Запалителните бoбини-практични съвети

Аватар
dimvex
Обратна връзка:

Запалителните бoбини-практични съвети

Мнение от dimvex » 05 Окт 2010 11:24

Колеги пускам тая тема за тия които имат проблеми с бoбините на свещите/тип шпули/или мотора им е с такива.Целта е да се има предвид някой особености на бoбините и как е възможно да ги опазим по-дълго,поради неприятно високата им цена.
Както знаете,бoбините може да са единични или пакетни/2,4 или повече броя/.И при двата вида обаче,проблемите са едни и същи.Много често след миене на мотора започват страшни проблеми-колата не пали или мотора работи непостоянно...В последствие се купува нова.При мен две бoбини изгоряха една след друга и след 2 месеца мъки и допитвания до еладжий установих следното:
1/Задължително трябва да се провери гуменото уплътнение на бoбината/заградено в червено на снимката/Освен от намокряне при миене,това уплътнение предпазва от конденз,който се получава при рязко изстиване на мотора.Тогава гнездото на свеща се пълни пак с вода.През зимата вече имаме лед,а на сутринта след запалване получената пара влиза в сърцевината на бубината и се започва...Прегрятата пара е способна да повреди вътрешноста на бoбините и самите намотки.А ледът направо ги пръска.По тази причина някой производители правят долната част от гума/в син цвят на снимката/.Заложените параметри от компа се променят
и мотора започва да прави проблеми.Това разбира се е един от вариантите.
2/При слагане на газово,работната температура се променя и е възможно пак да имате проблеми с бoбините.Ако изгори една,не правете грешка да сменяте само нея.При възможмност сменете всичките.Не е изключено, старите бoбини да са с променени параметри/особено при по-стари автомобили/.При смесване на нови и стари е възможно неравномерна работа на мотора или в най-лошия случй,изгаряне на още една бoбина.
3/Как да проверите коя бубина си е "отишла"?
Най-сигурния начин/невъзможен за пакетните бoбини/е на принципа на изключване.При работещ мотор се изваждат една по една.Когато установите,че при дадена бoбина,работата на мотора НЕ се променя-това ще е проблемната.
Успех на всички!Дано да съм ви бил полезен.
Прикачени файлове
bmw_ignition_coil_era_12137551260_1_lg.jpg
bmw_ignition_coil_era_12137551260_1_lg.jpg (14.37 KiB) Преглеждано 1191 пъти
Последно промяна от dimvex на 06 Окт 2010 07:33, променено общо 2 пъти.
Хубавата кола е като хубавата жена-консумативите й са скъпи...

Аватар
saho

Мнение от saho » 05 Окт 2010 14:36

Аз мотор не мия. А пък за бензинов трябва да се забрани с закон. Това го правят само продавачи на коли за да оправдаят неравномерната работа на мотора, който е с оригиналното си масло. biggrin.gif

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Re: Запалителните бубини-практични съвети

Мнение от Scott » 05 Окт 2010 14:55

dimvex написа:...При работещ мотор се изваждат една по една...
Само да спомена, че ако имаш предвид изваждане на бобината от гнездото (изолиране от свещта), това е сигурен начин да повредиш нещо по запалителната система.

Аватар
dimvex
Обратна връзка:

Re: Запалителните бубини-практични съвети

Мнение от dimvex » 05 Окт 2010 16:00

Scott написа:
dimvex написа:...При работещ мотор се изваждат една по една...
Само да спомена, че ако имаш предвид изваждане на бобината от гнездото (изолиране от свещта), това е сигурен начин да повредиш нещо по запалителната система.
Да и това е вярно.Аз го направих по причина че не можех да мръдна колата от паркинга.За радост други поражения нямаше.

Аватар
tntony

Мнение от tntony » 05 Окт 2010 16:10

И аз не мия двигателя - по скоро може да ръждаса
Toyota Avensis 2.0 D4, 147ps, 1AZ-FSE, 2006

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 05 Окт 2010 16:16

Ами тея Тойоти като от никъде неим тече масло щеим ръзждясват двигателите biggrin.gif

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 06 Окт 2010 01:06

Колега има някой неща с , които не съм съвсем съгласен и Скот е загатнал едно от тях . Но най-набиващото се е думата бОбина .
И понеже има още една тема в , която се говори за "вредите" от миене бензинов двигател идва време да кажа , че и с това не съм съгласен . Освен ако не ги миете тези двигатели запалени разбира се .

Аватар
dimvex
Обратна връзка:

Мнение от dimvex » 06 Окт 2010 11:08

Bass_Man написа:Колега има някой неща с , които не съм съвсем съгласен и Скот е загатнал едно от тях . Но най-набиващото се е думата бОбина .
И понеже има още една тема в , която се говори за "вредите" от миене бензинов двигател идва време да кажа , че и с това не съм съгласен . Освен ако не ги миете тези двигатели запалени разбира се .
Благодаря за забележките!Поправил съм си грешките.Сега и ти можеш да направиш същото. wink.gif

Публикувай отговор