Моля, дайте повече информация за хибрида

Публикувай отговор
Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 04 Дек 2011 19:19

Vesko написа:
LEXUS написа:
Vesko написа:
Хич не е безщумен лексус-а. И RX450h с двигател с цилкъла на адкънсон е доста по-щумен от rx400h дето си е с обикновен Ото цикъл
Субективното възприятие за шума е строго индивидуално.Цифрите показват къде е тихо и къде по-шумно:

http://www.autobild.de/artikel/audi-q7- ... 35875.html

Най-големия Сув на Ауди не е по-тих, повече харчи, повече замърсява и по-малко върви.

Още малко:
http://www.autobild.de/artikel/test-aud ... 10783.html

Немските дизелови Сув харчат много повече, по-малко вървят и са по-шумни с 3 до 5 децибела при 50 и 100 км/ч..
И къде в първият линк видя че лексус-а е по-безшумен от аудито? Само до 50км/ч е с 1 db разлика в полза на лексуса, а при другите скорости са еднакво безшумни. А и аз сравних две различни поколения хибриди и твърдя от опит и субективна оценка, че новото поколение е по-шумно от старото. CT200h също е шъмна според мен.

И винаги съм се чудил при какви условия се мери разхода на магистрала например? От опит като изляза на магистралата и си включа круиз контрола разхода е далеч от 6л/100, колкото пише в посоченият от лексус първи линк. И само веднъж съм го настройвал на 130 само заради науката smile.gif

.
Казах, че най-луксозният СУВ на Ауди не е по-безшумен от шумния Лексус. Тоест ако Лексуса ти е шумен, трудно би намерил по-безшумен СУВ.

Разходът извънградско се мери при 90км./ч. при всички коли. За това никога не можеш да влезеш в нормите. smile.gif
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 04 Дек 2011 19:27

LEXUS написа:
Vesko написа:
LEXUS написа: Субективното възприятие за шума е строго индивидуално.Цифрите показват къде е тихо и къде по-шумно:

http://www.autobild.de/artikel/audi-q7- ... 35875.html

Най-големия Сув на Ауди не е по-тих, повече харчи, повече замърсява и по-малко върви.

Още малко:
http://www.autobild.de/artikel/test-aud ... 10783.html

Немските дизелови Сув харчат много повече, по-малко вървят и са по-шумни с 3 до 5 децибела при 50 и 100 км/ч..
И къде в първият линк видя че лексус-а е по-безшумен от аудито? Само до 50км/ч е с 1 db разлика в полза на лексуса, а при другите скорости са еднакво безшумни. А и аз сравних две различни поколения хибриди и твърдя от опит и субективна оценка, че новото поколение е по-шумно от старото. CT200h също е шъмна според мен.

И винаги съм се чудил при какви условия се мери разхода на магистрала например? От опит като изляза на магистралата и си включа круиз контрола разхода е далеч от 6л/100, колкото пише в посоченият от лексус първи линк. И само веднъж съм го настройвал на 130 само заради науката smile.gif

.
Казах, че най-луксозният СУВ на Ауди не е по-безшумен от шумния Лексус. Тоест ако Лексуса ти е шумен, трудно би намерил по-безшумен СУВ.

Разходът извънградско се мери при 90км./ч. при всички коли. За това никога не можеш да влезеш в нормите. smile.gif
porednata manipulacia i bezmislena informacia... V bg e nevazmojno da se kata s 90... Navan sashto zashtoto sa magistrali. I za kakvo mi e na chovek da si ,eri razhoda, kato niama kak da go dostigne :)

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 04 Дек 2011 19:49

Vesko, не те разбирам, честно. Аз пък на извънградски път много спокойно си карам с 90км./ч., даже може и с 80 biggrin.gif и само като си гледам моментния разход, знаеш ли колко ми е кеф. cool.gif А пък на магистрала ограничението е 130км/ч. biggrin.gif

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 05 Дек 2011 00:25

LEXUS написа:Vesko, не те разбирам, честно. Аз пък на извънградски път много спокойно си карам с 90км./ч., даже може и с 80 biggrin.gif и само като си гледам моментния разход, знаеш ли колко ми е кеф. cool.gif А пък на магистрала ограничението е 130км/ч. biggrin.gif
Аз също не те разбирам. Пробвал съм да карам с 90... само от чисто любопитство. Невъзможно е!!!! винаги настигам някой който е решил да кара по-бавно.

И защо да караш с 80, когато и камионите ще те изпреварват и ще стават задръствания?

