Hursa написа:Чо:) – Т. е. когато е на В, мога да подавам газ и да се движа, задейства се само когато пусна газта?
Да, идентични са двата режима. Регенерираното и в двата режима, при еднакви други условия е относително съизмеримо.
Hursa написа:И друго, тук все пак двигателите са два.
Всъщност са три

Ел. са два: задвижващ и генераторен.
Hursa написа:Когато пусках газта, автомобила забавяше като обикновен, но регенерираше, навярно забавя с ел. двигателя в генераторен режим. Когато натисках спирачката също регенерира, доколкото знам отново с ел. двигателя в генераторен режим.
А когато е в В също регенерира, но се върти и ДВГ ли? Но да се върти ДВГ тогава значи и Генератора трябва да се товари иначе планетарната предавка няма как да развърти ДВГ. Просто ми е любопитно, не че има значение за избора:).
Самите спирачки не регенерират енергия от триене или топлина.
Регенерира се от инерцията при забавяне или въртенето от бензиновиния двигател. Предполагам си добре с английския, изгледай това филмче:
http://www.youtube.com/watch?v=ZmHpSyTsfm0
Hursa написа:При N e свободно все едно не е на скорост? А когато е на Р? Кое задържа автомобила на място когато е на Р?
"P" e parking, когато колата е паркирана. Зацепването с бенз. двигателя "държи".
Като повечето коли с автоматична скоростна кутия, спирачката е и като "съединител", крайният и' ход преди пълно отпускане (в горно положение) колата леко потегля с 1-2 км/ч и премествайки крака от "спирачката" ("съединител") към "газта" се продължава ускорението.
(На кръстовището трябва да "държиш" натисната спирачката.)
(Малко извън темата: Голям проблем на хората, които са карали дълго време кола със "съединител" и качвайки се на "автоматик" слагат левия крак на "спирачката". "Автоматик" се кара само с единия крак! Другия си почива или "потропва на сухо"!)
За да изкара по-дълго батерията, от Тойота я държат м/у 30% и 80%, т.е. никога не се разрежда или зарежда докрай. Индикациите на дисплея за "празна" и "пълна" батерия са в тези "граници".
Поради тази причина, когато батерията падне под определено ниво, бенз. двигател се включва и завъртайки ел. двигателя започва генерирането на ток и зареждането на батерията.
Това си става автоматично, но трябва да си на "P" ("D" или "B").
При "N" всичко е разкачено и НЕ може да се зарежда батерията в този режим. Затова не е препоръчително да оставаш колата дълго време на "N".
Още нещо интересно: Безстепенната скоростна кутия няма "обръщащо" съотношения, нито "реверсираща предавка", така че назад "R" (reverse) колата може се движи само с ел. двигател с "обърнати фази". Разбира се, ако няма ток в батерията, бенз. двигател може да работи и върти другия ел. двигател, който да генерира ток, който пък да захранва първия ел. двигател движещ колата (в същото време и да зарежда батерията).
Hursa написа:За миризмата – карах аурис, корола и авенсис, като че ли нямаха тази миризма, по специфична е и по силна при хибрида, но може и да си внушавам.
Поне аз и хората, които са е качвали не са споделяли с мен нещо за нетипична миризма.