Toyko написа:Колеги, искам да попитам и даже да заформя дискусия, ако няма такава, ако има моля насочете ме къде е на следните теми:
Кое има смисъл в нашите условия от всички изброени системи и при какви дадености:
- 4x4 - доколкото разбирам само при кал и кофти сняг и евентуално в гората ако ти пропаднат колелата??
- vsc - вода и сняг , лед ?
- тракшън контрол - ?? сняг ? хлъзгав път ?
- вериги - текстилни ли да са и кога се налага наистина да ги сложим , ако имаме достатъчно добри зимни гуми ?
- кога не може нищо да ни спаси ? - да речем при планиране по вода доколкото знам нищо не помага , а също при увисване на камък хехехех (последното ми се е случвало само с водно колело насред морето)
ако може дайте практично описание и примери как например и кога се налага да се ползват тези системи ?
Всичко има смисъл...
- 4х4 винаги е по-добре от 4х2. Дали на сухо (по-добро ускорение) или при влошено сцепление - няма значение. За зима - НИЩО ОБЩО в сравнение с единичното предаване. Тази зима ми е първата, която карам 4х4 по планините и съм впечатлен. Предишни години по същите маршрути бях с предното предаване и мислих къде, как да спра, въпреки, че бях с нови зимни гуми и т.н. Сега не се замислям - колата тръгва почти като на асфалт дори по лед. Теглих и други закъсали из канавките автомобили - сцеплението си е сериозно и няма никакъв проблем.
-VSC - като всяка система е настроена за определени условия. На лед/сняг обикновено сработва малко по-странно и забележимо, но лошо няма - спомага за стабилността.
- ТС - лошо няма. Зимата повече се усеща, а понякога дори и разрешава 'плаване' на движещия мост. При нормално каране - много добра система. При затъване наистина има копче за изключване. На кашкая бутона изключва част от системата (която сваля оборотите), но оставя включена системата, която удря спирачка на превъртащото колело, като по този начин прехвърля въртящ момент на колелото с по-добро сцепление.
- вериги - независимо от модела се слагат само когато наистина има нужда от тях. В момента в който необходимостта от вериги отпадне - се свалят. Важно е да са винаги добре опънати (нормалните - задължително да се проверят и донатегнат след няколкостотин метра). При малък участък чист асфалт или лед - да се кара бавно за да не ги повредиш/унищожиш за нула време.
- Безизходна ситуация няма, но не винаги измъкването е лесно:
а) по-дълбок сняг или кал - стъпи ли пода на снега/калта си до там - трябва лебедка или теглене (с малко късмет и подпъхване под гумите). От сняг сме вадили кола с чиста човешка сила - 8 човека я вдигнахме и преместихме (малка лека кола).
б) - заставане 'на кантар' - сравнително лесно може да се измъкне с преразпределяне на натоварването (например един Нисан Патрол бе пропаднал с предна гума в дълбока дупка - 3 човека стъпихме на задните стъпенки по диагонал и в багажника - нисана сам се измъкна).
в) аквапланинга - може да се натисне съединител но НИЩО ДРУГО. Нито пипване на спирачка, нито на волана. Колата продължава да се движи направо докато се 'приземи'. Тогава вече може да се действа по корекция на треакторията или скоростта. Натискане на спирачката може да ви вкара в голям филм - може само едното колело да допре първоначално земята, и получило сцепление да ви завърти неконтролируемо.
г) АБС помага за рязко намаляване на спирачния път особено на хлъзгаво (с едно изключение - рохкав дебел сняг). Но не е панацея, а и доста хора се стряскат от 'изплювания' от АБС педал и си мислят, че АБС им е влошил спирачния път. Това не е така - АБС е изстискал максималното от наличното сцепление, но физиката си е физика - при лошо сцепление спирачния път ще е дълъг каквато и система да имаш. Същото важи и за ТС и VSC/ESP...