Аватар
Чо :)
Автомобил: Prius 4
Обратна връзка:

Мнение от Чо :) » 05 Дек 2011 12:34

Hursa написа:За “В” режима. Да до толкова съм наясно. Но как работи, по какво се различава от натискането на спирачката(регенеративното спиране, преди да се задействат спирачките). ДВГ участва ли в този режим като моторна спирачка, а генератора? И как се включва? Останах с впечатление, че трябва лоста да се придържа в позиция Б, а като се отпусне режимът се изключва, но наверно греша:).
4-те режима ("D" Drive, "B" engine Breaking, "R" Reverse и "N" Neutral) се включват като преместиш лоста в избраната позиция (за част от секундата), светва индикация D, B, R или N, след което лоста САМ се връща в позицията, която винаги си стои. Не нужно да задържаш лоста в каквато и да е позиция.
В режим "B" си караш по същия начин както и при "D", но разликата е, че когато пуснеш "газта" колата намаля скоростта си с помощта на двигателя (engine breaking). Много полезна при спускане, защото не се налага да държиш спирачката.
Има и 5-ти режим "P" parking, който е с бутон.
Hursa написа:За миризмата вътре, изчезва ли впоследствие? Надявам се това е само в началото от лепилата, а не от батериите.
Като нова всяко кола има специфични миризми. Няма миризми от батерията.

При рязко ускорение има специфичен по-висок шум, но при нормално каране колата е тиха дори и при високи скорости.

Относно икономичността, мноооого зависи от това какъв е шофьора.
Резките ускорения влияят много на разхода при всякакъв автомобил.
Постигал съм 4.3 л/100 от София до Пловдив и обратно на круизконтрол при 120 км/ч с Приус 2.
Smile is Health rolleyes.gif Keep Smiling ... :D Усмихни се ... Животът е Хубав :thumbsup:

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 05 Дек 2011 18:12

Чо:) – Т. е. когато е на В, мога да подавам газ и да се движа, задейства се само когато пусна газта? И друго, тук все пак двигателите са два. Когато пусках газта, автомобила забавяше като обикновен, но регенерираше, навярно забавя с ел. двигателя в генераторен режим. Когато натисках спирачката също регенерира, доколкото знам отново с ел. двигателя в генераторен режим. А когато е в В също регенерира, но се върти и ДВГ ли? Но да се върти ДВГ тогава значи и Генератора трябва да се товари иначе планетарната предавка няма как да развърти ДВГ. Просто ми е любопитно, не че има значение за избора:).
При N e свободно все едно не е на скорост? А когато е на Р? Кое задържа автомобила на място когато е на Р?
За миризмата – карах аурис, корола и авенсис, като че ли нямаха тази миризма, по специфична е и по силна при хибрида, но може и да си внушавам.

Аватар
LEXUS

Мнение от LEXUS » 05 Дек 2011 21:32

Ти ще я купуваш да я разглобяваш или да я караш тази кола. biggrin.gif Какво значение има инженерното решение/ инженер ли си?/, важното е да работи добре. cool.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 05 Дек 2011 21:55

Прочетох някой неточности относно гаранцията на Приус 3, а тя е :
5 г. за автомобила или 100 000 км, което настъпи по-рано
8 г. за хибридната система или 160 000 км, което настъпи по-рано.
В мрежата наистина пише за по-малка гаранция, но в гаранционната карта на моя автомобил пише точно това, което съм споменал по-горе.
Относно качествата на Приус 3 няма какво да кажа. В мрежата е изписано предостатъчно. Абсолютно надежден и безпроблемен автомобил, който бих препоръчал на всеки. smile.gif

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 05 Дек 2011 23:06

prius 3 написа:Прочетох някой неточности относно гаранцията на Приус 3, а тя е :
В мрежата наистина пише за по-малка гаранция, но в гаранционната карта на моя автомобил пише точно това, което съм споменал по-горе.
Относно качествата на Приус 3 няма какво да кажа. В мрежата е изписано предостатъчно. Абсолютно надежден и безпроблемен автомобил, който бих препоръчал на всеки. smile.gif
Това за 8г гаранция на хибридната система вече май не е валидно...

