Панта на врата

Аватар
Petar

Панта на врата

Мнение от Petar » 21 Дек 2011 09:57

Колеги имам проблем с лявата задна врата .Проблемът е че има лек луфт когато я отворя и леко я надигна нагоре .Почнах от пантите и там се оказа че на долната панта единят болт въобще не държи просто вътрешната резба там където се навива болта е заминала тоя проблем мисля чещего реша с навиването на нова резба и по-голям болт.Проблема е че луфта е от горната панта а там болтовете са добре . Мисля че трябва дасе смени и горната панта обаче незнам как се сваля тъи като за вратата е хваната с болтове но към купето сие нитована и въобще си нямам на придстава как се сваля .И другият ми въпрос дали тези панти подлежат на ремонт.
Колата е Авенсис 1

Аватар
bmitev

Мнение от bmitev » 21 Дек 2011 10:34

Колега, това с пантите (частта заварена към каросерията на автомобила) не е добре да го правиш. Навий резба ако трябва подмени частта от към вратата, но другото не го пипай. Дори да успееш да отрежеш пантата и да завариш нова, на ръка никога няма да отцелиш точното място и ъгъл под който да го направиш и ще се вкараш в по-голям филм.
Най-хубавата кола е служебната. На второ място са всички нови коли под наем

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 21 Дек 2011 10:55

Не това никога няма даго напавя щом е нитована значи не трябва да си пипа .Но пантата се състои от две части като двете части помеждуси също са нитовани .Нитовете играят роля и като оси където се движат двете части такаче и часта към вратата също не може дасе сменя .Дайте друг съвет :help:

Аватар
iceman1234

Мнение от iceman1234 » 21 Дек 2011 11:09

Точно оста, която спомена, се случва, да се износва. Тя се сменя по принцип, но нямам идея откъде да си я набавиш. Иначе, вратата се сваля, като махнеш оста.
А по обяснението ти, вратата ти е провиснала, което е или от износена ос, или от изкривяване на структурата на вратата. По-джамбазките-тенекеджии, биха я открехнали и биха я надигнали нагоре, да се изкриви в обрана посока - да си дойде на мястото, но не бих ти го препоръчал - остави го за последен вариант - засега виж тези осички, колко са зле.
D4D & シビック Изображение

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 21 Дек 2011 11:21

Не вратата нее провиснала защото всички фуги и линии си вървят точно . Иначе това за осити съм съгласен номисе струва че е страшно труден начин даги намерия дори и да искам да взема цяла панта от употребяван автомобил щее трудно защото няма да могат дамия свалят от купето на колата дори и само осите няма да могат да свалат тъи като те представляват все едно две болта обърнати един срещо друг и в двата края завършва с глава

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 21 Дек 2011 11:44

Ето по прегледно докато се чудех какво да правия я моделирах тъи като нямам снимки .Но конструктивно пантата така изглежда
Прикачени файлове
panta.jpg
panta.jpg (36.43 KiB) Преглеждано 1933 пъти

Аватар
iceman1234

Мнение от iceman1234 » 21 Дек 2011 12:52

То провисването, не е забележимо с просто око - и 1-2 мм биха оказали влияние.
А за оста - говорих за разглобяема, но явно твоята не е такъв случай ..
Ако имаш доверен тенекиджия - мини за съвет през него.
За Пловдив имам жокер.
D4D & シビック Изображение

Аватар
bmitev

Мнение от bmitev » 21 Дек 2011 13:27

Колега, питай за съвет и в някой от дилърите на Тойота със сервиз. Дали е сервизируемо и какво трябва да се подмени за да ти се реши проблема. Ако те се наемат да го правят, според мен е по-удачен вариант (познавайки наш'те майстори как работят с чука и вълшебната думичка). happy.gif
Най-хубавата кола е служебната. На второ място са всички нови коли под наем

Аватар
iceman1234

Мнение от iceman1234 » 21 Дек 2011 14:04

Или пък да разпробиеш главата на оста, да я изкараш и видиш до колко е зле. После нова или от стругар една - сваляема да си направиш. Която да се фиксира само отдолу с шпленд.
D4D & シビック Изображение

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 21 Дек 2011 14:19

Мерси за съветите колеги
А възможно ли е вратата да има лувф в горната и част някъде където е горната панта ако имам развалена резба на долният болт на долната панта защото реално този болт в момента нищо не хваща
Прикачени файлове
panta1.JPG
panta1.JPG (38.42 KiB) Преглеждано 1880 пъти

Аватар
iceman1234

Мнение от iceman1234 » 21 Дек 2011 17:02

Немога, да го нарисувам както тебе. Но ако долу има проблемен болт - то ако поддаде напред вратата от долната панта, като излагерува на немърдащата горна - може да се получи ефект на пропаднала врата - без никакъв проблем.
За старт - реши проблема с този болт, нищо да не мърда и тогава виж, дали има още грижи. Дето се вика - махни корите и сложи една гайка на тоя болт, или ако е къс - по-дълъг и гайка вътре във вратата.
D4D & シビック Изображение

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 22 Дек 2011 11:44

Колеги Благодариния на някои колеги от форума успях да намеря то тези лепила http://www.micromaxtrade.com/prod.php?l ... 0&subcat=4 дали те щеми свършат работа за моя проблем
има също така и лепила за повредени резби .Но поме интересува дали ще станат и за оста на пантата

mirott
Благодарил/а: 18 пъти
Получена  благодарност: 23 пъти

Мнение от mirott » 22 Дек 2011 12:14

Не съм пробвал, но мисля дето няма да стане за пантата.Лепилата са за неподвижни части, мисля.

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 04 Яну 2012 11:44

Колеги оправих пантата с уплътнител за резби като намазах самата ос
.Само да спамена че пантата където се захваща към купето нее нитована асе отвива от вътрешната страна гредата от към страна на коланите

Публикувай отговор