в турция с автомобил

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
lubenche

в турция с автомобил

Мнение от lubenche » 25 Окт 2011 22:25

Някой може ли да ми каже какви документи са нужни за да отидеш в турция с автомобил ???

павел павлов
Обратна връзка:

Мнение от павел павлов » 25 Окт 2011 22:51

Автомобила какъв е?Личен,служебен или лизингов?Ако е личен,само задграничен паспорт,талона на колата и зелена карта!Ако е служебен или на лизинг ти трябва пълномощно което да е преведено на турски и евентуално заверено в турско консулство!!Ако е само на английски могат да те върнат на границата!И всичко пак зависи на какъв митничар ще попаднеш!Приятно пътуване!
Корола Версо 2,2 D-4D Sol 2005 г.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 26 Окт 2011 08:42

Аз се разминах с "следващият път няма да те пусна" biggrin.gif Явно много зависи на кой митничар попаднеш :thumbsup:

ПП: Колата беше служебна и нямах пъномощно

ПП: Нотариуса при който си правих в последствие пълномощно каза че нямало нужда да се превежда

lubenche

.

Мнение от lubenche » 26 Окт 2011 09:21

Казаха ми че трябва някаква виза или няма такова нещо ???

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 26 Окт 2011 09:47

И мен ме интересува същия върпос, като планирам пътуване по коледа.
Колата е на лизинг. Имам пълномощно на БГ и английски заверено от нотариус. Доколкото разбирам не е достатъчно и трябва да се преведе и легализира на турски език. Специализираните фирми за превод не правят ли таква легализация ?
Ако някой е правил моля за контакти на такава фирма (София).

Благодаря !

Ще е интересно да споделите и опита си, ако сте шофирали в Турция и по-специално Истанбул. GPS покриват ли маршрутите, интересните места, паркинзи и пр. Такси и др. Иало някаква такса за моста над Босфора, която не се плащала кеш !?!
Ей такива нещица , ако може МОЛЯ !
biggrin.gif

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 26 Окт 2011 10:17

Шофирането ми в Истамбул се ограничава само до прехода от границата до хотел близо до летището, летището и обратно до БГ. Тогава бях с личен автомобил и проблеми с влизането в турция почти нямах. Казвам почти защото успях да пропусна една митническа проверка (слизаш и чакаш митничар да доиде да ти огледа какво носиш в колата и удари печат в паспорта на водача) и на следващата проверка ме върнаха обратно biggrin.gif До истамбул стигнах около 18-19ч... беше голямо задръстване на входа. Но така или иначе бях само до хотел на 4-5км от летището. Т.е. почти накрая на града. Но около 1ч ми отне да стигна до там в задръстването. По-интересното е на другият ден, когато трябваше да си паркирам колата на паркинга и да си хвана самолеата за извън турция. Окоза се че не мога да я паркирам на паркинга на летището, а трябваше да търся някакъв митнически склад и там да я оставя. Така и не го намерих къде е... По едно време го търсих с полицеиски ескорт с включени сини светлини biggrin.gif Но и те не знаеха къде се намира (само да отбележа че много малко хора намерих които да говорят англииски, дори и полицаите не знаеха). За мой късмет ме заведоха на някакъв паркинг дето имаше една девойка, която много добре говореше англииски и ми обясни че тази разпоредба е сравнително нова. Но да не се притеснявам, а да си спра на нормалният паркинг. Само че вместо да си платя престоя предварително (както беше практиката тогава) да се направя на ударен и направо да се кача на самолета. След като се върна просто ще ме глобят на изхода на паркинга за това че не съм го платил предварително. Всъщност точно като исках да платя при първото ми спиране на този паркинг ми отказаха плащането и ме пратиха да диря нещото си smile.gif Така и се развиха нещата.

ПП: До колкото това се случи 2009/2010г е възможно вече да са променени порядките. Ако някой му се е случвало да ходи до там с кола и после със самолет в по-нови времена да сподели, че е възможно пак да пътувам така

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Окт 2011 11:18

Ами 2010г и мен митничарите на летището ме пратиха да търся митническия паркинг. Намерих го, но бе заключен - не работил в събота, неделя и извън стандартното работно време 8-17ч...
За да не рискувам - върнах автомобила на границата с България, оставих го в един храсталак на българска територия и се върнах на летището с такси mad.gif
Бях пускал такава тема тук...
Иначе колегите горе са написали кое как (зелена карта, паспорт, пълномощно ако е служебна/лизингова и т.н.)...
Само едно уточнение - 2010г магистралата се плащаше и в брой на излизане.
Тази година нещата не са така - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си купете карта за магистралата на първата ШЕЛ бензиностанция ПРЕДИ да се качите на магистралата. Ако пътуването е през М.Търново малко след Лозенград (Къркларели) има такава. Картата прилича на нашите ШЕЛ-СМАРТ (и май бе такава).
При влизане в магистралата от некраен пункт (например не от Одрин, а от Къркларели), то спиране на вдигнатата бариера и маркиране на картата при влизане в магистралата, ще ви спести част от сумата. Ако не го направите - на изхода ще ви таксува все едно сте се качили в началото на магистралата (не е болка за умиране - ще платите повече с 2-3лв).
Ако сте пропуснали да си вземете карта, МОЖЕ (но ако е късно вечер може и да няма) да платите на някой мошенник, мотаещ се там да удари неговата карта на излизане от магистралата - искат 10Евро (при нормална такса 12ТЛ~11лв).
Глобата ако минете покрай бариерите май е около 35EUR, но не ми се е налагало да разбера колко е ефективно - дали ще те спрат някъде, и влиза ли това в някаква система за да си ги търсят парите впоследствие.

П.С. има отделни коридори за колите с радиопредавател и за тези с карти - гледайте да умерите правилния laugh.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

scorpion

Мнение от scorpion » 26 Окт 2011 17:40

slowtraveler написа: ...

П.С. има отделни коридори за колите с радиопредавател и за тези с карти - гледайте да умерите правилния laugh.gif
Където и да съм пътувал в Европата съм си плащал с кредитна/дебитна карта. Тук говорим за някаква предплатена карта вероятно !?!
Не може ли с кредитна/дебитна карта !?!
В Турция доколкото съм осведомен плащанията с карти са много развити.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Окт 2011 17:58

Картите са предплатени RFID - само ги доближаваш до приемника....
В рекламите им пишеше, че става и ако имаш кредитна карта на някаква тяхна банка (беше някоя от големите им банки)...
Така-че пак опираме до предплатените laugh.gif
А предплатените карти успях да ги намеря единствено в Шел (банката, която предлага услугата с кредитна карта, не бе и чувала за KGS).
http://www.turkeytravelplanner.com/tran ... _toll.html
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
WingZero

Мнение от WingZero » 29 Окт 2011 10:49

Вчера ходих до Истанбул с колата - другия път със самолет

Относно пълномощното(на бг и английски) - Не е задължително да се превежда на турски(проверено в посолството) на границата без проблеми

KGS картите - ако се взлиза през К.Андреево на първия тол чек - има гише(в посока за България) където се продават.Самата карта струва 5ТЛ и се зарежда по избор.
Ако някой пътува и му трябва да се обажда - в картата останаха около 13ТЛ

Самото пътуване от границaта до Истанбул и обратно - идеално. Останала част от пътя без коментар...

scorpion

Мнение от scorpion » 31 Окт 2011 14:24

WingZero написа:Вчера ходих до Истанбул с колата - другия път със самолет

Относно пълномощното(на бг и английски) - Не е задължително да се превежда на турски(проверено в посолството) на границата без проблеми

KGS картите - ако се взлиза през К.Андреево на първия тол чек - има гише(в посока за България) където се продават.Самата карта струва 5ТЛ и се зарежда по избор.
Ако някой пътува и му трябва да се обажда - в картата останаха около 13ТЛ

Самото пътуване от границaта до Истанбул и обратно - идеално. Останала част от пътя без коментар...
Колега, разочаровал си се от пътуването с колата ли rolleyes.gif и затова следващия път със самолет. Иначе аз съм планирал пътуване за коледните празници. Ако не ти трябва картата може да я взема. Покрива ли наличната сума таксата или трябва да се зарежда !
Ако си ОК пусни ПМ.

