Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
-
Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Мнение
от Akima » 01 Мар 2011 16:56
zi_zi_top написа:Представям си какви ще бъдат отговорите на анкета "
На колко години си сменявате спирачната течност и спирачните маркучи?".

На 2-2,5 години може и под 2 - зависи дали някой е прегрявал спирачките на колата ми.

Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.

Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".
Akima
-
Raya
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение
от Raya » 01 Мар 2011 18:08
zi_zi_top написа:"На колко години си сменявате ... и спирачните маркучи?".

И маркучите ли трябва се сменят? (какво е това?:)))

Raya
-
TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
-
Обратна връзка:
Мнение
от TATI » 01 Мар 2011 18:18
Raya написа:
И маркучите ли трябва се сменят? (какво е това?:)))

Кат са скъсат ги сменяш. Иначе караш смело, пък кат почне да не спира, имаш ръчна, има бордюри, има други коли пред теб - все някъде ше спреш.
Иначе сериозно - преглеждаш спирачните маркучи и ако имаш напуквания по тях ги сменяш. Профилактично можеш и на 5-тата и на 10-тата година да си ги смениш за собствено спокойствие. Не са скъпи, така че няма големи загуби.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
TATI
-
Ael
- Получена благодарност: 4 пъти
-
Обратна връзка:
Мнение
от Ael » 01 Мар 2011 18:28
И в крайна сметка не само с гумите е така тук. Предпочитаме да караме 10 годишна БМВ 7-ца от колкото ново ярисче. Или да купим втора ръка 17-ки гуми от колкото чисто нови 15-ки.
И да не избягваме към офтопика да питам тези които винаги карат с нови гуми какво биха предпочели ако нямаха по големи възможности. Нова китайка или търкана германка ? Трамвая не е опция

1G-FE
Ael
-
slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Мнение
от slowtraveler » 01 Мар 2011 18:41
Ael написа:И в крайна сметка не само с гумите е така тук. Предпочитаме да караме 10 годишна БМВ 7-ца от колкото ново ярисче. Или да купим втора ръка 17-ки гуми от колкото чисто нови 15-ки.
И да не избягваме към офтопика да питам тези които винаги карат с нови гуми какво биха предпочели ако нямаха по големи възможности. Нова китайка или търкана германка ? Трамвая не е опция

Нова корейка
Зависи кой завод е произвеждал гумата и под какъв качествен контрол...
Страдал съм от чисто нов немски семперит (смениха го по гаранция). Имал съм проблем с немски летен GoodYear и от тогава не съм слагал такава марка лятна гума. Колега също изкара един комплект летни GoodYear, и след като за една година смени 8 гуми заради бабуни, премина на друга марка....
И това с нови гуми(повечето сменени по гаранция или застраховател), пък какво остава с гуми втора ръка....
Просто някои гуми (и коли) не издържат на нашето каране и пътища laugh.gif
Засега напролет съм запланувал смяна на 1 предна лятна гума, на която излезе балон след скок с пълна кола в един трап... Другите гуми засега са добре, и ще изкарат безпроблемно още 2 сезона (ако не скоча пак в трап) laugh.gif Покупка на гуми втора ръка не съм запланувал laugh.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
-
jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
-
Обратна връзка:
Мнение
от jim_beam » 01 Мар 2011 18:59
slowtraveler написа:Ael написа:...какво биха предпочели ако нямаха по големи възможности. Нова китайка или търкана германка ? ...

...
Зависи кой завод е произвеждал гумата и под какъв качествен контрол...
...
това е истината и то не само при гумите!
най-много ме радва made in japan,за моя размер само такива улучвам:yokohama,toyo,dunlop,bridgestone-всичко е без грешка !
не знам как някой ще си купи гуми,за да ги кара 1 сезон,какъв е смисъла на това? едни добри гуми държат поне 60к!а освен това като ви направят цените за монтаж като тук 15-20€ на гума,ще забравите съвсем за гуми за 1 сезон!ама всяко нещо с времето си...
ps: има само 1 китайска марка,която прави що годе прилични гуми(копира) : kenda !
Последно промяна от
jim_beam на 01 Мар 2011 19:23, променено общо 5 пъти.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan
jim_beam
-
TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
-
Обратна връзка:
Мнение
от TATI » 01 Мар 2011 19:00
Нова китайка, корейка или каквато е на линия. Освен това вече почти не се намира Германка. Летните ми са Континентал спорт контакт 2 и на тях си пише - проектирани в германия, произведени в чехия. 4 сезона ги карам и не са ме подвели нито веднъж и в най проливния дъжд на магистралата. Зимните ми са Дънлоп спорт 3 и пак така.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
TATI
-
Akima
Мнение
от Akima » 01 Мар 2011 21:04
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.

Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".
Akima
-
rudolf
-
Обратна връзка:
Мнение
от rudolf » 01 Мар 2011 22:25
откъде знаеш дота?? на лични ли ти го написа?
rudolf
-
F20C
Мнение
от F20C » 02 Мар 2011 01:16
rudolf написа:
откъде знаеш дота?? на лични ли ти го написа?
laugh.gif laugh.gif laugh.gif
стана интересно вече

)) по този начин можем да проследим развитието на тази тема biggrin.gif дано автора и не чете другите раздели(току виж знае какво е ДОТ и реши да напише един произволен такъв и после да не снима истинския и тн и тн и като не сте от един град трябва да го караш в Еконт да платиш като ги видиш, което не всеки би се сетил или поне така си мисля)
аз съм на мнение че наистина не всички могат да си позволят 4 чисто нови гуми било то зимни или летни.разбира се за зимни е по логично да не се прави компромис, но и летните не трябва да остават по назад.като няма възможност е хубаво да се образова така че да не застрашава себе си и околните като си купува и гуми 2ра употреба на ~4 + години било то и с 6-7мм грайфер.намират се и добри гуми 2ра употреба,но човек не бива да прекалява с ползването им.аз например си купих лятото на 2009та един Унироял раин спорт (за предни)с дот 07 началото с 7мм грайфер карах го една година(2 лета).второто лято го напънах по едно нанадолнище и замина... това лято отпред ще си купя чисто нови!(14ки:)))).отзад ще си намеря хубави 2ра употреба
колкото до марки за летни моите марки са Йокохама,Дънлоп и Тойо
иначе съм против раздел гуми/джанти
If in doubt....Flat out!!!
F20C
-
Akima
Мнение
от Akima » 02 Мар 2011 01:26
F20C написа:иначе съм против раздел гуми/джанти
Гласувай тук тогава -
http://toyotabg.eu/viewtopic.php?t=16536&start=15.
Нека фактите да говорят!
Аз наистина не разбирам как някои хора не искат да им е подредено и чисто,но явно е въпрос не само на възпитание и култура,а и на лични предпочитания. 

Akima
-
zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Мнение
от zi_zi_top » 02 Мар 2011 01:32
F20C написа:... това лято отпред ще си купя чисто нови!(14ки:)))).отзад ще си намеря хубави 2ра употреба...
Това е един от перфектните начини да удариш този, който кара пред теб със задната броня на твоята кола!

laugh.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
zi_zi_top
-
cokata
Мнение
от cokata » 02 Мар 2011 02:00
zi_zi_top написа:F20C написа:... това лято отпред ще си купя чисто нови!(14ки:)))).отзад ще си намеря хубави 2ра употреба...
Това е един от перфектните начини да удариш този, който кара пред теб със задната броня на твоята кола!

laugh.gif
+1
И аз съм само с нови х4 еднакви
На така зададеният въпрос в анкетата ще отговоря с ДА!
На следващата анкета с въпрос: "Ще купите ли отово гуми втора употреба за вашия автомобил"? - НЕ!!!

Toyota Carina E 1.8 7A-FE Liftback
Subaru Outback 2.5 AT 2005
Honda XR250
cokata
-
F20C
Мнение
от F20C » 02 Мар 2011 10:15
Akima написа:F20C написа:иначе съм против раздел гуми/джанти
Аз наистина не разбирам как някои хора не искат да им е подредено и чисто,но явно е въпрос не само на възпитание и култура,а и на лични предпочитания. 
може би това което не разбираш, е че някой хора не искат този форум да се превръща в битак и едновременно с това да отвори още доста работа на модераторите, които и без това си имат достатъчно такава.много си ми харесваше докато гумите и джантите се триеха....
zi_zi_top написа:...
напълно съм съгласен с теб, но това се отнася за хора със слаба и средна култура на шофиране....аз като го имам в предвид, няма как да ме изненада.причината да не си купувам нови и за отзад е че просто не искам да давам пари за гуми които е ясно че имат кратко бъдеще било то нови или 2ра употреба...
If in doubt....Flat out!!!
F20C
-
Scott
- Получена благодарност: 1 път
Мнение
от Scott » 02 Мар 2011 10:25
F20C написа:... това лято отпред ще си купя чисто нови!(14ки:)))).отзад ще си намеря хубави 2ра употреба
F20C написа:това се отнася за хора със слаба и средна култура на шофиране...
Всъщност сам поставяш културата си на шофиране под въпрос.
Scott