Важно!!! моля помогнете!!!
Важно!!! моля помогнете!!!
Преди дни закупих автомобил, регистриран в кат и сега искам да го продам. Мога ли да го продам в рамките на 2 месеца без да го зачисля в данъчното(нали срока е толкова)?
- Raya
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Официално не може. Нотариуса ще ти иска бележка за платен данък без значение от колко време я имаш. Но хубавото, че ще платиш само за половин година данъка, защото я продаваш в първата половина на годината (в данъчното кажи, че продаваш, за да не ти прихванат за цяла година).
Не официално всичко може
Не официално всичко може

....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....
-
- Получена благодарност: 3 пъти
Срокът е два месеца:
Чл. 54. Собствениците на превозни средства декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. За превозните средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение.
И няма да плащаш целия данък за половин година при положение че си я придобил сега:
(2) За превозните средства, придобити или регистрирани за движение през текущата година, данъкът се плаща в двумесечен срок от датата на придобиването им, съответно на регистрацията им за движение, в размер 1/12 част от годишния данък за всеки месец до края на годината, включително месеца на придобиването, съответно на регистрацията им за движение.
Принципно за неспазване на задължението за деклариране на данъчното събитите (придобиването на автомобил) може да се наложи глоба от 20 до 200 лв. за физически лица и съответно имуществена санкция от 50 до 500 лв. за юридически лица. Поне до миналата година не мисля че имаха практика да налагат подобни наказания поне за физическите лица. Аз лично си обявих колата, регистрирана 2006 г. в края на 2010, защото реших че ще я продавам. Не са ме глобявали, просто си платих за всички години назад, както и лихва върху задълженията.
Чл. 54. Собствениците на превозни средства декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. За превозните средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение.
И няма да плащаш целия данък за половин година при положение че си я придобил сега:
(2) За превозните средства, придобити или регистрирани за движение през текущата година, данъкът се плаща в двумесечен срок от датата на придобиването им, съответно на регистрацията им за движение, в размер 1/12 част от годишния данък за всеки месец до края на годината, включително месеца на придобиването, съответно на регистрацията им за движение.
Принципно за неспазване на задължението за деклариране на данъчното събитите (придобиването на автомобил) може да се наложи глоба от 20 до 200 лв. за физически лица и съответно имуществена санкция от 50 до 500 лв. за юридически лица. Поне до миналата година не мисля че имаха практика да налагат подобни наказания поне за физическите лица. Аз лично си обявих колата, регистрирана 2006 г. в края на 2010, защото реших че ще я продавам. Не са ме глобявали, просто си платих за всички години назад, както и лихва върху задълженията.
- Raya
Няма значение, че другия собственик е платил данъка до 30 юни, новия собственик пак трябва да го плати от датата на придобиването до 30 юни, ако я продаде до тогава. Ако я продаде 1 юли, ще плати до 31 декември.Vesko написа:Ако МПС-то е било собственост по-малко от една година не трябваше ли да се опише след това в данъчната декларация и да му се плати данък общ доход и каквито още данъци трябва?
А иначе щом си го купил преди дни би трябвало на колата да е платен данъка поне за половината година.
А за данъчни декларации за първи път чувам. Моите коли всички (освен една) бяха собственост по-малко от една година, засега още никой не ме потърсил за данък общ доход в/у кола. Веско, да не бъркаш с данъците за имотите? Там се плаща, ако продадеш повече от един имот в рамките на 3 години.
Сетих за нещо важно, което малко хора знаят. Отписвайте си колите и имотите, когато ги продадете, защото продължава да ви се начислява данъка! Дори и да представите някой ден договор/нотариален акт за продажба, това не ви извинява, данъците вече са начислени.
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
ЗДДФЛRaya написа:Няма значение, че другия собственик е платил данъка до 30 юни, новия собственик пак трябва да го плати от датата на придобиването до 30 юни, ако я продаде до тогава. Ако я продаде 1 юли, ще плати до 31 декември.Vesko написа:Ако МПС-то е било собственост по-малко от една година не трябваше ли да се опише след това в данъчната декларация и да му се плати данък общ доход и каквито още данъци трябва?
А иначе щом си го купил преди дни би трябвало на колата да е платен данъка поне за половината година.
А за данъчни декларации за първи път чувам. Моите коли всички (освен една) бяха собственост по-малко от една година, засега още никой не ме потърсил за данък общ доход в/у кола. Веско, да не бъркаш с данъците за имотите? Там се плаща, ако продадеш повече от един имот в рамките на 3 години.
Сетих за нещо важно, което малко хора знаят. Отписвайте си колите и имотите, когато ги продадете, защото продължава да ви се начислява данъка! Дори и да представите някой ден договор/нотариален акт за продажба, това не ви извинява, данъците вече са начислени.
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година[/I];
- Raya
Това е ново за менVesko написа: 2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година[/I];

- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
То могат и никога да не те хванат. Въпросът е как е по закон biggrin.gifRaya написа:Това е ново за менVesko написа: 2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година[/I];. Аз ги купувах през една година, а когато ги продавах вече настъпваше следваща календарна година. Може би заради това още не са ме хванали