамбазов написа:Има. Ламелите и материала на зимните гуми.
Абсолютно вярно!
4х4 с неподходящи гуми е гола вода в сняг и лед.
Corolla 1.6 Dual VVTI 2008г
Rav 4 I 2.0 1998 г.

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 02 Яну 2012 16:49

здравейте- нямерих един баир и други отсечки до нас в снега и пробвах колата - изводите ми са следните:

1. това е кола за културни маршрути - до хотела - после ако може пеш
2. за писти едва ли става защото спрях на баир и не можах да потегля дори без тракшън, само като изключих и всц-то стана кофти и колата се завъртя по часовниковата :) стана само като карам плавно с лека засилка на втора
3. ако я караш както трябва е много културно - поднасяне или направо нещо като дрифт успях да направя само с газ на ниска предавка за скоростта - иначе явно всц-то върши добра работа
4 гумите не помагат стане ли напечено ще ми трябват вериги
5 просвета изобщо не ми се мисли но в гората няма да ходя - не е УАЗка

извод - колата е прекрасна за 90% от времето в България и западна Европа и за нормални пътища без ниви и ски писти , не съжалявам, че не се подадох на натиска за по високи/сув/ тем подобни возила

за мен не си струва 4x4 за останалите 5- 10 %, понеже не влизам нито да бера лозето, нито спирам близо до склона да се пусна със ски -
при добро желание си има за целта пикап и АТВ

дотук за 4ь4, а техните подобия - СУВ са коли измислени за да допаднат на женската половина, понеже създава чувство за превъзходство на пътя и по тази причина обещах на моята половинка следващата да е такава като съберем пари за безполезна технология, надявам се поне да е хибридна до тогава и да не харчи като змей....

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 111 пъти

Мнение от max-2 » 02 Яну 2012 17:22

Заради това превъзходство на късите СУВ-чета преди няколко дни се върнах по средата на пътя, защото го бяха запушили. Едното беше с едната гума в гората и стоеше малко на кантар, другото се готвеше да го вади, а в обратна посока един МЛ не можеше да мине(надолу) от буците, образувани от снегорина.
В интерес на истината условията бяха лоши, нагоре се потегляше много трудно, наложи се да обърна назад с ръчна. Аз карах неразумно бързо и на излизане от един завой отнесох една голяма буца от снегорина с десния край на бронята. Добре, че броните са еластични, че буцата беше доста твърда и кората под калника се понамачка и отдели от бронята....
Та внимателно със СУВ-четата - малко по-проходими и много по-неуправляеми са в такива условия. :thumbsup:
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 02 Яну 2012 18:09

max-2 написа:...
Та внимателно със СУВ-четата - малко по-проходими и много по-неуправляеми са в такива условия. :thumbsup:
Задкормилното устройство е много по-важно отколкото всичките изброени устройства...
При калпаво такова и танк да му дадеш - пак ще закъса...
Иначе за 'много по-неуправляеми' - не съм съгласен. СУВ-а стои МНОГО по-добре на пътя отколкото Авенсиса и Маздата при снежни и ледени условия... А днес специално си правих проби - 'само предно' и '4х4'...
При 'само предно' колата се държи като всяка обикновена кола - пързаля предница, буксува, няма ускорение. В другия режим все едно пътя изведнъж е изсъхнал.

muf

Мнение от muf » 02 Яну 2012 18:12

Toyko написа:з
извод - колата е прекрасна за 90% от времето в България и западна Европа и за нормални пътища без ниви и ски писти , не съжалявам, че не се подадох на натиска за по високи/сув/ тем подобни возила
Е, айде сега - като си избрал нещо и другото е безполезна глезотия...
В това 90% хубаво време на мен пък ми трябва точно СУВ - ходим до хижи в Балкана, по полянки и т.н.
Ходим и лятото по недостъпни за лека кола плажове.
Не е голям офроуд, но с ниска кола няма как да стигна изобщо. А често има и кал и сняг.

