Проблем с превключвател светлини/мигачи, Корола Версо

waterman

Проблем с превключвател светлини/мигачи, Корола Версо

Мнение от waterman » 24 Ное 2010 10:20

Привет.

От три дни се опитвам да разреша проблем с новата ни кола - Corolla Verso 2006г.

Накратко: превключвателя за мигачи не застава в положение 'ляв вкючен' нормално.

Когато натисна лоста за ляв мигач той или ми се връща обратно(тоест не закача) или остава влючен в някакво междинно състояние, което е нестабилно и най-малкото докосване го изключва.

Десния мигач работи перфектно, включва нормално и при ръчно изключване се усеща леко съпротивление.

Какво установих досега:
- само когато кормилото е извъртяно ляво/дясно превключвателя работи нормално

- при свален превключвател от кормилната колона, превключвателя работи нормално

оттук стигнах до извода че проблема идва от щифта който контактува с кормилната колона и служи за автоматично изключване на мигача при връщане на волана. Когато волана е извит или превк. е свален този щифт е свободен.

Опитах се да симулирам дефекта при свален превключвател с помоща на цилиндрични предети който да наподобят пръстена на кормилната колона - не се получава и туйто !

Накрая разглобих и самия превкючвател, за да установя дали няма дефектна част. Единственото нещо което ми се стори не на ред е пружините, който осигуряват 'прещтракването' на ключа. Едното гнездо беше по-дълбоко от другото и съответно пружината която влизаше в него правеше по-слаб натиск. С малко пластмаса изравних дълбочината и пружините натискат равномерно.
За съжаление и това не помогна.

Вече нямам идей от какво идва проблема - нов превключвател е 240лв, а няма гаранция че проблема наистина е от него.

П.С За момента успявам да включа нормално левия мигач само като едновременно го натискам надолу и го придърпвам към мен.

oraclebobo

Мнение от oraclebobo » 24 Ное 2010 10:55

Що не питаш ТМ за гаранцията. Някой електически компоненти знам са с 5 години гаранция.
Toyota Corolla Verso 2.2 D4D

waterman

Мнение от waterman » 24 Ное 2010 11:01

Говорих с началника на сервиза им, който е познат на предишния собственик на колата - минали са трите години и нищо вече не е гаранционно.

Колата е била така от самото начало, но предишния собственик я е карал много малко и не е обърнал внимание на този дефект да го отстранят гаранционно.

павел павлов
Обратна връзка:

Мнение от павел павлов » 25 Ное 2010 08:34

Купи си втора употреба превключвател от някоя катастрофирала!В мобилето има поне 3-4 на части!
Корола Версо 2,2 D-4D Sol 2005 г.

Публикувай отговор