в турция с автомобил
lubenche
-
- Обратна връзка:
Мнение от павел павлов » 25 Окт 2011 22:51
павел павлов
Vesko
lubenche
-
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от scorpion » 26 Окт 2011 09:47
Колата е на лизинг. Имам пълномощно на БГ и английски заверено от нотариус. Доколкото разбирам не е достатъчно и трябва да се преведе и легализира на турски език. Специализираните фирми за превод не правят ли таква легализация ?
Ако някой е правил моля за контакти на такава фирма (София).
Благодаря !
Ще е интересно да споделите и опита си, ако сте шофирали в Турция и по-специално Истанбул. GPS покриват ли маршрутите, интересните места, паркинзи и пр. Такси и др. Иало някаква такса за моста над Босфора, която не се плащала кеш !?!
Ей такива нещица , ако може МОЛЯ !
biggrin.gif
scorpion
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Мнение от Vesko » 26 Окт 2011 10:17

ПП: До колкото това се случи 2009/2010г е възможно вече да са променени порядките. Ако някой му се е случвало да ходи до там с кола и после със самолет в по-нови времена да сподели, че е възможно пак да пътувам така
Vesko
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 346 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Мнение от slowtraveler » 26 Окт 2011 11:18
За да не рискувам - върнах автомобила на границата с България, оставих го в един храсталак на българска територия и се върнах на летището с такси

Бях пускал такава тема тук...
Иначе колегите горе са написали кое как (зелена карта, паспорт, пълномощно ако е служебна/лизингова и т.н.)...
Само едно уточнение - 2010г магистралата се плащаше и в брой на излизане.
Тази година нещата не са така - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си купете карта за магистралата на първата ШЕЛ бензиностанция ПРЕДИ да се качите на магистралата. Ако пътуването е през М.Търново малко след Лозенград (Къркларели) има такава. Картата прилича на нашите ШЕЛ-СМАРТ (и май бе такава).
При влизане в магистралата от некраен пункт (например не от Одрин, а от Къркларели), то спиране на вдигнатата бариера и маркиране на картата при влизане в магистралата, ще ви спести част от сумата. Ако не го направите - на изхода ще ви таксува все едно сте се качили в началото на магистралата (не е болка за умиране - ще платите повече с 2-3лв).
Ако сте пропуснали да си вземете карта, МОЖЕ (но ако е късно вечер може и да няма) да платите на някой мошенник, мотаещ се там да удари неговата карта на излизане от магистралата - искат 10Евро (при нормална такса 12ТЛ~11лв).
Глобата ако минете покрай бариерите май е около 35EUR, но не ми се е налагало да разбера колко е ефективно - дали ще те спрат някъде, и влиза ли това в някаква система за да си ги търсят парите впоследствие.
П.С. има отделни коридори за колите с радиопредавател и за тези с карти - гледайте да умерите правилния laugh.gif
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
-
Мнение от scorpion » 26 Окт 2011 17:40
Където и да съм пътувал в Европата съм си плащал с кредитна/дебитна карта. Тук говорим за някаква предплатена карта вероятно !?!slowtraveler написа: ...
П.С. има отделни коридори за колите с радиопредавател и за тези с карти - гледайте да умерите правилния laugh.gif
Не може ли с кредитна/дебитна карта !?!
В Турция доколкото съм осведомен плащанията с карти са много развити.
scorpion
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 346 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Мнение от slowtraveler » 26 Окт 2011 17:58
В рекламите им пишеше, че става и ако имаш кредитна карта на някаква тяхна банка (беше някоя от големите им банки)...
Така-че пак опираме до предплатените laugh.gif
А предплатените карти успях да ги намеря единствено в Шел (банката, която предлага услугата с кредитна карта, не бе и чувала за KGS).
http://www.turkeytravelplanner.com/tran ... _toll.html
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
Мнение от WingZero » 29 Окт 2011 10:49
Относно пълномощното(на бг и английски) - Не е задължително да се превежда на турски(проверено в посолството) на границата без проблеми
KGS картите - ако се взлиза през К.Андреево на първия тол чек - има гише(в посока за България) където се продават.Самата карта струва 5ТЛ и се зарежда по избор.
Ако някой пътува и му трябва да се обажда - в картата останаха около 13ТЛ
Самото пътуване от границaта до Истанбул и обратно - идеално. Останала част от пътя без коментар...
WingZero
-
Мнение от scorpion » 31 Окт 2011 14:24
Колега, разочаровал си се от пътуването с колата лиWingZero написа:Вчера ходих до Истанбул с колата - другия път със самолет
Относно пълномощното(на бг и английски) - Не е задължително да се превежда на турски(проверено в посолството) на границата без проблеми
KGS картите - ако се взлиза през К.Андреево на първия тол чек - има гише(в посока за България) където се продават.Самата карта струва 5ТЛ и се зарежда по избор.
Ако някой пътува и му трябва да се обажда - в картата останаха около 13ТЛ
Самото пътуване от границaта до Истанбул и обратно - идеално. Останала част от пътя без коментар...

Ако си ОК пусни ПМ.
scorpion
за патуването до Турция
Мнение от Тонка » 01 Ное 2011 12:04
Тонка
Тонка
Мнение от Тонка » 01 Ное 2011 12:27
Тонка
-
Мнение от scorpion » 01 Ное 2011 14:33
Дотук ми се изясниха някои неща:
Пълномощното да се преведе и легализира на турски език
На ШЕЛ бензиностанция карта KGS заредена (мисля 20 TL са ОК).
Надявам се както пишеше в описанието на хотела да има собствен паркинг да оставим колата. Ще ползваме ГТ.
Обикновенно при пътуване ползвам ViaMichelin за да се запозная с маршрура, вкл. и сателита.
Мисля все пак да взема и ГПС.
Още веднъж благодаря за инфото !
scorpion
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru