Важно!!! моля помогнете!!!

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
vasko_29

Важно!!! моля помогнете!!!

Мнение от vasko_29 » 28 Мар 2011 12:45

Преди дни закупих автомобил, регистриран в кат и сега искам да го продам. Мога ли да го продам в рамките на 2 месеца без да го зачисля в данъчното(нали срока е толкова)?

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 28 Мар 2011 12:59

Официално не може. Нотариуса ще ти иска бележка за платен данък без значение от колко време я имаш. Но хубавото, че ще платиш само за половин година данъка, защото я продаваш в първата половина на годината (в данъчното кажи, че продаваш, за да не ти прихванат за цяла година).
Не официално всичко може cool.gif
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....

vasko_29

Мнение от vasko_29 » 28 Мар 2011 15:49

mersi mnogo. pak dobre 4e nqma da e celiq danyk - 6te se otyrva s 60lv samo happy.gif

Toyota forever
Получена  благодарност: 3 пъти

Мнение от Toyota forever » 28 Мар 2011 17:43

Не съм сигурен че е 2 месеца. Аз се мотах така с една кола и ме глобиха. Казаха, че до 1 месец от как е на мое име трябвало да се регистрира.

Аватар
Nedkow

Мнение от Nedkow » 28 Мар 2011 23:19

Автомобила трябва да се регистрира в общинската служа в срок от 2 месеца, но продажбата в този срок не те освобождава от това задължение :thumbsup:

Аватар
KiLLeR
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от KiLLeR » 28 Мар 2011 23:41

Toyota forever написа:Не съм сигурен че е 2 месеца. Аз се мотах така с една кола и ме глобиха. Казаха, че до 1 месец от как е на мое име трябвало да се регистрира.
И на мен ми казаха, когато взимах моята кола, че е 1 месец smile.gif ама пък не официално...знаеш как е wink.gif
Toyota Avensis D4D 2001

Изображение

tanto

Мнение от tanto » 29 Мар 2011 10:07

Срокът е два месеца:
Чл. 54. Собствениците на превозни средства декларират пред общината по постоянния им адрес, съответно седалище, притежаваните от тях превозни средства в двумесечен срок от придобиването им. За превозните средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение.

И няма да плащаш целия данък за половин година при положение че си я придобил сега:
(2) За превозните средства, придобити или регистрирани за движение през текущата година, данъкът се плаща в двумесечен срок от датата на придобиването им, съответно на регистрацията им за движение, в размер 1/12 част от годишния данък за всеки месец до края на годината, включително месеца на придобиването, съответно на регистрацията им за движение.

Принципно за неспазване на задължението за деклариране на данъчното събитите (придобиването на автомобил) може да се наложи глоба от 20 до 200 лв. за физически лица и съответно имуществена санкция от 50 до 500 лв. за юридически лица. Поне до миналата година не мисля че имаха практика да налагат подобни наказания поне за физическите лица. Аз лично си обявих колата, регистрирана 2006 г. в края на 2010, защото реших че ще я продавам. Не са ме глобявали, просто си платих за всички години назад, както и лихва върху задълженията.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 29 Мар 2011 10:37

Ако МПС-то е било собственост по-малко от една година не трябваше ли да се опише след това в данъчната декларация и да му се плати данък общ доход и каквито още данъци трябва?

А иначе щом си го купил преди дни би трябвало на колата да е платен данъка поне за половината година.

Аватар
Raya

Мнение от Raya » 29 Мар 2011 11:05

Vesko написа:Ако МПС-то е било собственост по-малко от една година не трябваше ли да се опише след това в данъчната декларация и да му се плати данък общ доход и каквито още данъци трябва?

А иначе щом си го купил преди дни би трябвало на колата да е платен данъка поне за половината година.
Няма значение, че другия собственик е платил данъка до 30 юни, новия собственик пак трябва да го плати от датата на придобиването до 30 юни, ако я продаде до тогава. Ако я продаде 1 юли, ще плати до 31 декември.

А за данъчни декларации за първи път чувам. Моите коли всички (освен една) бяха собственост по-малко от една година, засега още никой не ме потърсил за данък общ доход в/у кола. Веско, да не бъркаш с данъците за имотите? Там се плаща, ако продадеш повече от един имот в рамките на 3 години.

Сетих за нещо важно, което малко хора знаят. Отписвайте си колите и имотите, когато ги продадете, защото продължава да ви се начислява данъка! Дори и да представите някой ден договор/нотариален акт за продажба, това не ви извинява, данъците вече са начислени.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 29 Мар 2011 11:15

Raya написа:
Vesko написа:Ако МПС-то е било собственост по-малко от една година не трябваше ли да се опише след това в данъчната декларация и да му се плати данък общ доход и каквито още данъци трябва?

Няма значение, че другия собственик е платил данъка до 30 юни, новия собственик пак трябва да го плати от датата на придобиването до 30 юни, ако я продаде до тогава. Ако я продаде 1 юли, ще плати до 31 декември.

А за данъчни декларации за първи път чувам. Моите коли всички (освен една) бяха собственост по-малко от една година, засега още никой не ме потърсил за данък общ доход в/у кола. Веско, да не бъркаш с данъците за имотите? Там се плаща, ако продадеш повече от един имот в рамките на 3 години.

Сетих за нещо важно, което малко хора знаят. Отписвайте си колите и имотите, когато ги продадете, защото продължава да ви се начислява данъка! Дори и да представите някой ден договор/нотариален акт за продажба, това не ви извинява, данъците вече са начислени.
ЗДДФЛ
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година[/I];

Аватар
Raya

Мнение от Raya » 29 Мар 2011 11:26

Vesko написа: 2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година[/I];
Това е ново за мен :). Аз ги купувах през една година, а когато ги продавах вече настъпваше следваща календарна година. Може би заради това още не са ме хванали rolleyes.gif

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 29 Мар 2011 11:28

Raya написа:
Vesko написа: 2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
Това е ново за мен :). Аз ги купувах през една година, а когато ги продавах вече настъпваше следваща календарна година. Може би заради това още не са ме хванали rolleyes.gif
То могат и никога да не те хванат. Въпросът е как е по закон biggrin.gif

Публикувай отговор