Предполагам че вече си си сменил крушките на средната конзола и аз днеска забелязах че не ми светят 1-2 и утре ще свалям конзолата за да ги подменя и ще съм благодарен ако кажеш по какъв начин точно си я свалил.Ако някой друг също знае как се сваля да сподели ще ми е от полза ;)FRAGMENT написа:Може би тук е момента и аз да си питам.Аз също имам изгоряла същата ламБичка, както и тези по централната конзола на копчето за парното пепелника и т.н. Та се питам каква ще е хавата да си лепна диодни ламБи(светодиодчета) или да не си тровя "жуота" ?
Лампички на скоростомера и оборотомера на Корола Е11
-
Мнение от toyota_racing » 11 Яну 2009 21:49
toyota_racing
dil
-
Мнение от toyota_racing » 11 Яну 2009 23:01
Да забелязах ги днес тези винтове но понеже не бях сигурен не рискувах,благодаря за информацията ;)dil написа:Под врътките за на парното има 2 винта.
Сваляш ги и дърпаш конзолата към тебе.
toyota_racing
jimi1966
-
Мнение от toyota_racing » 27 Авг 2010 16:21
toyota_racing
- dil
- Получена благодарност: 2 пъти
- Обратна връзка:
Мнение от dil » 27 Авг 2010 16:34
Самото то е закрепено с още 3 винта от долу.
После трябва леко да се извие, с ръка да се напипа жилото на скоросто мера и да се откачи.
Не е много сложно, но с едри ръце ще е зор, особенно закрепването на жилото после.
Хубаво е волана да се сложи в най-ниска позиция за по-лесна работа
Toyota Corolla E11 Wagon 1.3 4E-FE 1997
Renault Clio 1.3 1995
Полезни съвети за Corolla E11
dil
- JapCar
- Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от JapCar » 28 Авг 2010 03:54
Този пост е твърде стар,но интересно,че до сега никой не е забелязъл,че съвета е силно не верен за смятане на мощността.Колегата знае закона на Ом,но само теоретично,защото той е валиден само за вериги с постоянни параметри,а съпротивлението на лампата е силно температурно зависимо.Ако така се сметне,вероятно мощноста ще излезе като на лампата на фара.niki60 написа:който не знае закона на ома да си ходи дома:)-измерваш съпротивлението на същата здрава лампи4ка и по формулата тока=напрежението делено на съпротивлението смяташ..след това умножаваш полу4ения ток по напрежението(12 волта в слу4ая) и полу4аваш мощността или за по лесно мощността е равна на квадрата на напрежението делено на съпротивлението..успех
Защо?Съпротивлението на студена лампа е в пъти по-малко от нагрята,за това ще се получи мн. голям ток и умножен по 12V-голяма мощност.В действителност тока е много по-малък от първоначалния на студена лампа.
Истинския ток може да се измери,като се свърже последователно амперметъра и здрава лампа към 12V.Тогава сметките ще са много близо до истината.
Всъщност всички лампи в колата винаги светят с малко по-висока мощност от номиналната,защото напрежението в мрежата при работещ двигател и зареден акумулатор е около 14.2V.
А омметъра може да се ползва само за сравнение на съпротивлението на студено на здрава с неизвестна лампа.
Yaris, 1,33, 2010
JapCar
-
Мнение от krasikalchev » 28 Авг 2010 08:10
Поздрави на всички
krasikalchev
- JapCar
- Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
- Благодарил/а: 7 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от JapCar » 28 Авг 2010 12:00
Смяна със светодиоди не съм правил,но би трябвало да става,въпрос на експерименти.Имат редица предимства-почти безкраен живот,малка консумация(от там почти без загряване),цвят по избор,лесна промяна/изравняване на силата на светене с продбор на серийния резистор в допустимите граници на тока...krasikalchev написа:Браво колега тъкмо и аз мислех да обясня тези "незначителни" подробности на аудиоториата, но ти ме изпревари. Много точно обяснено. За замяната на крушките със светодиоди и аз съм си го мислил много пъти този номер, обаче не съм сигурен дали светодиодите ще светят добре - разликата между тях и обикновенните крушки е, че дават насочена светлина - светят в точка и не съм сигурен дали ще осветяват добре. Ако някой е правил такова нещо да сподели опита си - мисля че ще е полезен за всички.
Поздрави на всички
Обикновено лампичките не светят директно,а със световоди,разсейватели,така,че насоченото светене на СД е преодолимо.
За избягване на насоченото светене СД ако се наложи,се матират с шкуртка или се изпилява лещата отпред(да стане плоска)-СД-те са евтини и могат да се правят експерименти до постигане на желания ефект.
Yaris, 1,33, 2010
JapCar
- dil
- Обратна връзка:
Мнение от dil » 28 Авг 2010 19:49
Пробвал съм няколко модела, но както каза всички са прекалено насочени и остават тъмни петна.krasikalchev написа:Ако някой е правил такова нещо да сподели опита си - мисля че ще е полезен за всички.
Отделно че тези които се продават по магазините много бързо изгарят.. 2-3 месеца (при мене поне).
Мислех да ги изкорубя и да си сложа вътре два насочени настрани + резисторче отговарящо за 15v, но в крайна сметка си сложих хубави крушки Osram и сега съм доволен от светенето.
Ето как изглежда една Micra, която направих с мои диоди във корпус от изгорели купени:

Реално е малко по-добре на живо, но тъмните петна се забелязват.
И в Королата изглеждаше така.
Renault Clio 1.3 1995
dil
-
Мнение от toyota_racing » 29 Авг 2010 14:23
toyota_racing
- dil
- Обратна връзка:
Мнение от dil » 29 Авг 2010 20:42
Светят бяло и доста ярко, даже трябва да намалям на средна степен осветеността.
Ползвах ги известно време така и после им сложих зелените гумички.
Бялото изморява, бледо зеленото е доста по-приятно за продължително гледане т.е. нощно шофиране.
Renault Clio 1.3 1995
dil
-
Мнение от toyota_racing » 29 Авг 2010 20:50
toyota_racing
-
Мнение от toyota_racing » 30 Авг 2010 22:13
Ако може би ли обяснил какъв е принципа на захващане на това жило какво представлява точно закопчава ли се по някакъв начин или е на някакви зъбци и се завърта това ще е полезно за такива като мен които за сефте ще свалят таблоdil написа: После трябва леко да се извие, с ръка да се напипа жилото на скоросто мера и да се откачи.

toyota_racing
- dil
- Обратна връзка:
Мнение от dil » 30 Авг 2010 22:54

Опитах се да го нарисувам по спомен, трябва да се натисне в червените стрелки.
Само с опипване може да се нацелят.. едната щипка при мене успях да я счупя, при n-тото отваряне, но не се отрази на показанията.
Renault Clio 1.3 1995
dil
Обратно към “Общи технически въпроси”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru