Въпросче за зимни гуми
Въпросче за зимни гуми
Здравейте
Искам да ви попитам кога трябва да се сменят зимните гуми.
Когато се изтрие съответната маркировка, или на възраст.
Моите гуми са Good Year UлtraGrip, и са на 7 години.
Повечето мнения са `че гумите трябва да се сменят на 3-4 години, но има и други мнения за много по дълъг период.
Мишелин Б-я дават до 10 години:
http://www.michelin.bg/tyres/learn-shar ... e-my-tyres
Самите гуми са доста запазени, съхранявани са на тъмно и сухо място.
Мерси и лека седмица ....
Искам да ви попитам кога трябва да се сменят зимните гуми.
Когато се изтрие съответната маркировка, или на възраст.
Моите гуми са Good Year UлtraGrip, и са на 7 години.
Повечето мнения са `че гумите трябва да се сменят на 3-4 години, но има и други мнения за много по дълъг период.
Мишелин Б-я дават до 10 години:
http://www.michelin.bg/tyres/learn-shar ... e-my-tyres
Самите гуми са доста запазени, съхранявани са на тъмно и сухо място.
Мерси и лека седмица ....
- Прикачени файлове
-
- 04122011083.jpg (189.05 KiB) Преглеждано 1297 пъти
-
- 04122011084.jpg (213.12 KiB) Преглеждано 1297 пъти
-
- 04122011085.jpg (251.6 KiB) Преглеждано 1297 пъти
-
- 04122011090.jpg (269.98 KiB) Преглеждано 1297 пъти
-
- 04122011094.jpg (253.14 KiB) Преглеждано 1297 пъти
За мен, макс. 4години....на пипане се познават, дори и най-скъпите, след 3-тата година се вкоравяват, дълбочината на протектора, почти не оказва влияние при каране по мокра и хлъзгава настилка. Така че - колега - сменяй ги. За дилемата - компромис със сигурността или с портфейла да се направи, мисля че отговора е ясен.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 374 пъти
Дълбочината на протектора има много голямо влияние при мокра настилка.
Твоите гуми са на края на живота си като зимни...
Виж марката - има специална зимна марка, която вече сигурно е достигната, защото виждам, че напречните канали почти са изчезнали.
Ако не караш агресивно, според мен спокойно можеш да си ги врътнеш и тази година. Но догодина вече ще трябва да отплуват (или да ги въртиш и цяло лято за да свършат съвсем).
Твоите гуми са на края на живота си като зимни...
Виж марката - има специална зимна марка, която вече сигурно е достигната, защото виждам, че напречните канали почти са изчезнали.
Ако не караш агресивно, според мен спокойно можеш да си ги врътнеш и тази година. Но догодина вече ще трябва да отплуват (или да ги въртиш и цяло лято за да свършат съвсем).
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
зимни гуми
експлотационния им срок е 4-5 год,но в зависимост от състоянието им могат да се карат и до 7 год,мисля,че спокойно с твоите можеш да искараш 5000-8000 км
пластмаса, гума и др подобни материали стареят - така че дори да не си карал след опр брой години трябва да ги хвърлиш, ако на сайта на производителя пише , че може , може да рискуваш, ама ти си знаеш... аз не бих карал много бързо с такива.... я си представи да се разпилее ?
Последно промяна от Toyko на 07 Дек 2011 11:11, променено общо 1 път.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 374 пъти
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
в австрия например изискването е мин. 4мм за зимни гуми.
мисля,че маркови зимни гуми няма как да се втвърдят така,че да не стават повече,понеже са принципно доста меки.говорим ако са съхранявани както трябва,на тъмно и сухо и т.н.
иначе тия отзиви от т.н. специалисти са платени от бранша,за да правят по-големи продажби.
пс> лично аз купих едни нови зимни дънлоп с дот отпреди 7 год.- абсолютно си бяха като нови,много мек каучук без грешка.за всеки случай ги препродадох,но за тия стинки си бяха 6 гумите!
иначе едни добри зимни гуми дори до 2мм са в много случаи много по-сигурни от други с по-голям грайфер!
мисля,че маркови зимни гуми няма как да се втвърдят така,че да не стават повече,понеже са принципно доста меки.говорим ако са съхранявани както трябва,на тъмно и сухо и т.н.
иначе тия отзиви от т.н. специалисти са платени от бранша,за да правят по-големи продажби.
пс> лично аз купих едни нови зимни дънлоп с дот отпреди 7 год.- абсолютно си бяха като нови,много мек каучук без грешка.за всеки случай ги препродадох,но за тия стинки си бяха 6 гумите!
иначе едни добри зимни гуми дори до 2мм са в много случаи много по-сигурни от други с по-голям грайфер!
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Нови (други) зимни гуми се слагат,когато досегашните спрат да си вършат работата.Много е лесно да се разбере кога е настъпил този момент biggrin.gif .Истината е,че не е свързан нито с възрастта на гумите,нито с техния пробег.Донякъде е свързан със финансовото състояние на собственика на колата в този момент.
Май трябва да се доуточним какво е мокра настилка - аз лично тази година смених зимните си гуми защото предните ми се бяха втвърдили и независимо че имаха около 6мм протектор, при мокър асфалт нямаха никакво сцепление. Ако говорим за наводнена настилка 1см и нагоре воден слой, тогава вече протектора би бил от значение.slowtraveler написа:Дълбочината на протектора има много голямо влияние при мокра настилка.