проблем с мощносттта на RAV4

Nikolay
Обратна връзка:

проблем с мощносттта на RAV4

Мнение от Nikolay » 27 Май 2006 09:38

Извинявам се, ако въпроса ми се стори на някой тъп, но не съм специалист по Тойота, а по Мерцедес, та се извинявам предварително. Един колега има познат с RAV4, който има следния проблем - свети му лампата за тракшън контрола. Ходи в ТМ Ауто, там чистят грешката лампата гасне и след много кратко време отново светва. Когато лампата не свети (няма грешки) колата не върви и няма мощност, когато светне се "отпушва". Моето скромно мнение е, че вероятно има проблем с някой сензор на системата за тракшън контрол, която "изправя" колата при поднясяне. Та възможно ли е въпросния датчик (ако има такъв в Тойота) да показва постоянно, че автомобила се завърта, приплъзва и и се поднася и затова да се ограничават оборотите. Все пак не знам каква е точно системата в Тойота. Ако има някой, който се е сблъсквал с такъв проблем, ще му бъда благодарен, ако даде някаква идея. За да се спестят въпроси от вида"Какво казват в ТМ" - колата е внесена от Канада. Нова е, но съм забелязал, че ако официалния дистрибутор не е продал колата, а е внесена отвън - вниманието към клиента е наполовина. Няма никакви обяснения, а само "колата няма никакъв проблем". А теста си е 50-на лв... Поздрави на всички

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 27 Май 2006 16:19

kolata ima li VSC(vehicle stability control)? predi vreme imah edin Rav4 koito praveshe mnogo stranni neshta tai kato mu beshe precakan Steering Angle Sensor-a. kogato zapalish kolata, komputara ne vzima informacia ot nego predi da si dostignal 19mph(ili neshto takova), vednash dostignesh li tazi skorost pochva da chete ot nego postoiano i ako ne vzima pravilnata informacia pochva da se darji stranno(natiskash gas no komputara reje gasta, ako iskash da zaviesh komputara se opitva da izpravi kormiloto). ta ne znam dali vashia sluchai ne e neshto podobno.
btw, TRAC OFF svetlinata svetva sama, taka li(bez da natiskash kopche za neia)? svetvat li i drugi lampi?
->

Nikolay
Обратна връзка:

Мнение от Nikolay » 27 Май 2006 22:36

за съжаление ще имам повече инфо чак в понеделник вечер. колата е 2005 година 2,4 (може да греша) бензин. има лампа TC за която разбирам, че е аварийна. тя светва без да е изключван контрола на тракцията, с други думи компютъра отчита грешка. и като я отчете веднъж колата започва да си върви нормално. предположих, че става дума за грешно показание на някой сензор, но нямам идея за точната работа на системата
не е редно да сравнявам с други автомобили... надявам се да се намери някъде да обърнат по-голямо внимание...

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 28 Май 2006 03:37

ako e 2005 model, znachi e s 2.4L dvigatel, sashtia kat na Camry. imash li predstava koda koito izkarva kakav e? v kraina smetka ot nego triabva da se pochne.
->

Аватар
newmiro

Мнение от newmiro » 28 Май 2006 13:27

az si misleh che kato svetne lampichkata na tabloto, oznachava che se e zadeistvala sistemata, pone taka e mai na Avensis-a unsure.gif
stay up and keep shining!!

slowtraveler каза: Срещу мен на около 150м имаше спрели фарове - един мерцедес с модните по него време (пък май и сега) борци, които на въпроса ми дали имат лопата отговориха, че имат само пистолети и бухалки tongue.gif

TurboDieselComby

Мнение от TurboDieselComby » 29 Май 2006 14:46

На Авенсиса си има копче за изключване на тракшън контрола (светва ти лампичка "TC Off" и тогава ускорява по-бързо от място), а иначе при задействане на VSC премига лампичката на таблото!
ex Toyota Avensis 2.2 D-4D '05
now Audi Q7 S-line 3.0 TDI 279HP 600NM '07

Nikolay
Обратна връзка:

Мнение от Nikolay » 29 Май 2006 22:35

днес видях за какво става въпрос - RAV4 2,4, бензин 2005г. лампата, която свети (т.е. има грешка) е "VSC track" не е ясен кода на грешката, защото не я гледат, а само я трият. предположението на ALTEZZA ми се струва правдоподобно:) когато няма грешка (лампата не свети) двигателя е с ограничена мощност, когато светне - няма никакъв проблем с мощността. само ТМ-Ауто ли имат тестер в София? само датчик за положение на волана ли има или има и сензори за странично/ъглово ускорение? т.е. дават информация при занясане на автомобила???

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 30 Май 2006 08:03

ami ne sam siguren tochno kakvi sensori ima det da sa svarzani s VSC-to, no moga da se opitam da nameria poveche info. ako moje da prochetete tochnia kod(te shto samo go triat, ne mogat li da mu kajat kakav e koda?) bi bilo po lesno da se stigne do problema.
inache problema det az go imah s vaprosnia Rav4, pri nego pochvashe da miga svetlinata za zanasiane i se darjeshe stranno, no ne beshe izkaralo greshka za VSC-to, ta e vazmojno i problema da e niakade drugade.
btw, VSC svetlinata edinstvena li e det svetva, ima li i ABS svetlina zaedno s neia, mislia che i TRAC OFF lampata sashto triabva da svetne?
->

Nikolay
Обратна връзка:

Мнение от Nikolay » 30 Май 2006 23:59

ALTEZZA: свети само VSA track. има и лампа за занясане, която си изгасва. вероятно тя присветва, когато заработва систеамата VSC, но доколкото знам никога не е работила тази система. Има си лампа за ABS, но системата си работи (при спиране всичко си е наред с прекъсване на спирачното услилие при блокиране на колело). имам един бивш колега в ТМ, но не е диагностик. вероятно обаче се е запознал с такъв. ще трябва да му намеря телефона, за да го помоля за съдействие да обърнат малко повече внимание на клиента ако го пратя.

Публикувай отговор