Аватар
Чо :)
Автомобил: Prius 4
Обратна връзка:

Мнение от Чо :) » 06 Дек 2011 00:05

Hursa написа:Чо:) – Т. е. когато е на В, мога да подавам газ и да се движа, задейства се само когато пусна газта?
Да, идентични са двата режима. Регенерираното и в двата режима, при еднакви други условия е относително съизмеримо.
Hursa написа:И друго, тук все пак двигателите са два.
Всъщност са три :) Ел. са два: задвижващ и генераторен.
Hursa написа:Когато пусках газта, автомобила забавяше като обикновен, но регенерираше, навярно забавя с ел. двигателя в генераторен режим. Когато натисках спирачката също регенерира, доколкото знам отново с ел. двигателя в генераторен режим.
А когато е в В също регенерира, но се върти и ДВГ ли? Но да се върти ДВГ тогава значи и Генератора трябва да се товари иначе планетарната предавка няма как да развърти ДВГ. Просто ми е любопитно, не че има значение за избора:).
Самите спирачки не регенерират енергия от триене или топлина.
Регенерира се от инерцията при забавяне или въртенето от бензиновиния двигател. Предполагам си добре с английския, изгледай това филмче:
http://www.youtube.com/watch?v=ZmHpSyTsfm0
Hursa написа:При N e свободно все едно не е на скорост? А когато е на Р? Кое задържа автомобила на място когато е на Р?
"P" e parking, когато колата е паркирана. Зацепването с бенз. двигателя "държи".
Като повечето коли с автоматична скоростна кутия, спирачката е и като "съединител", крайният и' ход преди пълно отпускане (в горно положение) колата леко потегля с 1-2 км/ч и премествайки крака от "спирачката" ("съединител") към "газта" се продължава ускорението.
(На кръстовището трябва да "държиш" натисната спирачката.)

(Малко извън темата: Голям проблем на хората, които са карали дълго време кола със "съединител" и качвайки се на "автоматик" слагат левия крак на "спирачката". "Автоматик" се кара само с единия крак! Другия си почива или "потропва на сухо"!)

За да изкара по-дълго батерията, от Тойота я държат м/у 30% и 80%, т.е. никога не се разрежда или зарежда докрай. Индикациите на дисплея за "празна" и "пълна" батерия са в тези "граници".
Поради тази причина, когато батерията падне под определено ниво, бенз. двигател се включва и завъртайки ел. двигателя започва генерирането на ток и зареждането на батерията.
Това си става автоматично, но трябва да си на "P" ("D" или "B").
При "N" всичко е разкачено и НЕ може да се зарежда батерията в този режим. Затова не е препоръчително да оставаш колата дълго време на "N".

Още нещо интересно: Безстепенната скоростна кутия няма "обръщащо" съотношения, нито "реверсираща предавка", така че назад "R" (reverse) колата може се движи само с ел. двигател с "обърнати фази". Разбира се, ако няма ток в батерията, бенз. двигател може да работи и върти другия ел. двигател, който да генерира ток, който пък да захранва първия ел. двигател движещ колата (в същото време и да зарежда батерията).
Hursa написа:За миризмата – карах аурис, корола и авенсис, като че ли нямаха тази миризма, по специфична е и по силна при хибрида, но може и да си внушавам.
Поне аз и хората, които са е качвали не са споделяли с мен нещо за нетипична миризма.
Smile is Health rolleyes.gif Keep Smiling ... :D Усмихни се ... Животът е Хубав :thumbsup:

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 06 Дек 2011 08:13

Какъв точно е типа на батериите на Приус?
Интересно защо не допускат зареждане докрай unsure.gif
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 06 Дек 2011 08:26

didak написа:Какъв точно е типа на батериите на Приус?
Ако батерията е заредена до край, няма как да работи регенериращия режим.

А регенерирането на енергия не е само при движение по инерция. Когато се натисне спирачката електрониката разпределя спирачното усилие между хидравликата и регенерирането.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 06 Дек 2011 17:37

Vesko написа:
prius 3 написа:Прочетох някой неточности относно гаранцията на Приус 3, а тя е :
Това за 8г гаранция на хибридната система вече май не е валидно...
Oще никой не ми се е обадил да ми каже, че гаранцията на колата ми не е валидна. biggrin.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 06 Дек 2011 17:45

Колегата по-горе си внушава, че има някаква миризма в хибридите. Качвал съм се в доста, а и самият аз карам такъв и честно казано за първи път чувам подобно нещо. smile.gif

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 06 Дек 2011 18:14

didak написа:Какъв точно е типа на батериите на Приус?
Дидак, виждал съм напълно заредена батерия на хибрид...
Става при продължително спускане по стръмно надолнище (регенерирането работи постоянно)
Последно тази събота - Инфинити М35h - зареди батерията напълно при спускане по късата магистрала на входа на Варна от Бургас.
Навярно логиката е, че ако ти я държи заредена над 80% няма да можеш да икономисаш при евентуално спиране - батерията ще е пълна и няма да къде да събере допълнителната енергия.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Публикувай отговор