Накладки и спирачни дискове
Накладки и спирачни дискове
Здравейте, аз съм най-новият член, много не съм наясно с темите още и дано не притесня някой с въпросите си, не съм разглеждал и много форуми по принцип. Горд собственик съм на Toyota Corolla 2000 m3 чист дизел 1994г. Искам да попитам каква тръбва да е дебелината на спирачните дискове, за да видя дали случайно не са за смяна и какви накладки ще ми препоръчате да си купя за предните колела, като имам в предвид че искам нещо средно като цена, да не са най-евтините, но и най-скъпите не мога да си позволя, макар че искам но ме е страх да не си взема ментета. Прочетох за Mintеx, но... просто прочетох не че нещо знам. В същност се появи шум в колелото, който е постоянен при движение, вдигнах на крик колата, завъртях колелото на ръка и видях, че задържа, при движение не загрява, но мисля че самия диск е по горещ от другия, шумът е като стържене и като натисна спирачката в движение, шумът се засилва и стърженето става много грубо, всъщност дали това е от накладките, но карам колата вече 35 000км, а преди това незнам кога са сменяни. Искам също да попитам, дисковете ми авсолютно гладки ли трябва да бъдат, защото на пипане като че ли имат леки вълни, нямам проблеми със спирането обаче. Благодаря предварително!
- Me4oKyX
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Дисковете имат позволимо износване по 1мм на страна - рядко е повече. Накладките щом си карал 35000км - за смяна са най-вероятно. Да, нормално е да не са перфектно гладки, но това не е само от експлоатация, ами и от мръсни пътища, пясъчинки дато са попаднали между накладка и диск. Минтекс са много читави, аз ползвам техни накладки, като има много доволни и от дисковете. Из България наистина има много ментета, затова аз лично просто си ги поръчвам от Англия - идват на по-ниска цена, а в лошия случай на цената каквато има тук, но поне имам някаква гаранция, че са истински.... поне мога по-лесно да си взема парите обратно ако не са laugh.gif Имай на предвид, че може да ти задържа апарата. Провери спирачната течност, защото много МАЛКО хора я сменят както трябва и когато трябва.... От там може да ти прави номера. Спирачната течност има живот към 40хил.км или една година.... главно защото е хидроскопична, което значи че абсорбира вода и температурата на кипване пада двойно, оттам губиш спирачна сила и издръжливост, оттам се прегрява течността по-лесно и става още по-зле ...... Играчка си е, но това си е спирачна система - шега не бива 

Здрасти! Благодаря за отговора. Тръгнах да търся в Русе Mintex накладки, обаче от всякъде ме погледнаха странно и никъде не можаха да ми ги предложат, а аз питах на доста места, които са по-масово посещавани. Взех TRW понеже колата ми трябва а така не може да се кара, надявам се не съм сбъркал, от представителство на TRW ги взех, навсякъде за 70лв ги има , а там за 51.60лв. Наистина по интернет е най-добре да ги поръчаш, но никога не съм купувал нещо така и незнам какво трябва да направя и как въобще се пазарува така. Вече доста случаи имам, в които е по-добре през интернет да си свърша работа и ще трябва да разпитам как става. Ще сменя и спирачната течност, но не знам най-отдолу някъде сигурно има пробка и незнам дали ще я намеря...къде може да е, вижда ли се лесно, веднага като източа старата и наливам новата ли, трябват ли някакви процедури при подмяната? Ще премеря и дебелината на дисковете, дано са добре, че цените им са едри. Благодаря за отговорите и весело шофиране!