Тонка

за патуването до Турция

Мнение от Тонка » 01 Ное 2011 12:04

Аз често пътувам до ТР,за да тръгнеш за Тр ти трябва зелена карта която може и да е само за Тр има такава опция при Застрахователите,питай за застраховката само за една страна ако смяташ скоро да не ходиш някаде другаде цената на застраховката е смешна само за ТР.Ако колата е лична не ти трябва друго освен документа на колата,на нашата митница искат баркода на Винетката трябва да го покажеш на митничаря,вкарват го в комп.им.Ако колата е под наем,на лизинг или на др.име се води трябва да имаш палномощно на БГ и на ТР,защото понякога го проверяват и нашите митничари, а в ТР задалжително ти го искат палномощното,а за ТР ако колата е на името на съпругата,тя трябва да е шофиорката и да дава тя документите защото могат да се заядат,на когото се води колата той трябва да е на волана.След като минете митницата следващата стапка е карта за магистралата и мостовете в ТР.Такава карта се купува от 2 места-1.от бензиностанция на Шел,от бензиностанцията можеш да си купиш карта за 20 Турски лири,и после да си я дозареждаш пак в шел,но ако по един път минаваш моста в двете посоки и магистралата ще ти стигне ако сметнеш че може да не ти стигне зареди за 30TL.Магистралата е около 6,00ТРлири, а моста е 4.00ТР лири.Ние не се движим с GPS в Истанбул но наш приятел има на GSM си и се оправи в Истанбул.Много рядко има паркинги около забележителностите които не се плащат,но има и такива които са за повече време а за по малко лири,например за до 3часа за 5лири. :thumbsup: УСПЕХ с пътуването до ТР-Истанбул.В Турция има много табели и трудно можете да се объркате,само внимавайте 4е ако изпуснете отбивката в която трябва да се отклоните др няма да е близко разтоянията в Истанбул за да обърнеш и да се върнеш са големи.И др ако трябва да се отбиеш скоро не карай в най лявата лента трудно ще се отбиеш в отбивката за твоята посока.Като караш в Истанбул трябва на 100% да гледаш на огледалата ,тук те изпреварват от вси4ки страни не само от ляво,и минават пред теб без мига4и и когато те си решат.Трябва да си концентрираш не на 100% а на 200%.Успех и приятно изкарване в Истанбул.

Тонка

Мнение от Тонка » 01 Ное 2011 12:09

Извинявам се пропуснала съм да кажа 2 място от кадето можете да си купите карта за магистралата,има сграда на входа на магистралата от там също може да се купи карта но там струва 50ТР лири,и няма да ви трябват 4ак толкова лири в картата.

Тонка

Мнение от Тонка » 01 Ное 2011 12:27

Друга информация като влизаш на магистралата се насочваш кам коридор кадето пише KGS,а не OGS.КГС е картата която ти си си купил от Шел.Като влезеш в този коридор има синя колонка и на нея има леко вдлабнато там трябва да си подадеш картата и то изсфирва и ти показва на екран колко имаш в картата,същото трябва да направиш на излизането от магистралата оба4е този път ти показва колко ти е взето за магистралата и колко лири ти остават в нея.На мостовете те са 2,единия е БОГАЗИЧИ ,а др FSM.На мостоветв ти вземат само на излизане от Европа пари,на влизането в Европа не ти вземат пари.И на моста има такива гишета КГС и там има синя колонка за плащането на моста.Ако има нещо др което ви интересува питайте.

scorpion

Мнение от scorpion » 01 Ное 2011 14:33

Tonka, благодаря за инфото.
Дотук ми се изясниха някои неща:
Пълномощното да се преведе и легализира на турски език
На ШЕЛ бензиностанция карта KGS заредена (мисля 20 TL са ОК).
Надявам се както пишеше в описанието на хотела да има собствен паркинг да оставим колата. Ще ползваме ГТ.
Обикновенно при пътуване ползвам ViaMichelin за да се запозная с маршрура, вкл. и сателита.
Мисля все пак да взема и ГПС.

Още веднъж благодаря за инфото !

Публикувай отговор