За всеки влак си има пътници, но за мен решението е две коли - една за ежедневието и една за кеф.

А СУВ-чета не са "малко" по-проходими. Много по-проходими са. Всеки ден напоследъкл се убеждавам в това wink.gif
Corolla 1.6 Dual VVTI 2008г
Rav 4 I 2.0 1998 г.

Джамбазов

Мнение от Джамбазов » 02 Яну 2012 20:16

В моя вариант са три. Ярис за града, Корола седан за извън града и Ланд Крузър за полянките, плажовете и т.н. Човек ще си помисли, че съм Тойота фен tongue.gif

СУВ със добри зимни гуми се държи в пъти по добре от което да е 4х2 със същите гуми. На СУВа предимството е, че можеш да поемеш буца, дупка, лисица, бурдюр без щетите които ще понесе нормална кола. Изкачало ми е животно без да мога да реагирам и без да мога да го видя и да се подготвя. Ланд Крузъра премина без да го усети въпреки опита ми да го избегна не можах. Другите две коли щяха да са поне половин месец в бокса ако бях с някоя от тях. Засичали са ме и съм се качвал на 15см бурдюр с над 40км/ч за да избегна удара и отново нищо, Другите ми коли биха останали без полоевната окачване и половината гума щеше да е в купето.

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 02 Яну 2012 20:19

Toyko написа:...

дотук за 4ь4, а техните подобия - СУВ са коли измислени за да допаднат на женската половина, понеже създава чувство за превъзходство на пътя и по тази причина обещах на моята половинка следващата да е такава като съберем пари за безполезна технология, надявам се поне да е хибридна до тогава и да не харчи като змей....

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

много неподготвен се изказа както за проходимостта и ползата,че и за разхода.чнг и събирай стинки по-скоро да зарадваш който трябва! wink.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 111 пъти

Мнение от max-2 » 02 Яну 2012 20:51

От прозорецът в казармата се виждаше голямо кръстовище. Цял ден наблюдавахме как спират колите на заледения като стъкло асфалт. Вярно, че преди 14-15 години почти нямаше зимни гуми, но само малки джипчета от рода на Витара къса база се въртяха като пумпали и спираха в средата на кръстовището в "правилната" посока като тръгнат напред да се върнат на мястото си и да чакат да мине червения светофар.
Carina E 4AFE LB 1992

Джамбазов

Мнение от Джамбазов » 02 Яну 2012 22:33

Мда, гроздето е кисело.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 02 Яну 2012 23:08

max-2 написа:От прозорецът в казармата се виждаше голямо кръстовище. Цял ден наблюдавахме как спират колите на заледения като стъкло асфалт.
Колега, навярно знаеш, че няма принципна разлика в спирачните системи на СУВ, леките автомобили, и 4х2 с/у 4х4 автомобили....
Ако наистина си наблюдавал такива ефекти, то това навярно е породено от следното:
1. Дори и в момента доста хора с 4х4/СУВ/Джип смятат, че нямат нужда от зимни гуми. Както писах по-горе - наблюдавал съм как кола 4х4 с летни изтъркани галошки катери баира много по-добре отколкото моята 4х2 с добри зимни гуми. Е да, ама като стане въпрос за спиране, там нещата не стоят така.
2. Точно по-добрата динамика и стабилност в ускорение на 4х4 създава илюзия, че автомобила ще спре по-добре от 4х2... Е да, ама спирачките на всичките автомобили действат на 4-те колела - т.е. са 4х4 laugh.gif

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 03 Яну 2012 10:33

muf написа:
Toyko написа:з
За всеки влак си има пътници, но за мен решението е две коли - една за ежедневието и една за кеф.
wink.gif
това се налага като извод - да купя една 4x4 бангия на старо за горите , ма жената не слуша и иска за града :-)

Публикувай отговор