Мнение
от neznaiko » 18 Фев 2011 19:52
Колега, нямам претенциите да разбирам много-много, но и при мен имаше сходни симптоми. Колата (от подписа ми) започна да пали трудно още през октомври, като в началото го правеше само в по-студени дни и след по-дълъг престой, докато един ден, след като 3 дни не я бях пипал, отказа съвсем да пали. Слава богу акумулаторът ми е сравнително нов и явно държелив, та запали след многобройни опити и след като накрая я държах сигурно поне 30 секунди без прекъсване да върти - реших да пробвам без да знам дали това може да скапе автомобила или не.
Познат ми даде съвет да сменя SCV клапаните на ГНП, защото били слабо място на този тип двигатели, но тъй като са доста скъпи реших да ходя на диагностика. По разни причини не стигнах до диагностика - времето се постопли, колата започна да се държи по-добре след като свалих клапаните и ги сложих отново, даже в един момент съвсем се оправи от самосебе си. В последните дни, след като застудя отново доста, започна пак да пали много трудно, докато онзи ден на Боровец хич и не запали. Изхабих целия акумулатор в опити, ток ми даваха, ама каза не и не.
Отново извадих клапаните, този път ги замерих - даваше 2.1 ома между клемите, и както бяха студени, и след като стояха цяла нощ у дома т.е. предполагаемо стигнаха около 20 градуса Ц. Също така нямаше окъсяване между клемите и масата, както трябва да бъде. По норматив съпротивлението трябва да е 1.5-1.7 ома, но предполагам разликата се дължи на това, че ползвам китайски мултицет за около 10 лева, защото след като купих нови клапани от официалния вносител на Денсо (ако искаш име и цена, ще ти пратя на лични, за да не правим реклама), ги замерих и показаха същите стойности. Преди да купя новите клапани, сложих старите на колата, колкот да мога да ползвам да стигна до магазина и да свърша малко служебна работа. Колата палеше макар и с доста зор, но не вървеше добре - нямаше мощност. След като се прибрах, сложих новите клапани и колата направо запя.
Не смея да ти препоръчвам да сменяш веднага клапаните, защото цената не е като за експерименти. Споделям опит, ако за теб не е полезно, дано пък за друг е.
2001 Avensis D-4D, 2004 Avensis Verso D-4D