Здравейте

От доста време насам съм пасивен потребител на сайта, само чета какво споделяте без да се регистрирам. Може би доста хора практикуват като мен и като че ли за това резултатът е в сравнително малко на брой активни потребители, пишещи във форума. Реших да поправя грешката си

По-добре късно, отколкото никога, нали?
За добър повод мога и да използвам да споделя впечатленията си от Avensis II Facelift 2.2 D4D Executive след около 13 000км, направени от мен. Колата е с първа регистрация декември 2006, купих я преди половин година на съвсем добра цена според мен. Единственото ми първоначално притеснение беше свързано с големия километраж, навъртян от предишния собственик – почти 190 000 километра. Вече и това притеснение го нямам

Мога да пожелая на всички собственици на такъв автомобил да имат спокойствие и увереност, че при добра поддръжка и грижа, автомобила им може да не е в много по-различно състояние от нов такъв

Много запазен външен вид, запазен интериор, никакво тропане или пък скърцане в купето, мощен мотор, отличен разход са накратко впечатленията ми досега. Предишният ми автомобил беше отново Тойота и по-точно Корола 1.6VVT-i Sol 2003г. (110hp), та затова мога да драсна и някои сравнения, които евентуално биха могли да са от полза за хора, обмислящи подобен ‘ъпгрейд’. Седалките на Авенсиса са определено по-твърди и затова в началото ги приемах и за по-неудобни.. Но след време, особено на дълъг път, разбрах че се чувствам добре и в тях. Единствено не ми допада съвсем позиционирането на седалката. И в най-ниската възможна позиция, главата ми пак не е никак далеч от тавана, което според мен си е малко ненормално за такъв клас автомобил, а аз съм си със съвсем нормален ръст -185см. Също така при максимално вдигнат волан, почти ми се губи погледа върху борд компютъра- нещо, което определено обичам да наблюдавам

Иначе вътре в интериора всичко е много запазено, почти като нова е. Единствено съм сменил капачката на скоростния лост, изглеждаше много износена. Както и споменах по-горе, по време на движение няма никакво скърцане или тропане, колата вози с класа отгоре спрямо королата, още повече на дълъг път. Много ми харесва и обезшумяването на купето, сигурно и за това умората от дълъг път е по-малка. В королата ставаше доста шумно при скорост над 120-130км/ч, докато при авенсиса и със 150-160км/ч вътре си е доста тихо, чува се основно шума от контакта на гумите с пътя. Още си се радвам и от придобивката ‘ 6-та скорост ’, готино е да караш с 120км/ч при около само 2000 оборота. Голям кеф ми е и т.нар. ‘доускорение’ – сега определено от 80 до 120км/ч се набирам 2 пъти по-бързо

Иначе при потегляне не е ‘ спортист ’, чак ми е чудно как й дават 9.3сек за 0-100км/ч… но вината може да е в задкормилното устройство

))) Относно скоростната кутия не ми допада само едно нещо – втора предавка влиза маалко трудно, с едно допълнително ‘прищракване’.
Относно разхода – няма как да искам по-добре

Сигурно знам и как да карам икономично, но пък няма как и това да не се дължи и на автомобила. Редовно на извънградско пътуване правя разход от около 4.5-4.7 л/100км. Засичал съм го многократно, като даже и при едно ходене до Метеора и обратно бях с разход 4.3 (Заредих в София и след пътуване от около 1200км заредих на същата колонка 52литра). Разликата ми с бордкомпютъра не е много голяма, както се оплакват някои тук – при мен БК показва само 0.3л/100км по-малко. При пуснат круиз контрол на 140км/ч по магистралата разхода отново е под 5, та затова си нямам на идея как някои говорят за 6л/100 извънградско.
Имах да разкажа и някои други неща, но май ще го направя някои следващ път, a също така и под формата на въпроси

Хубава вечер от мен!