Няма значение къде е в класацията Тойота. Важното е да ни вършат работа колите и да ни доставят удоволствие. Никой не ни е гонил и насилвал да ги копуваме нали
И понеже съм имал удоволствието да управлявам нови машини БМВ 5 автоматик, Ауди 6 куатро паралелно с Авенсис 2 имам някаква база за сравнение (има една условност, че все пак Авенсиса е в малко по-долен клас ! макар и всички машини да са били с ниво Екзекутив) извода ми е следния:
В германските машини (говорим за посочените по-горе вкл. и ниво екзекутив) се чувстваш някак си в по-стабилен автомобил; значително по-безшумни; материалите по-качествени; изработката по-фина. Минус за БМВ е сравнително тясното място за водача, поне за мен малко неудобното качване и слизане, сравнително по-твърдото возене и най-вече невероятно големия разход на гориво и поддръжка.
Авенсиса (включвам и фейлсифта, модела който сега управлявам) - по-шумничка, добри материали за интериора но си личи, че сглобката е малко неглиже (ръбчета, недоизчистени или загладени отливки на пластмасовите части, незнайно защо по-големи дизайнерски луфтове)
Вратите (вкл. и багажното) се затварят малко като на "масовка" автомобил. Няма го плавното и меко хлопване. Очкаването е по-меко но преминавайки през полицай например с немските машине се усеща глухо изтупване, докато при Авенсиса имаш чувството, че ще се разпилее окачването (сигурен съм, че и други колеги с Авенсис 2 имат същото усещане!).
Плюсове: удобно, широко, лесно качване и слизане, далеч по-нисък разход на гориво, консумативи. Приятен семеен автомобил без да предявява каквито и да е било претенции за лукс и визия.
Казвайки визия, може би единственото което липсва на Тойота е по-добрата визия. Много е утрепан дизайна, въпреки опита да се сложат по-раздвижени фарове, предни решетки, задни стопове и пр. Скука ....
Всичко това е мнението ми като един собственик на Тойота Авенсис, който си харесва автомобила но се опитва да е обективен.
Поздрави !